Kuka määrittelee nykydemokratian oikeutuksen

Demokratian ydin on, että se tarkoittaa nimenomaisesti kansalaisten oikeutta päättää yhteisistä asioista.

Vallankäyttö rakentuu demokratiassa alhaalta ylöspäin. Koetaanko yleisesti, että hallituksen päätökset olisivat jotenkin kansanvaltaisia? Vai perustuuko demokratiamme, vain eduskunnan enemmistön mielipiteisiin?

Demokratian tulee olla jatkyvassa liikkeessä kohti kansanvallan vahvistamista, muuten demoratia hiipuu olemattomiin.

Jos ja kun kyetään esimerkiksi luomaan edellytyksiä entistä paremmalle ja toimivammalle demokraattiselle päätöksenteolle, vahvistetaan samalla kansanvaltaisuuden edistämistä.

Politiikoille demoktratia on muutakin kuin klisee, se on vastuunkantamista äänestäjien äänen kuulumisesta. Valtaa on käytettävä kansan hyväksi.

Demokratia on keksittävä jatkuvasti uudelleen, sillä yhteiskunta ja sen olosuhteet muuttuvat jatkuvasti.

Yhteiskuntien edistymiset ovat kansalaisten kritiikin avulla löydettyjä uusia ratkaisuja ja hyvin valmisteltuja päätösten tuottamista ratkaisujen toteutumiseksi. Demokratia on kritiikin hallinointia yhteisen ratkaisun löytämisessä.

Kaikki näkemykset ovat kritiikille alttiita. Kaikki päätökset ovat lähtökohtaisesti ratkaisuja kritiikkiin tai kritiikin ennakointia ja toimenpiteitä kansalaisten hyväksi.

Onko nykydemokratia ja päivän poliittinen toiminta aidosti yhteiskunnassa uusien ajatusten ja ideoiden tuottaja ja kyetäänkö ne uudet ajatukset tunnistamaan kansalaisten toimesta vaikkapa nyt tulevien kunnallisvaalien yhteydessä?

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu