Kaksi valoa pilkkopimeässä

Vanhuus ei tule yksin, mutta useat vanhukset ovat hyvin yksin. Maaseudulla on kaksi valoa molemmissa asuu vanhus yksin, ainoa turva on se toinen valo. Siitä tietää, että ei ole ihan yksin kuitenkaan.

Monet vanhukset ovat ihan tyytyväisiä yksin oloonsa, mutta se on hiukan pakko, sillä kuka kestäisi kiukkuista itseään yksin ollessaan? On puhuttava vaikka viherkasveille, että kommunikaatiokyky ei katoaisi, jotkut syöttävät pikkulintuja ja oravia päiviensä iloksi.

Mitä vanhuksille tehdään? Kiinnostaa jo siksikin, että ei aikaakaan, kun…

Vanhuus alkaa hiipimällä, ensin kuolee kavereita kuin heinää ja joka aamu tulee luetuksi, onko oma nimi kuolinilmoitusten joukossa. Sitten kuolee aviosiippa jne… Haudallakäynnit muuttuvat osaksi viikottaisia rituaaleja. Aluksi reippaasti kävellen, lopulta rollaattorin tai avustajan kanssa hoippuen.

Maailma etenee vauhdilla, pankkiasiat eivät enää hoidu konttoreissa, vaan läppäreissä tai älykännyköissä. Vanhukset ovat kuitenkin usein hukassa niiden kanssa. pitää turvautua naapuriapuun, mutta jos naapurissakin on sama tilanne, niin vaikeata on.

Sitten tulee muistisairaus, joka ei ainakaan helpota vanhusten elämää. Ikäväkin pukkaa päälle, tulee ikävissään soiteltua sukulaisille, tuttaville ym. Ja jokaiselle kerrotaan oman päivä pienintä yksityiskohtaa myöten tai sitten kerrataan jotain ikivanhaa tapahtumaa ja aloitetaan aina sama juttu äänenpainot ja tauot ovat ennalta kuulijan jo kuuntelijan tiedossa, mutta tarina jatkuu ja jatkuu aina samalla aksentilla.

45 vuotta sitten tapahtunut vääryys on joka päivä märehdittävä, vaikka loppujen lopulta se ei mikään vääryys ollutkaan, vaan yksi elämän kohokohdista, ainoa joka on enää mielessä. Lähimuisti pätkii pahasti, mutta jotkut asiat ovat ikuisia, eli ihminen sinnittelee ja tuntee oman arvonsa. Hyvä nöin.

Kaksi valoa pimeydessä kaksi yksinäistä, joiden ainao kosketus ulkomaailmaan on tieto siitä, että tuolla toisen valon asukas on hyvä turva, jos jotain sattuu.

Tämäkö on hyvinvointivaltio, jossa kaikki asiat hoidetaan? Tätä varten vanhus on nuoruudessaan maksanut veronsa. Hyvinvointivaltio ja julkinen terveydenhoito hoitaa kaiken jos rakastat verojasi. Mihin ihmeeseen me tarvitsemme yksityisiä lääkäriasemia, jos hyvinvointivaltio kerran meidät hoitaa ja millä ne lääkäriasemat pysyvät tuloskuntoisina, kun yhteiskunta hoitaa kaikki terveiksi, sehän tietää sitä, että yksityisen puolen asikkaita ei ole.

Vai onko niin, että työterveyshuolto on osa verotusta ja se verotus kierrätetään yksityisten lääkäriasemien kautta yritysten maksaessa viulut.

Vanhukset huomaavat hyvin pian, miten vähän hyvinvointivaltiomme heistä välittää. Heillä maksatetaan kaikki kuten aina, eli jos öljyn tai sähkön hinta kohoaa, se koskettaa eniten vanhuksia, joilla ei ole enää valmiuksia kilpailuttaa mitään ja jos kotihoidon laskut myöhästyvät on karhulasku jo valmiiksi talouspäällikön pöydänreunalla kirjoitettuna. Jos mitään kotihoitoa edes saa? Vanhuksen asumiskulut kasvavat, vaikka he eivät kuluta juuri sähköä, niin sähkölaskun siirtomaksu ei sitä huomioi lainkaan.

Eräs vanha muori hoiti kuntoaan kävelemällä tai pyöräilemällä. Eräänä päivänä hänen tyttärensä tuli ja rikkoi äidin pyörän ajokelvottomaksi ja sanoi, että se on sinulle hyväksi. Ei tyttären tarvitse enää kaupungissa olla huolestunut kaatuuko äiti pyörällä yksin ajellessaan. Se siitä vanhusten tärkeäksi havaitusta lihashuollosta.

+10
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu