Keskusta ja Katri Kulmuni

Onneksi olkoon Katri Kulmuni, nyt se työ vasta alkaa. Kun Paavo Väyrynen joskus aikoinaan jätti puheenjohtajuuden Esko Aholle alkoi Suomen Keskustan alamäki.  Kyse ei ollut Esko Ahon heikkoudesta, vaan yhteiskunta muuttuu, maaseutu ja alueiden asukkaat vähenevät, eikä Keskusta ole saanut otetta isoista kaupungeista.

Esko Aho siirtyi Sitran kautta pois politiikasta, kuten Jyrki Katainen aikoo nyt tehdä. Politiikka toistaa itseään vain nimet vaihtuvat, mutta politiikan vihreät oksat vain vahvistuvat. Siksi ”vanhat” puolueet eivät enää innosta ketään. SDP, Kansallinen Kokoomus ja Suomen Keskusta ovat niin ”last season”.

Puolueille on nykyään tärkeintä olla suurin ja kaunein. Siihen sortui myös Anneli Jäätteenmäki. Hän ajoi karille koska härskisti yritti väkisin tehdä vippaskonstilla Keskustasta suurinta ja kauneinta, onnistuikin hetkellisesti, mutta onni ei kauaa kestänyt. Paavo Lipposen mahtikäskyllä demarit kivittivät Annelin alas puheenjohtajuudesta ja sitäkautta pääministeriys siirtyi Matti Vanhaselle. (Matti Vanhasesta voi vielä tulla Suomeen presidentti ja silloin Matti hakataan kiveen.) Se on Katri sinusta nyt kiinni.

Vanhasen lähdettyä kesken pelistä pois tuli Mari Kiviniemestä kahdeksi vuodeksi uusi lupaus keskustalaisille. Ei tullut Marille vaalivoittajan manttelia, vaan nuija otettiin pois. Ei tullut vaalivoittoa, koska ei ollut ”suurta salaisuutta” kuten Anneli Jäätteenmäellä oli. Keskusta puolueen omat vakiintuneet äänestäjät eivät enää tule riittämään vaalivoittoon ilman kansaa villitsevää teemaa.

Juha Sipilä onnistui mahdottomassa, kun kilpailevat puolueet tai Kokoomuksen Alex Stubb töppäsi ja Sipilästä nousi kansalle suuri toivo. Hän mainosti itseään politiikan ulkopuolisena menestyjänä ja häneen luotettiin yli puoluerajojen. Keskustan oma kannatus ei olisi vaalivoittoon ilman Sipilä- ilmiötä kyennyt.

Kuten nyt tiedetään Sipilä sähelsi etsikkoaikansa jälkeen koko homman kiville ja demarit hyötyivät Sipilän uppiniskaisesta tyylistä eniten, Sipilän marssi ay- liiketta vastaan puhalsi demarit pääministeripuolueeksi ja Sipilä käänsi tappion nöyryyttämänä vieläpä toisen poskensa ja antoi tukensa Antti Rinteen hallituskuviolle.

Nyt sitten on Katri Kulmunilla ”tulevaisuus” edessään. Onnea ja menestystä, sillä sitä Katri tarvitset.

Kuten kirjoituksesta käy ilmi, niin tukeutumalla keskustalaisiin peruskannattajiin tulee nykyaikana aina takkiin. Tarvitaan ilmiö vaalivoittoon, mutta sellainen pitää tehdä luomalla se tyhjästä. Ei riitä että saa omat puolelleen alkeellisilla alueellistamispuheilla, pitää olla pihvi koko kansalle.

Sitä pihviä ei nyt vielä ainakaan tunnu Katri Kulmuni kasvattavan, vaan hän on jäänyt puheenjohtajakisan jälkihikeen, eikä taida nähdä metsää puilta, kun on niin onnellinen voittaessaan vastaehdokkaansa. Katrin kampanja puri, kun hän osasi kohdentaa paukut omiin keskustalaisiin päättäjiin, mutta samat keinot eivät meihin muihin pure. Jos Kulmuni ei kohta muuta suuntaa koko kansan puolesta puhumiseen ei hänestä pitkäaikaista puheenjohtajaa tule.

Mutta ei hätää, Esko Aho johti puoluetta 12 vuotta ja saiko Aho mitään aikaiseksi? Anneli Jäätteenmäki johti vuoden, mutta sai veret seisauttaneen vaalivoiton.

Matti Vanhanen johti puoluetta 7 vuotta, mutta muistetaanko hänet hyvänä puheenjohtajana? EI hänet muistetaan enemmän uuniperunoista ta lautakasasta. Mari Kiviniemi johti puoluettaan 2 vuotta, mutta mistä hänet muistetaan? Ei mistään!

Juha Sipilä johti puoluettaan 7 vuotta ja sai nostettua kolmen ensimmäisen vuoden aikana puolueensa vaalivoittoon Sipilä- ilmiön ansiosta. Mutta hallitusvastuussa syyllistyi kovapäisyyteen ja unohti nöyryyden tyystin. Syyllistyi kiristykseen hallituskumppaneitaan kohti ja menetti pelin jo paljon ennen, kuin vaalitaktisesti sitten itse ilmoitti hallituksen eroavan. Kovasti muistuttaa Jyrki Kataisen nousua ja tuhoa. Jyrki tosin pelastautui EU- komissioon piiloon ja nyt härkkääntyy Sitraan kuten Esko Ahokin aikoinaan Esko kävi vain Harvardin Yliopistossa komission sijasta oman kuurupiilonsa.

Historia ja politiikka tuntuu toistavan itseään, kenen virheet tai ansiot toistuvat Katri Kulmunin kohdalla, vai osaako Katri uudistua ja tehdä ihan omat onnistumisensa? Ihan vaikka minun mielikseni tai hänen oman etunsa tähden.

Mediassa usutetaan Katria perussuomalaisten niskaan, mutta se on väärä ohje. Kyllä politiikkaan tulee saada muutos tähän nykyiseen menoon. Ei ole mitään älyä puolueiden olla toistensa kimpussa ja tukkanuottasilla. Äänestäjät odottavat vihdoin jotain tekoja poliitikoilta. Poliittinen teko ei ole solvata toisen puolueen politiikkaa. Pitää olla selkärankaa tehdä itse jotain älykästä ja saada myös muut sitä kautta yhteistyöhön mukaan.

 

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu