Kumpaa nyt hoidettiin kansantaloutta, vaiko valtiontaloutta

Suomen kansantalouden muodostavat sellaiset yksiköt, joiden taloudellisen mielenkiinnon keskus on Suomen talousalue. Kansantalouden tehoyksikköinä toimivat yritykset isot ja pienet yhdessä, rahoitus- ja vakuutuslaitokset, julkisyhteisöt huolineen ja murheineen, kotitaloukset sekä kotitalouksia ynnä muita palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt, eli me kaikki suomalaiset ja Suomessa asuvat Suomen eteen innovoivat ja työtänsä tekevät.

Valtiontalous käsittää valtion tulojen ja menojen määrää ja rakennetta. Valtio saa tuloja keräämistään veroista, maksuista ja omistamiensa osakkeiden tuotoista. Menoista suurin osa kohdistuu valtion lakisääteisiin tehtäviin. Kun valtion menot ovat suuremmat kuin tulot, erotus katetaan lainanotolla. Lainaa onkin otettu runsaasti viimeiset vuosikymmenet.

Mitä taloutta Suomessa valtioneuvosto sitten hoitaa yhdessä eduskunnan luottamusta nauttien?

Kumpaa taloutta hallituksen päätökset budjettiriihessä sitten palvelevat? Nouseeko kansantalous suosta lisäämällä veroja tai leikkaamalla apurahoja, koulutustukea tai nyysimällä juustohöyläämällä kaikkia muitakin tukia?

Suomessa on kunnia asia, että valtiontalous on kunnossa, mutta kuka välittää kansantaloudesta?

Suomessa eduskunta hyväksyy valtion budjetin ja talousarvion sekä valvoo valtiontaloutta. Eduskunta päättää verotuksesta, menoista ja talouspolitiikasta. Miksi hitossa sitten hallitus on aina se paha opposition mielestä? Yhdessä sitä kansantaloutta kehitetään ja kasvatetaan. Tehdään yhdessä se on kansantalouden kannalta paljon mielekkäämpi tapa kuin tapella yhdessä.

Maailmassa on tekoäly ja tietokoneet sitä luokkaa, että voidaan soveltaa mikä tahansa talousoppi Karl Marxista Esther Dufloon. Miksi me suomalaiset emme kalibroi itsellemme sellaista talousoppia joka toimii meillä ilman velkavipua, säätää kilpailukykymme ja joustaa palkoissa, eläkkeissä ym. tilanteen mukaisesti. Se on sitä digitalisaation tuomaa etua, joka pitää valjastaa toimintaan. Pois lakkoilu, kun asiota ratkaistaan yhdessä tietoon eikä tunteisiin perustuen.

Haetaan se optimi, jolla voimme kasvattaa talouttamme niin, että se kasvu on kestävää niin luonnon, kuin itsemme kannalta katsoen. Lopetetaan toistemme kampittaminen ja luodaan luottamus joka toimii. Tehdään yhdessä Suomi, joka kestää yhdessä mitä vain. Sillä valtiontalous on silloin kunnossa, kun kansantalous sujuu, eikä kukaan edes ajattele että valtiontuen leikkaaminen olisi iso juttu, kun kaikki pärjäävät omillaan ja hyvinvointivaltion turvin.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu