Kun viisaat puhuvat me tyhmät emme ymmärrä

Olipahan taas puhetta josta ei tyhmä ymmärtänyt mitään. Työministeri Arto Satonen ja demaripomo Antti Lindtman juttelivat niin lennokkaita, etteivät itsekään ymmärtäneet mitään, toimittaja ei hokannut eikä siten katsojistakaan varmasti kukaan.

Areenasta voi TÄMÄN tarkistaa vielä uudestaan.

Puhutaan siis vientivetoisesta palkkamallista, josta ei nuo kolme osallistujaa tainneet ymmärtää itse yhtään mitään.

Työministerin nyt ainakin tulisi tietää mitä on esittämässä lakiin. Ja oppositiojohtajan nyt ainakin tulisi tietää mitä vastustaa, sekä toimittajan tulisi tietää mistä aiheesta juttua meille kansalaisille vääntää. Mutta ei kukaan ymmärtänyt kertoa mitä vientivetoinen palkkamalli on ja miksi se kannattaisi jokaisen osapuolen hyväksyä kiljuen.

Mutta kun ay-väki tai oppositio ei ymmärrä mistä on kysymys, vaativat, että lakiehdotus on kuopattava, koska se muka estää kuoppakorotukset, ymmärtämättä itse mitä kuoppakorotus oikeasti takoittaa. Työministeri Satonen ei taas ymmärrä oikaista Antti Lindtmania, vaikka Antti puhuu puuta heinää, joten sen perusteella ymmärrän, että Arto Satonen on pihalla kuin lumiukko tai tamponin narut.

Demaripomon lapsus tässä kuitenkin eniten naurattaa, eli Antti kertoo videolla kohdasta 4.50 kohtaan 5.40 jotensakin näin, että vientivetoinen palkkamalli ei toimi koska se ei pidä paikkaansa. Se toimii vain jos kaikki muut joutuvat tyytymään pienempiin korotuksiin kuin kuoppakorotuksen saajat. Tuon puheen jälkeen olisi viimeistään toimittajan pitänyt kertoa Antille, että se on kuoppakorotuksen periaate, että:”Kuoppakorotus on palkankorotus, joka sovitaan yleisessä ansiokehityksessä jälkeen jääneille ryhmille muita korkeammaksi”.

Tähän ei myöskään työministeri Arto Satonen puuttunut mitenkään, eli ministeri ei tiedä tai ei ole sisäistänyt itselleen, mitä vientivetoinen palkkamalli oikeasti tarkoittaa. Tätä on kuitenkin väännetty jo kotvan aikaa, eli kaikkien pitää jo tietää, että kuoppa tasataan niin, että kuoppaa täytetään, eikä reunoja nosteta samalla vahvuudella kuin kuoppaa.

Vientivetoinen malli ei voi toimia, jos lainsäätäjät eivät itsekään tiedä, mitä laki tarkoittaa käytännössä. Ei ihme, että Suomi ei nouse lamasta, kun näitä herroja kuuntelee.

Vientivetoinen malli kyllä toimii muualla hyvin, mutta se ei voi meillä toimia, ennen kuin jokainen ymmärtää mitä on kuoppakorotus ja miten aiemmin on Suomessa esimerkiksi hoitoalan matalapalkka-alaa kohdeltu. Jyrki Katainen lupasi Sari Sairaanhoitajille muhkean korotuksen, mutta kun kukaan kunta-alan työnantajista ei ymmärtänyt miten kuoppakorotusmekanismi toimii, niin kortus annettiin koko julkiselle puolelle ja pahaksi onneksi myös yksityinen puoli sai kinuttua itselleen Sari Sairaanhoitajien korotuksiin vedoten ylisuuret palkankorotukset. Näin kaikki saivat ”kuoppakorotuksen”, joten hoitoalan matalapalkkaiset Sari Sairaanhoitajat jäivät entistä isompaan palkkakuoppaan korotuksista huolimatta. Tästä on sitten naureskeltu vuosikaudet Jyrki Kataiselle, vaikka kukaan ei taida tajuta, että vika on täysin itsessämme.

Tähän saakka jokainen palkansaajaleiri on vetänyt palkkakierroksilla omiin taskuihinsa niin paljon kuin sielu on sietänyt työnantajaansa rokottaa, ja minkä verran on onnistunut sitä mammonaa lakkojen tai muiden toimien kanssa saamaan. Tämä solidaarisuuden puute näkyy palkkakuoppina, kun jokainen vetää ahneesti omaan taskuunsa, niin joku jää aina heikommalle. Tämä johtuu siitä, että kokonaisuutta ei hoida tai ymmärrä kukaan, kukaan ei välitä muista, kunhan vain oma tilipussi lihoo tarpeeksi. Ja tähän Antti Lindtman sitten sanoo, että vientivetoinen ei toimi, kun siinä joku joutuisi katsomaan kokonaisuutta, eli tyytymään edes kerran palkkakuoppalaisia pienempään korotukseen.

Jos lukija pystyy kuvittelemaan palkkaneuvottelut kolmiulotteisesti niin, että katselee pilvenreunalta tai lentokoneesta Suomen manteretta, eli se olisi se koko palkkamallin ala joka tulisi neuvotella tasapuolisesti. Vientivetoisessa mallissa ja missä tahansa mallissa tulee tehdä niin, että kun vientiala ja ne alat jotka tuottavat yhteistä hyvää sopivat YHDESSÄ muiden kanssa, että jakovaraa on X-prosenttia. Niin sen jälkeen katsotaan sieltä lentokoneesta missä on koppia joita pitää täyttää, katsotaan koko maata, ei vain omaa toimialaa. Kun siellä sitten nähdään kolme isoa kuoppaa, sellaisia tekojärven kokoisia lämpäreitä, niin niihin pitää sitä palkkasadetta kohdentaa. Kun korotus kohdistuu vain kuopan kohdalle kuoppa täyttyy. Ja kun seurava kierros tulee on kuopat edellisellä kerralla täyttyneet ja kaikki saavat siten palkkasadetta osakseen.

Vientivetoisessa palkkamallissa on siis järkeä ja se toimii lähes kaikkialla muualla, eli ne jotka tuottavat rahaa, eli vienti ja muut tuottavat alat, määrittelevät yhdessä kuinka palkon on mahdollista jakaa. Sen jälkeen katsotaan onko joku kuopassa ja kuopat tasataan ensin ja jäljelle jäänyt vara jaetaan kaikkien kesken.

Puhetta voidaan vääntää ja kääntää, niin että puhuja itsekin eksyy puheisiinsa kuin pieru Backmanin nahkapöksyyn, mutta ministerin ja oppositiojohtajan ei pidä sinne pöksyyn eksyä. Antti kaivoi kyllä eilen itselleen kuoppaa, kun ei ymmärrä mitä kuoppakorotus aidosti tarkoittaa. Eikä sitä Anttia ainakaan korjannut kukaan muukaan. Se kertoo, että A-studiossa eilen oli kolme tyhmää miestä kertomassa mitä on vientivetoinen palkkamalli. Eräässä suljetussa facebook- ryhmässä ainakin tuore kansanedustaja Jessi Jokelainen ymmärsi miten vientivetoinen palkkamalli toimii, mutta ei hänkään ole ilmeisesti uskaltanut sitä oppositiossa kenellekään kertoa. Luulee kai munaavansa itsenä ja muiden pitävän häntä noviisina. Kuka kantaisi nyt valoa oppositiolle ja itse hallitukselle, kun kukaan ei tunnut tietävän mistä kiistelevät.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu