Kun viisaat puhuvat me tyhmät emme ymmärrä
Olipahan taas puhetta josta ei tyhmä ymmärtänyt mitään. Työministeri Arto Satonen ja demaripomo Antti Lindtman juttelivat niin lennokkaita, etteivät itsekään ymmärtäneet mitään, toimittaja ei hokannut eikä siten katsojistakaan varmasti kukaan.
Areenasta voi TÄMÄN tarkistaa vielä uudestaan.
Puhutaan siis vientivetoisesta palkkamallista, josta ei nuo kolme osallistujaa tainneet ymmärtää itse yhtään mitään.
Työministerin nyt ainakin tulisi tietää mitä on esittämässä lakiin. Ja oppositiojohtajan nyt ainakin tulisi tietää mitä vastustaa, sekä toimittajan tulisi tietää mistä aiheesta juttua meille kansalaisille vääntää. Mutta ei kukaan ymmärtänyt kertoa mitä vientivetoinen palkkamalli on ja miksi se kannattaisi jokaisen osapuolen hyväksyä kiljuen.
Mutta kun ay-väki tai oppositio ei ymmärrä mistä on kysymys, vaativat, että lakiehdotus on kuopattava, koska se muka estää kuoppakorotukset, ymmärtämättä itse mitä kuoppakorotus oikeasti takoittaa. Työministeri Satonen ei taas ymmärrä oikaista Antti Lindtmania, vaikka Antti puhuu puuta heinää, joten sen perusteella ymmärrän, että Arto Satonen on pihalla kuin lumiukko tai tamponin narut.
Demaripomon lapsus tässä kuitenkin eniten naurattaa, eli Antti kertoo videolla kohdasta 4.50 kohtaan 5.40 jotensakin näin, että vientivetoinen palkkamalli ei toimi koska se ei pidä paikkaansa. Se toimii vain jos kaikki muut joutuvat tyytymään pienempiin korotuksiin kuin kuoppakorotuksen saajat. Tuon puheen jälkeen olisi viimeistään toimittajan pitänyt kertoa Antille, että se on kuoppakorotuksen periaate, että:”Kuoppakorotus on palkankorotus, joka sovitaan yleisessä ansiokehityksessä jälkeen jääneille ryhmille muita korkeammaksi”.
Tähän ei myöskään työministeri Arto Satonen puuttunut mitenkään, eli ministeri ei tiedä tai ei ole sisäistänyt itselleen, mitä vientivetoinen palkkamalli oikeasti tarkoittaa. Tätä on kuitenkin väännetty jo kotvan aikaa, eli kaikkien pitää jo tietää, että kuoppa tasataan niin, että kuoppaa täytetään, eikä reunoja nosteta samalla vahvuudella kuin kuoppaa.
Vientivetoinen malli ei voi toimia, jos lainsäätäjät eivät itsekään tiedä, mitä laki tarkoittaa käytännössä. Ei ihme, että Suomi ei nouse lamasta, kun näitä herroja kuuntelee.
Vientivetoinen malli kyllä toimii muualla hyvin, mutta se ei voi meillä toimia, ennen kuin jokainen ymmärtää mitä on kuoppakorotus ja miten aiemmin on Suomessa esimerkiksi hoitoalan matalapalkka-alaa kohdeltu. Jyrki Katainen lupasi Sari Sairaanhoitajille muhkean korotuksen, mutta kun kukaan kunta-alan työnantajista ei ymmärtänyt miten kuoppakorotusmekanismi toimii, niin kortus annettiin koko julkiselle puolelle ja pahaksi onneksi myös yksityinen puoli sai kinuttua itselleen Sari Sairaanhoitajien korotuksiin vedoten ylisuuret palkankorotukset. Näin kaikki saivat ”kuoppakorotuksen”, joten hoitoalan matalapalkkaiset Sari Sairaanhoitajat jäivät entistä isompaan palkkakuoppaan korotuksista huolimatta. Tästä on sitten naureskeltu vuosikaudet Jyrki Kataiselle, vaikka kukaan ei taida tajuta, että vika on täysin itsessämme.
Tähän saakka jokainen palkansaajaleiri on vetänyt palkkakierroksilla omiin taskuihinsa niin paljon kuin sielu on sietänyt työnantajaansa rokottaa, ja minkä verran on onnistunut sitä mammonaa lakkojen tai muiden toimien kanssa saamaan. Tämä solidaarisuuden puute näkyy palkkakuoppina, kun jokainen vetää ahneesti omaan taskuunsa, niin joku jää aina heikommalle. Tämä johtuu siitä, että kokonaisuutta ei hoida tai ymmärrä kukaan, kukaan ei välitä muista, kunhan vain oma tilipussi lihoo tarpeeksi. Ja tähän Antti Lindtman sitten sanoo, että vientivetoinen ei toimi, kun siinä joku joutuisi katsomaan kokonaisuutta, eli tyytymään edes kerran palkkakuoppalaisia pienempään korotukseen.
Jos lukija pystyy kuvittelemaan palkkaneuvottelut kolmiulotteisesti niin, että katselee pilvenreunalta tai lentokoneesta Suomen manteretta, eli se olisi se koko palkkamallin ala joka tulisi neuvotella tasapuolisesti. Vientivetoisessa mallissa ja missä tahansa mallissa tulee tehdä niin, että kun vientiala ja ne alat jotka tuottavat yhteistä hyvää sopivat YHDESSÄ muiden kanssa, että jakovaraa on X-prosenttia. Niin sen jälkeen katsotaan sieltä lentokoneesta missä on koppia joita pitää täyttää, katsotaan koko maata, ei vain omaa toimialaa. Kun siellä sitten nähdään kolme isoa kuoppaa, sellaisia tekojärven kokoisia lämpäreitä, niin niihin pitää sitä palkkasadetta kohdentaa. Kun korotus kohdistuu vain kuopan kohdalle kuoppa täyttyy. Ja kun seurava kierros tulee on kuopat edellisellä kerralla täyttyneet ja kaikki saavat siten palkkasadetta osakseen.
Vientivetoisessa palkkamallissa on siis järkeä ja se toimii lähes kaikkialla muualla, eli ne jotka tuottavat rahaa, eli vienti ja muut tuottavat alat, määrittelevät yhdessä kuinka palkon on mahdollista jakaa. Sen jälkeen katsotaan onko joku kuopassa ja kuopat tasataan ensin ja jäljelle jäänyt vara jaetaan kaikkien kesken.
Puhetta voidaan vääntää ja kääntää, niin että puhuja itsekin eksyy puheisiinsa kuin pieru Backmanin nahkapöksyyn, mutta ministerin ja oppositiojohtajan ei pidä sinne pöksyyn eksyä. Antti kaivoi kyllä eilen itselleen kuoppaa, kun ei ymmärrä mitä kuoppakorotus aidosti tarkoittaa. Eikä sitä Anttia ainakaan korjannut kukaan muukaan. Se kertoo, että A-studiossa eilen oli kolme tyhmää miestä kertomassa mitä on vientivetoinen palkkamalli. Eräässä suljetussa facebook- ryhmässä ainakin tuore kansanedustaja Jessi Jokelainen ymmärsi miten vientivetoinen palkkamalli toimii, mutta ei hänkään ole ilmeisesti uskaltanut sitä oppositiossa kenellekään kertoa. Luulee kai munaavansa itsenä ja muiden pitävän häntä noviisina. Kuka kantaisi nyt valoa oppositiolle ja itse hallitukselle, kun kukaan ei tunnut tietävän mistä kiistelevät.
En epäile etteikö Satonen olisi täysin selvillä siitä mitä tuo vientivetoinen malli tarkoittaa, mutta kiivaassa paneelikeskustelussa, jota puheenjohtaja vielä kontrolloi, ei pysty kaikkea esittämään samalla tavalla loogisesti ja tarpeeksi seikkaperäisesti kuin tällaisessa blogissa, jonka voit rauhassa kirjoittaa.
Itse asiassa en epäile myöskään sitä, etteikö Lindtman sitä ymmärtäisi. Hänen on vain valitsemansa roolin mukaisesti ”pakko” valottaa asiaa epärelevantilta kannalta.
Useimmat eivät tunnu ymmärtävän, että tässä hallituksen esityksessä ei edes estetä vientialojen korotusta suurempien palkankorotusten maksamista, vaan kyse on vain siitä, että lähelle sellaista lopputulemaa päädyttäisiin sitä kautta, ettei valtion palkkaama sovittelija tuollaisen raamin ylittäviä korotuksia proaktiivisesti esittäisi neuvottelun pohjaksi. Palkoistahan saavat sopijaosapuolet sopia miten lystää.
Ilmoita asiaton viesti
No sehän on sata varmaa, että kaikki ymmärsivät, mutta satakieli Lindtman todella kiemurtelee asioissa siellä sun täällä, kun epätoivoisesti yrittää torpata hallituksen esitystä, jossa on järkeä. Miksi hän sitten tyrmää järkevää esitystä, sitä en ymmärrä. Enkä silloin ymmärrä sitäkään, miksi kukaan ei oikaissut Anttia.
Ilmoita asiaton viesti
Antti ei vastusta järkevää esitystä vaan käyttää ihmisten tietämättömyyttä hyödyksi esittäen kuinka vääränlainen lakiehdotus on.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin yritti sumuttaa esitystä kaikin tavoin. Sitten he jotka katsovat oppositiojohtajaa jumalasta seuraavana uskovat kaiken, vaikka kuulevat mitä tahtovat.
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin myös, kuten tuntuu hyvin usein olevan, että toinen osapuoli, tässä tapauksessa Satonen, oletti että Lindtman ja toimittaja kyllä ymmärtävät mistä on kyse. Satonen ei ole poliitikko joten hän ei kuulu niihin joilta ”puhetta piisaa” eli toistetaan samaa aisaa uudelleen ja uudelleen.
Olisi voinut sanoa että osapuolet, työnantajat/ammattiyhdistys, voivat neuvotteluissaan sopia kuinka korkeista korotuksista ikinä haluavat ja ne tulisivat myös voimaan. Mikään ei sitä estäisi. Vain jos mennään sovittelijalle saakka niin sovittelija ei voisi esittää vientialoja korkeampia korotuksia.
Ja tällä ratsastaa sitten Lindtman. Varmastikin täysin tietoisena siitä että puhuu puuta heinää. Eli huijaa,
Ilmoita asiaton viesti
Huijarit tulee ampua alas politiikan huipulta, huijari Antti vei aikoinaan myös lappusia eduskunnan puhemiehelle. Ei ole päässyt mies tavoistaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Vain jos mennään sovittelijalle saakka niin sovittelija ei voisi esittää vientialoja korkeampia korotuksia.”
Ja kun tämä tiedetään, ei sinne kannata mennä jos haluaa kuoppakorotuksen.
Sitten on vielä sekin puhutaanko prosentuaalisista vai euromääräisistä korotuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Ari selvitti tuon asian.
Jos halutaan kuoppakorotuksia, ei kuopan reunoja pidä samanaikaisesti korottaa. Pohja pysyy yhtä kaukana reunoista. Eli kuoppa on yhtä syvä.
Euromääräisillä saataisiin kuoppaa täytettyä koska sen suhteellinen syvyys pienenisi.
Ilmoita asiaton viesti
En epäile etteikö Satonen olisi täysin selvillä siitä mitä tuo vientivetoinen malli tarkoittaa, mutta kiivaassa paneelikeskustelussa, jota puheenjohtaja vielä kontrolloi, ei pysty kaikkea esittämään samalla tavalla loogisesti ja tarpeeksi seikkaperäisesti kuin tällaisessa blogissa, jonka voit rauhassa kirjoittaa.
Tämä on tärkeä pointti yleisesti, vaikkei olisi tässä se juttu.
Asiankäymiselliset prosessit ovat helposti hakkeluksessa, tai alisuorituksessa.
Tällaiset maksaa, kuten huonot toimintajärjestelmät, jotka viimein pohjaavat epäselväytetyn ihmisjärjen kytkeytymiseen.
Sosiaalisuuden yhteydessä, korostuu se, mikä ihmisyydessä helposti menee muutenkin överiksi.
Millään tapaan ei pointti näy riski-arvoiseksi otettavasta. En ihmettele, koska ilman alkuvoimia, tuotanto jää taloudellisesti ontoksi, eikä koukutus toimi, kuten ei toimiva useinkaan tunnu erityisemmin (intuitionmukaisuus … kokonaisuuden eheys).
Ilmoita asiaton viesti
Politiikassa menestymisen yksi avain on puhua paljon niin rönsyilevästi, että juuri kukaan ei ymmärrä mitään. Kuulijat ja lukijat saavat kuvitella itse.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä monet suorapuheisetkin ovat menestyneet. Esim. Adolf Hitler, Timo Soini, Jussi Halla-aho, Aarne Saarinen, Taisto Sinisalo, j.n.e.
Ilmoita asiaton viesti
No Juha ei ole ollut kuuntelemassa Taisto Sinisalon kiemuroita Kulttuuritalolla;))))
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan ollut, mutta kuulin eräästä sellaisesta tilaisuudesta, jossa Sinisalo oli vakuuttanut kuulijoita tyyliin: ”Nämäkin nuoret tiedostavat opiskelijajäsenemme tässä salin eturivistössä tulevat vielä elämään sosialistisessa Suomessa.”
Vanha demari työväenratsu salin perältä oli huutanut siihen: ”Se on oikein niille rääväsuille!”
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä monet suorapuheisetkin ovat menestyneet. Esim. Adolf Hitler, Timo Soini, Jussi Halla-aho, Aarne Saarinen, Taisto Sinisalo, j.n.e.”
Jos näistä henkilöistä puhutaan, niin parempi olisi jos eivät olis menestyneet. Onko suoraan puhuminen siis pahasta.
Ehkä on niin että se politikkojen suora puhe on sellaista yksinkertaistettua puhetta jonka kansa ymmärtää, mutta sen puheen mukainen toiminta ei välttämättä ole hyväksi.
Voi olla hyvä jos politikko kiertelee ja kaartelee ja antaa ymmärtää jotain, vaikka ei sano. Se antaa sitten politikolle mahdollisuuden tehdä parempaa politiikkaa, sellaista mitä virkamiehet esittävät, eikä sitä populistista politiikkaa millä politikko on saanut ääniä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten esimerkiksi Katainen”hei me tienataan tällä”.
Totta,jätti vaan kertomatta ketkä me.
Ilmoita asiaton viesti
https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/mita-vientivetoinen-tyomarkkinamalli-tarkoittaa/
Tuossa EK selittää, että miten se näkee vientivetoisen työmarkkinamallin.
Laitan alle mielestäni linkin oleellisimman kohdan:
Mitä vientivetoinen työmarkkinamalli tarkoittaa?
Suomen hyvinvointi riippuu keskeisesti vientialojemme menestyksestä. Vientivetoisella työmarkkinamallilla tarkoitetaan sitä, että vientialat avaavat neuvottelukierroksen ja määrittelevät palkankorotusten tason siten, että se ei vaaranna vientiyritystemme kilpailukykyä. Koska myös muiden alojen palkkaratkaisut vaikuttavat vientiyritysten kustannuksiin, vientivetoiseen työmarkkinamalliin kuuluu lisäksi periaate, jonka mukaan muut alat eivät saa ylittää viennin avauksen kustannusvaikutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kiteytys on paljon kertova siitä mistä on kysymys. Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että työantajaliitolla on jo 90-luvun loppupuolelta alkaen pitkään ollut tapana korostaa sitä, että 70-80 -lukujen klassisesta TUPO:sta ja ”Korpilammen hengestä” on syytä luopua. Nimenomaan sieltä on toivottu palkankorotuksiin villin lännen meininkiä, eli työpaikkakohtaista sopimista.
Nyt vaikuttaa siltä, että kokemukset eivät ole olleet rohkaisevia tuohon suuntaan kulkemisesta ja tarkoitus on mennä takaisin vanhanaikaiseen suomalaiseen tulopolitiikkaan, jonka mantrana on ollut ”kokonaisratkaisu” ”päänavaajineen”.
Ilmoita asiaton viesti
Viennin merkitys on suuri varsinkin, kun ymmärretään velan merkitys. Velka on mielestäni seikka, jolla asiaa voisi avata paremmin. Tästä yrityksestä eivät varmaankaan kaikki pidä, mutta koitan silti selittää yksinkertaistaen asian.
Ajatellaan Suomi saarena, johon ei tuoda mitään eikä sieltä viedä mitään. Vaihdon välineenä käytettävä raha syntyy täällä velkakirjoja vastaan velkana. Kun kaiken velan päälle laitetaan korko, niin omaa velkaa on vaikeaa maksaa takaisin ilman toisten velkaa. Ajatellaan sitten, että sisäisellä velkarahalla tuotetaan tuotteita joita aletaan viemään ulos menestyksellisesti. Se voi tarkoittaa, että Suomessa velalla tehdystä 1000 euron tuotteesta tulee sisään 1300 euroa. Tuolla rahalla voidaan maksaa maan sisäistä velkaa pois ja ylijäämää jää 300 euroa, koska ostamiseen käytetyn rahan velkakirja on ulkomaisessa omistuksessa. Suomen ja suomalaisten kannalta yli jäänyt raha on velatonta. Tietenkin sitten Suomeen aletaan myös tuomaan tavaraa, joten tasapainosta riippuen voi tulla hyötyä. Löyhän esimerkin pitäisi kuitenkin kelvata selitykseksi viennin tärkeydestä velkaiseen maahan.
Ilmoita asiaton viesti
”työmarkkinamalliin kuuluu lisäksi periaate, jonka mukaan muut alat eivät saa ylittää viennin avauksen kustannusvaikutusta.”
Ei tämä oikein taida toimia. Voi tulla tilanteita joissa jossain muulla sektorilla kuin vientisektorilla tarvitaan väistämättä työvoimaa, esimerkiksi puolustusvoimissa, opetuksessa, poliisissa, tai terveydenhoidissa ja sitä työvoimaa pitää houlkutella, tai sitä työvoimaa pitää houkutella pysymään alalla. Pakkotoimia ei voida tehdä, ainut houkutin on siis raha.
Ymmärrän toki sen että vientisektorille ei voi rahalla ihmisiä houkutella jos vienti ei vedä, mutta ei sinne silloin väkeä tarvitakaan, sen sijaan, jos vienti vetää hyvin, silloin on varaa houkutella väkeä sinne myös rahalla.
Kuvittelisin että tämä vientivetoinen malli on vain yksi konsti duunareiden nöyryyttämiseksi. En ainakaan oikein ymmärrä sitä.
Mutta tietenkin, jos siitä vientivetoisesta mallista on jotain hyötyä, muillekin kuin työn teettäjille, eli siis duunareille, en toki vastusta sitä, vaikka en ymmärräkkään sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo mitä kirjoitit on osaltaan selitettävissä blogistin ”kuoppakorotusvertauksella”. Mikään ei estä sitä, että palkankorotukset ovat mitä hyvänsä sopimusosapuolet pystyvät sopimaan. Lakiin ei ole tulossa kattoa palkankorotuksille.
Hallituksen esitys on enemmänkin, kuten jo ylempänä viittasin, paluuta tulopoliittisiin kokonaisratkaisuihin päänavaajineen. Ja se päänavaaja valtakunnansovittelijan mandaattiin kuuluvana olisi sitten sementoitu vientiteollisuudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa sanotaan, että jos poliitikko ei osaa parissa minuutissa kiteyttää sanomansa pääasiaa, niin hän on epäonnistunut. Suomalaiset nykypoliitikot eivät osaa, ja siksi en jaksa kuunnella heitä kuin muutaman minuutin. He ovat erikostuneet olla sanomatta mitään oleellista ja paikkansa pitävää.
Hieman asian liittyen koukkaan mieliaiheeseeni eli muutoin olen sitä mieltä, että meidän tulee kiireesti palata markkaan. Ruotsin poliitikot älysivät, että heidän voimakas AY-liike nostaa palkat nopeasti sellaiselle tasolle, että teollisuuden kilpailukyky menetetään. Suomessa tätä ei ole tunnustettu.
Satonen muuten piti pintansa viime keväänä ja AY-väki on nyt tunnustanut, että lakkoilemalla he eivät saavuttaneet mitään. Tämä saattaa johtua ehkä siitä, että ääridemareissa eli kokoomuksessa ja laitaoikeistossa on tajuttu, että Suomen perinteinen tie on kuljettu loppuun. Mutta uutta tietä ei ole auennut, vaan edessä on ollut umpihanki. Sehän on kuin suomalaisella innovaattorilla, kun hän aukaisee autotallinsa oven: edessä on puolimetriä lunta. Kaliforniassa on yli 50 miljoonan ihmisen markkinat.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Siinä on asiaa paljon. Satosen urotyö oli huima keväällä, mutta nyt hän ei yltänyt samaan, vaikka selosti tilanteen hyvin, ei uskaltanut oikaista Anttia selkeästä palturista. Kun kukaan ei oikaise valhtelijaa, niin kaikki jäävät siihen uskoon, että valhe on totta. Kaikki pisteet Arto Satoselle, mutta hänen kannattaisi hieman yhdessä pohtia vaikkapa Ben Zyskowiczin kanssa malli ko. asiasta, jonka Antin olisi pakko niellä kiemurtelematta. Ben kyllä sen puolen Artolle osaisi neuvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo palkamaltin menettäminen ja posketon ahneus vie työpaikat muualle.
Kaveri kertoi, kuinka Skellefteåssa osaajia rekrytoitiin kovilla palkoilla ja eduilla. Perusinssille kuulemma 60-80.000 sek aloitusliksaksi.
Keskipalkka Northvoltin Skellefteån tehtaalla on 47.721 sek. Johdon ansiot sitten ihan erikseen.
Ei ihme, kun kiinalaiset jyräävät akkumarkkinat ja NV on syväkusessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinne olisi pitänyt saada vielä Milla-Riitta Rytkönen huutamaan muiden päällenaisvaltaisten alojen palkkakuoppaa ja sitä että miehen euro on naisen 80 senttiä.
Kuitenkin miehet ja naiset saavat samasta työstä saman palkan.
Ilmoita asiaton viesti
Milla-Riitta on oikeassa, mutta ei ymmärrä, että se palkkakuoppa on syntynyt kunta-alan työnantajien myöntäessä koko alalle hoitajien kuoppaan tarkoitetut korotukset. Kuoppa ei täyty jos kaikille jaetaan kuoppakorotus. Kuoppakorotus on ainoastaan kuoppiin tarkoitettu ei muille. Ja Milla-Riitta kertoo sen olevan sukupuolikysymys ja saa siten kaikki miehet vastustamaan sitä kuoppakorotusta juuri kertomasi perusteen mukaisesti. Ei ole naisten euroa on vain tyhmiä neuvottelijoita ja työnantajia, jotka eivät ymmärrä, että kuoppa pitää ensin täyttää eikä reunoja kannata nostaa myöhemmin tai samalla kertaa kuoppakorotuksen mitalla.
Ilmoita asiaton viesti
Seurasin tätä palkkaneuvotteluprosessia vuosia ja lähes poikkeuksetta se oli julkinen sektori ja sairaanhoitoväki, joka teki ensimmäisenä sopimuksen. Muut tulivat perässä ja menivät ohi. Kuuluisin on tietysti tuo Alsion esiinnostama Sari Sairaanhoitajan kuoppakorotus 2008, joka tehtiin Kataisen aikana.
Lopulta Mill-Riitta oivalsi, että pitää olla viimeinen, niin saa ainakin saman kuin muutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan vidu sinua Alsio!
Jos kuopassa on koko porukka, niin kyllä heille, siis koko alalle, suunnattua erillistä korotusta voi ja pitääkin sanoa ihan ansiosta KUOPPAKOROTUKSEKSI!
Ilmoita asiaton viesti
”Se kertoo, että A-studiossa eilen oli kolme tyhmää miestä kertomassa mitä on vientivetoinen palkkamalli.”
Tässä on nyt yksi tyhmä mies lisää, minä, ottamassa kantaa asiaan mistä ei mitään ymmärrä.
Onneksi blogisti toi hieman valoa pimeyteen. Tämän blogin luettuani kuviuttelen ymmärtäväni vähän, mutta en kaikkea.
Silti pitää yrittää kommentoida tätä asiaa, josta en ole ennen ymmärtänyt yhtään mitään, en ymmärrä asian kannattajia, enkä sen vastustajia, mutta blogistia sentään vähän ymmärrän.
Sen verran tajuan näistä verovaroilla rahoitetuista julkisista ammateista että eihän niitä palkankorotuksia sinne voi antaa, jos ei ole rahaa, vaikka se niiden palkka olisi miten epäoikeudenmukainen tahansa.
Toisaalta nämä julkiset hommat, terveydenhoito, koulutus, järjestyksenpito, maanpuolustus jne. ovat yhtä tärkeitä hommia kuin nekin hommat millä ne rahoitetaan, eli vientituotteiden ja kotimaiseen kulutukseen valmistettavien tuotteiden valmistus.
En oikein ymmärrä miten tämä rahanjako oikein pitäisi suorittaa ja luulen että kaikki osapuolet loppujen lopuksi kuvittelevat jäävänsä jaossa huonommalle puolelle.
Lopuksi totean että tärkeämpää kuin tämä rahanjako, on kuitenkin se että kaikki työt tehdään ja ongelma on nyt siinä että ei ole oikein tekijöitä.
Nousukautta yrittää pukata ja se tietää sitä että olisi mahdollisuus kasvuun ja hallituksen lupauksetkin voisivat täyttyä, vaikka ne lupaukset eivät täyty hallituksen toimien ansioista, vaan sen talouden nousun ansiosta, niin olisihan se hyvä asia jos niin kävisi että tulisi satatuhatta uutta työpaikkaa ja valtion velanottooa voitaisiin vähentää.
Mutta miten voi tulla satatuhatta uutta työpaikkaa, jos ei löydy sopivia työntekijöitä tekemään niitä töitä.
Hallituksessa on puolue joka tekee kaikkensa ettei niihin mahdollisiin työpaikkoihin olisi duunareita tekemään niitä töitä.
Ei muuta tällä kertaa ja anteeksi etten minäkään ymmärrä mitään siitä vientivetoisesta palkkamallista, kuten eivät Lindtman, eikä Satonenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain kahtiajaosta kirjoitat? Minä en ymmärrä sitä, yksi maa yksi tavoite, eli menestyä.
Ilmoita asiaton viesti
”yksi maa yksi tavoite, eli menestyä.”
Kun tämä ei ole näin yksinkertaista. Maa-ajattelu vie harhateille, koska yritykset on globaaleja, ne ei ajattele maakohtaisesti, ne tuottavat tavaroita globaalisti, eli siellä missä on kannattavinta tehdä tavaroita ja heidän asiakkaansa ovan kaikkialla maailmasssa. Ei ole maakohtaista taloutta, maakohtaista tuotantoa ja maakohtaista kulutusta.
Toki siitä pitää huolehtia että yrittäminen Suomessa on kannattavaa, mieluimmin kannattavampaa kuin muualla, mutta joskus voivat myös poliisit, puolustusvoimat, terveydenhoito, tai koulutus kaivat lisää väkeä.
Miten sinne missä väkeä tarvitaan saadaan porukkaa jos ei ole keinoa kilpailla palkkauksella ja houkutella palkan avulla väkeä sinne missä väkeä tarvitaan.
Tämä on eri juttu kuin se juttu että Suomi elää vientiteollisuudesta ja että vientiteollisuuden tuotoilla, veroilla joita duunarit maksavat, maksetaan kaikki yhteiskunnan kulut ja palvelut kansalaisille.
Mutta vientiteollisuus on riippuvainen tilauskannasta. Kun tilaukset tippuu, väkeä irtisanotaan ja lomautetaan, sitten kun on vauhti päällä väkeä otetaan lisää ja palkatkin nousevat.
Poliiseja, opettajia, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja sotilaita tarvitaan vaikka vienti sakkaa. Pitäähän ne hommat hoitaa.
Vientiteollisuuden lamoja hoidetaan irtisanomalla ja maksamalla huonoja palkkoja, mutta kun vienti ei vedä, ei niitä duunareita tarvita.
Sairaanhoitajia tarvitaan aina, tai ainakin tarvittaisiin, jos niitä olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Maa-ajattelu on minusta silti paljon järkevämpää ajattelua, kuin sinun kahtiajako-ajattelusi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä se minun kahtiajako-ajattelu on? Minähän ajattelen globaalisti, koska maailma on sellainen …… globaali.
Maa-ajattelu oli relevanttia ehkä joskus menneisyydessä, jos silloinkaan. Maa-ajattelu keksittiin joskus 1800- luvulla, sitä ennen oltiin kuninkaan tai tsaarin alamaisia ja uskonto oli sama kuin laki, mutta globalisaatio vaikutti jo silloinkin. eikä Suomi olisi noussut ilman tervakauppaa. Sitä ennen myytiin turkiksia ja kapakalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä kritisoin aiemmin ja mihin tätä maa-ajattelua minun kommentissa kritisoit vuorostasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuullisuus ja sopivuus on myös taloutta maasta ulos ja maan sisällä, siinä missä vaihdantaa on tapana harrastaa.
Kun menty taloudelle, … melkein tulee mieleen se, että
A. ensinnäkin on tosiaan onnistuttu siirtymään,
B. ja että tokko on kyse enää kovin suorasti vaihdannasta, ja siitä toiminnasta, jolle talousvälineen ajateltiin tuovan sopivaa tukea.
Kyseessä vaikka … rakenteellispäätymällinen klassikkoituma, jos nimikettä tarvitsee, eikä ilmiölle ole jo entuudestaan.
Jos mopo (Giganic) karahtanut pohjasta pahasti, ei paljoa järkeä olla tällaisen mukaisessa kyydissä, ja vaikka kaikki olisikin pääsääntöisesti mukana, sen vaarallisempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon ymmärtäväni mistä vientivetoisesta palkkamallista on kysymys ja siinä auttaa kentie työskentely viidellä (5) eri vuosikymmenellä konepajateollisuudessa ja pääosin vientiin valmistavia tavaroita tehden. Joten yritän vääntää siitä kuuluistasta rautalankasta kuinka tuo laki jos se toteutuu on pienipalkkaisille työntekijöille haitaksi. Vientialat pääsevät sopimuksiin palkankorotuksista, yksityisen ja julkisen sektorin pienipalkkaisten työntekijöiden sopimukset vielä tekemättä, työnantajat vastustavat ”kuoppakorotuksia” matalapalkka-aloille,siis vientialoja suurempia palkankorotuksia, lakon uhat päällä, liitot valtakunnan sovittelijoiden pakeille. Työnantajat tietoisena siitä, että sovittelijan kädet ovat lailla sidotut ehdottaakseen vientaloja suurempia ”kuoppakorotuksia” niin he tulevat käytännössä käyttämään tätä ”tietä” pitäkseen matalapalkka-alat edelleen matalapalkkaisena. Näin se kätännössä tulee menemään jos tuo onneton laki hyväkstään ja tämän Lindman kyllä eilisessä A-studiossa toi esille.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän minkään sopijaosapuolen tähänkään asti ole koskaan ollut pakko hyväksyä sovittelijan tekemiä neuvotteluesityksiä. Jos ne kuoppakorotuksia vaativat pysyvät kovina ja työnantajapuoli huomaa, ettei asia muutoin etene, niin sitten sovitaan niistä kuoppakorotuksista siitä riippumatta mitä valtakunnansovittelija on pystynyt esittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Ja jos sovittelijan esitystä ei hyväksytä niin sitten lakoilla ym. edetään.
Tai sitten tyydytään siihen mitä sovittelija tarjoaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Lakoilla edetään” juuri siihen tämä laki tulee johtamaan ja sitäkö Suomi juuri tällä hetkellä eniten tarvitsee. Hallitus teki suuren virheen lähtiessään EK:n aisankannattajaksi, sekoittamaan työmarkkinoita joista jo keväällä saatiin maistiaisia. ”Kun kerran keksitään, sitä aina epäillään” keskenäinen luottamus työnantajan- ja tekijöiden välillä on mennyt jos sitä koskaan Ruotsin mallin mukaisesti edes on ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän moinen laki tule vaikuttamaan muuhun kuin työehtosopimusneuvottelujen tekniikkaan. Tulos voi edelleen olla mitä hyvänsä sopimusosapuolet ovat valmiit hyväksymään. Ainoa ero nykyiseen on valtakunnansovittelijan roolin pieni muuttuminen. Mutta ei hän tähänkään asti ole lakkoja pystynyt estämään. En näe mitään syy- ja seuraussuhdetta sille, että valtakunnansovittelijan mandaatin muuttaminen jotenkin lisäisi lakkojen määrää.
Ilmoita asiaton viesti
Juha puhuu jälleen järkeä, eli systeemi mikä on Ruotsissa käytössä ei muka meille kävisi. Vienti on kuitenkin saatava jotenkin meilläkin vetämään. Nyt Arto G ja SAK vastustaa sitä , koska EK. Eihän EK:lla ole mitään tekemistä lakien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Eihän EK:a ole mitään tekemistä lakien kanssa” Älä viitsi Ari, meinaat siis, että Satosen pieneestä päästä tämä laki sai alkuunsa, kyllä se on kirjoitettu Etelärannassa.
Ilmoita asiaton viesti
Malli on kopiotu Ruotsista, ja EK ei ole sitä kopioinut, vaan nyt jälleen kerran Arto tuo omia mörköjään tähän asialliseen keskusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa ei tällaista lakia ole.
Ilmoita asiaton viesti
EK:lla siis on mielestäsi?
Entä sosialistisella SAK:lla viime hallituksen aikana? No ei tietenkään-
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti meillä elää SAK:n joukoissa edelleen voimakkaana 1918 kapinatappio.
Ei olla edelleenkään päästy ”lahtarimeiningistä”
Sitä ei koskaan ole ollut Ruotsissa. Yhteiskunta oppi Ådalenin tapahtumista ja järkiintyi.
Meillä täällä kuvitellaan edelleen että yritys on joku ihmeellinen pohjaton rahamassi josta riittää ottamista. Sosialistien, siis SAK, SDP ja vasurit-vihreät, mielestä jos yritys ei pärjää sille on yhteiskunnan annettava tukea palkanmaksuunkin. Kuten täälläkin o n moni esittänyt.
Jos yritys ei menesty, sillä on liian korkeat kustannukset ja huono työn tuottavuus. Voisin ottaa tässä asiassa vertauksen Ruotsin oloihin mutta jätän sen vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Työnantaja on iso paska ja kaikkein paskin siitä tulee silloin kun antaa kenkää jollekin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös SAK päättänyt antaa kenkää parillekymmenelle työntekijälleen tällä viikolla.
Tästä ay-aktivisti Granlund on varmasti hiiren hiljaa.
Ilmoita asiaton viesti
Veljeni, poikamies, joka lopetti työnteon 71-vuotiaana, teki 35-vuotisen työuran Ruotsissa jossa viettää eläkepäiviään. Ruotsin työelämää on aivan turha verrata Suomen vastaavan, siksi vahvempi asema työntekijällä suhteessa työnantajaan on ruotsalaisella palkansaajalla suomalaiseen verrattuna. Tämä tosiasia on tullut selväksi, kun kymmeniä, kymmeniä kertoja veljeni kanssa asioista ollaan puhuttu. Nämä useat työelämää koskevat lain ”uudistukset” tosiasiassa vievät Suomea yhä kauemmas pohjoismaisista työelämämalleista.
Ilmoita asiaton viesti
No miksi ette halua sitten lähteä tälle uudistuksen tielle, SAK se tässä on se ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nimenomaan kuoppakorotuksia on aina tehty ja tehdään vastakin, mutta ei niin, että kaikille maksetaan kuoppakorotus kuten kävi Sari Sairaanhoitaja asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli perseet penkkiin, jos ei muuten onnistu.
Tätähän tässä ollaan yritetty näille hallituksen tolloille selittää, että tällainen malli johtaa työmarkkinoilla entistä pahempaan jumiin.
Mutta ei tunnu menevän perille sinne sen enempää kuin täälläkään muutamille kirjoittajille.
Ilmoita asiaton viesti
Lindtmanin teorialla ei kukaan eikä koskaan tule saamaan kuoppakorotuksia ei edes teoriassa, eikä Arton tapaan jossitellen. Kosk hän totesi, että kuoppakorotus ei toimi, kun joku muu saa vähemmän. Millään mallilla ei tuota Antin estoa voida ohittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainenhan voi tarkistaa itse julkaisemastasi linkin kohdasta, mitä Lindtman sanoi. Olen hieman pettynyt siihen, että joudun tällä kertaa toteamaan Arin otsikon pitävän kirjaimellisesti paikkansa. Mutta jos Lindtmanin viisaan kommentin katsoo tarpeeksi monta kertaa, ehkä se menee perille.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se tarkoittaa sitä, että millään mallilla ei kuoppakorotuksia Lindtmanin mukaan voida suorittaa, kun kaikille pitää maksaa yhtä paljon. Se on mahdoton yhtälö. Toinen vaihtoehto on, että kaikille aloille, mitä Lindtman luettelee, maksetaan kuoppakorotus, joten mikä siinä silloin on tämän mallin vastustamisen peruste?
Ilmoita asiaton viesti
→ ”juttelivat niin lennokkaita, etteivät itsekään ymmärtäneet mitään, .. ”
Ennen sotia Kannaksella oikein kansaedustaja tuli ennen vaaleja puhumaan kylään. Tilaisuuden jälkeen pari isäntää (A ja B) kotimatkalla juttelivat seuraavaan tapaan:
A: ”Kylläpä edustaja puhui hienosti.”
B: ”Juu, mutta ei siitä kukaan ymmärtänyt mitään.”
A: ”Niin, paitsi kylän kauppias.”
B: ”Hänkin väärin.”
A: ”Juu, mutta ymmärsi kuitenkin.”
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin tuosta oli eilen kysymys;))))
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos ministeri ei osaa sitä selittää media ja ay-liike vie hallitusta kuin litran mittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vientialoilla on sen verran monenlaista suhdannetta ja palkankorotusvaraa, ettei tuon palkkakaton määrittämisestä tule mitään. Sellunkeittoa ei kannata verrata peliteollisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, on aivan hirveä korotusvara.
Sen näkee kaikkein selkeimmin siitä kuinka suomalaiset, Suomessa valmistetut tavarat suorastaan revitään käsistä ulkomaisten ostajien toimesta ja rahaa virtaa maahan ovista ja ikkunoista.
Meillähän valmistetaan kaikkea mahdollista ja myydään sekä kotimaahan että ulkomaille.
Vai olikohan tämä kuitenkin punavihreiden märkä päiväuni?
Ilmoita asiaton viesti
Börje heittää kirveen kaivoon ja muutti jo valmiiksi Haminaan;)))
Ilmoita asiaton viesti
En sentään. Minähän työskentelen vientialalla, joten olen hallituksen erityisessä suojelussa. Huomennakaan en piipahda Kotkaa idempänä. Toisaalta on mielenkiintoista nähdä saako Hamina akkumateriaalitehtaansa. Tuo Haminan ja Kotkan akkuklusteri olisi sitä vientiteollisuutta jota näköjään täällä kaivataan jotta saataisiin sairaanhoitajatkin palkkakuopasta. Tai ei ne sieltä nouse sinimustan hallituksen aikana. Mitä nopeammin paskasta hallituksestamme päästään eroon sitä parempi Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Onnistuuko suomalaiset?
Miksi me kun eivät ruotsalaiset joilla sentään on kustannusrakenne kunnossa ja rahaa?
Olisiko toinen märkä päiväuni?
Ilmoita asiaton viesti
Vuan kun rahat loppuu ni välimeren väki auttaa pohjolan poikia tottakai. Kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti
Siis vientitulojen tuomilla verorahoilla, ilman lisävelkaantumista, voimme palkita julkisen puolen työntekijöitä, koska julkinen puoli elää yksityisen puolen tuomista verotuloista jos vientituloista ei tule tarpeeksi verotuloja joista sisämarkkinoilla toimivat yksityisetkin yrityksetkin ovat lopulta riippuvaisia koska ainoastaan ulkomailta tulevat tulot tuovat sitä kasvua, muuten me ”pesemme täällä toinen toistemme paitoja”
Ilmoita asiaton viesti