Kiikun kaakun

Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun, ainakin jos kuuntelee Antti Häkkästä (kok). Mutta silti Häkkänen osaa puolustaa myös todellista yhteisymmärryksen hakua. Häkkänen hakee aina ratkaisua Suomen eduksi ja toimittajien kysymykset tahtovat olla enemmän tai vähemmän mediaseksikkäitä, eli pyritään viihdyttämään katsojaa, mutta sen ei ole väliä mitä Suomelle tapahtuu.

Tänään oli televisiossa myös toinen yhteistyökykyinen mies, eli Petri Vanhala. Eipä ole Jouko Ahosta ollut ikävä, mutta Petri Vanhala on kyllä klaaranut hyvin tuota paperimiesten asiaa.

– Miksi johtaja Pesonen ei esittänyt tätä puhetta vaikkapa keväällä tai ennemmin? Miksi hän esittää sen vasta nyt tehtaan lopettamisen jälkeen? Tämä herättää meidän riveissä paljon kysymyksiä, Vanhala kommentoi Iltalehdelle torstaina. (Iltalehti)

Noinhan se on miksi Jussi Pesonen ei voinut keväällä jo itse sanoa, vaan laittoi Björ Wahlroosin asialle, vai laittoiko ”Nalle” Jussin nyt kirjoittamaan avoimen kirjeen? Se on kiikun kaakun miten sen nyt ottaa?

Politiikkahan se kaiketi oli, eikä mitään konsernijohtamista.

Nykyinen politiikkaa on niin nopeata käänteissään, että sitä takinkääntöä oikein mies ihmettelee, vielä muutama päivä sitten poliittinen vasemmisto hyökkäsi kovin yritystukia nauttivaa pörssiyhtiötä vastaan, mutta nyt tänään jo pääministeri ilmoittaa, että hän tukee Suomessa yritystoimintaa, myös UPM on saanut hyväksynnän.

Siinä missä Paavo Väyrynen nukkui yön ylitse tarvitsee Sanna Marin ilmeisesti kaksi yötä.

Ay-liike oli oikein haltioissaan puolustaessaan pääministeriä ja some huusi kovaan ääneen että UPM on saanut kymmeniä miljoonia yritystukia. No jos kerran yritystueksi lasketaan sähköveronalennus niin, miksi ihmeessä sitä hallitusohjelmassa sitten yrityksille tarjotaan? Kun pääministeri sanoo, että ensivuoden alusta sähkövero alennetaan EU:n minimiin, niin taustajoukot hurraa, kun PM arvostelee Kaipolan tehtaan sulkemista, niin taustajoukko kaivaa aseeksi ne miljoonat, jotka yritys on laillisella veron tai muun tukemisen kautta saanut.

Aivan kuten ay-liike ei saisi verovapaudestaan laskennallista valtion tukea samalla tavalla.

Tai mitä ovat kaupalliset bonukset, ruvetaan nekin laskemaan perhekunnittain paljon kukakin saa S- tai K- ryhmän tukea, bonusten muodossa. Tai paljon asiakas saa alennusta rautakaupassa tinkimällä, sekin on kauppiaan tukea sinulle, joka sen saat. Tai veronpalautukset ovatkin sitten sinulle valtion tukea. Eihän se niin voi olla, että kun valtio laskee yrityksiltä veroa ja yritys sitten tämän veroedun turvin pysyy viennissä kilpailussa mukana, niin se olisi jotenkin sellainen anekauppa, että yritys antaisi samalla oikeuden pääministerin hoitaa tehtaiden lopettamiset tai niiden perustamiset tai kunnossapidon. ( tai veroprogressio – korkeinta veroa maksava maksaa oikean summan, mutta alempaa verokantaa maksava saa laskennallista valtion tukea)

Saatu mikä saanut, eli jos yritys saa laillisen veroedun niin eihän siinä ole mitään järkeä kyseenalaistaa yrityksen toimintaa, siten kuin nyt tapahtuu. Tilastoidaan etu miljooniksi ja hävystellään sillä yrityksen toimintaa. Eihän pelkkä veron alennus siirrä yhtään rahaa yrityksen kassaan, vaan oikeammin se vähentää vain valtion verokertymää. Valtio siis panostaa alempaan verokantaan, jotta yritykset tuottaisivat valtiolle verotuloja. Mitä ahkerampi ja menestyneempi yritys sitten on, sitä enemmän se ”saa” veroetua.

Silloin tietysti valtio tienaa kaupassa eniten, koska ilman tuota veroalennusta voisi olla ja olisikin, että yksikään vientiyhtiö ei olisi pystyssä, eikä näin ollen vienti vetäisi kaupallisia veroeuroja valtion kassaan.

Politiikka on siis kiikun kaakun, on hetkestä kiinni, kuka milloinkin sattuu pääministeriksi, joskus siihen auttaa katteeton lupaus vappuasatasista, joskus taas jämäkkä lupaus tehtaan lopettamisesta on liikaa. Intissä puhuimme sattumakorpeista, nyt kai politiikassa voidaan puhua sattumapääministereistä. Niin kiikun kaakun täpärä oli Antti Rinteen ja demareiden vaalivoitto ja sitten vielä nopea pääministerin vaihdos, eli eihän äänestäjät edes tienneet saavansa Sanna Marinin pääministeriksi viime vaaleissa.

Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee. Lisää anttihäkkäsiä politiikkaan, ja petrivanhaloita ay-toimintaan sekä jussipesosia konsernien johtoon.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu