Kuntavaalit tulossa, eli oletko valmis ehdokkaaksi?

Kuntavaalit häämöttää ja sieluja ostetaan naamagallerioihin. Innostan jokaista harkitsemaan mukaan lähtemistä, vaikka tie politiikassa kivinen liekin. Poliittinen karriääri kehittyy vain asioissa mukana olemalla. Meillä on turhan paljon Esson baareissa jengiä haukkumassa systeemiä, mutta itse heistä ei ole tikkua ristiin laittamaan.

Kehitä itseäsi, mieti miten voisit antaa parhaan panoksen periaatteidesi nimissä. Jos lähtee puoluetoimintaan vain sen perusteella, että joku sattuu kysymään, ei tie ole helppo. Parempi olisi jos sinulla olisi vara valita mihin puolueeseen todella haluat astua.

Ryhmiin identifioituminen kun on sitten aina osa sinun omaa poliittista selkärankaasi. Ryhmän pitää tukea sinun itsetuntoasi samalla tavalla kun sinun panoksei tukee ryhmääsi. Kun kuulut johonkin ryhmään sinun tulee saada tuntea ryhmän luottamus, vaikka olisitkin hiukan joissain asioissa ryhmäsi kantaa vastaan.

Jos menet mukaan asenteella, että olet seurantaoppilas ja opit puolueesi tavoille ensimmäisen kauden aikana ja sitten joskus sinustakin tulee tiukka poliitikko, niin puolue aivopesee sinut omiin tarpeiseesi heti. Sen jälkeen olet vain materiaalia jota muokataan puolueen edun nimissä. Sinut uhrataan puolueen hyväksi, eikä sinulla enää jatkossakaan voi olla suurta omaa roolia missään.

Sinun siis tulee asettaa ehtosi eli hintalappusi jo heti kättelyssä pöytään. Sanot vaikka, että haluat sitten siihen ja siihen lautakuntaan, muuten voitte unohtaa ehdokkuuteni. Sinun tulee säilyttää oma tahtosi, vaikka se ei aina toteutuisikaan, älä siis ole nössö, joka vain seurailee hiljaisesti mihin saakka nössöilyllä noustaan.

Pidä huoli myös siitä, että astut politiikkaan sillä hetkellä ja niissä vaaleissa joka sopii sinulle. Politiikkaan purjehtimisen ajankohta on hiukan sama kuin pörssiin meneminen. Jos menet politiikkaan silloin kun puoleesi on huipulla, on todennäköistä että seuraava vaalikausi menee keplotellessa aallon harjalla, eikä sinun ulostulosi ole se päällimmäinen asia jota puolue tarvitsee. Kaikki tapahtuu rutiiniein mukaan ja siinä uusilla ei ole juuri osaa eikä arpaa.

Jos puolueesi on nousussa, ja kasvuvaraa tuntuu riittävän, niin on oikea hetki ryhtyä tekemään puolueen eteen töitä, silloin pääset helposti toteuttamaan myös itseäsi. Mutta muistakin sitten loistaa, sillä hiirulaisia ei politiikka kaipaa. Politiikkaan siis kannattaa astua oikealla hetkellä, sinun valmius ja puolueen dynamiikka ratkaisevat. Kyläkoulujen eteen tehty työ on hyvä tekosyy lähteä mukaan, mutta sinut voidaan valita täysin eri paikkaan missä ei voi vaikuttaa kyläkouluihin millään muotoa ja silloinkin on sinulla oltava motiivi tehdä työtä kuntasi hyväksi. Politiikkaan ei voi mennä sooloilemaan yhden asian puolesta, koska politiikka on kaikkia kuntalaisia koskevaa työskentelyä yhteisen hyvän eteen.

Et voi astua kahdesti samaan jokeen, uudet vedet siinä jo virtaavat.( Herakleitos )

Nykypolitiikassa konsensuksella on kova painoarvo, jokainen haluaa oman puumerkkinsä päätettävän asian lopputulemaan ja siksi usein taivutaan konsensuksiin. Kyläkoulusi kohdalla se voi tarkoittaa, että koulua ei lopeteta, kuin vasta kahden vuoden päästä. Eli taistelusi koulun puolesta rajoittuukin vain kahden vuoden lisäaikaan. Saat torjuntavoiton, mutta häviät taistelusi (petät äänestäjäsi). Tehdään konsensus jossa sinä saat kaksivuotta ja enemmistö saa säästönsä hiukan viiveellä.

Kun asioita vedetään eri suuntiin ei sen aina tarvitse merkitä konsensusta, eikä pidä edes. Kyläkoulusi tapauksessa asia voisi päätyä myös niin, että enemmistö saa säästönsä ja koulu saa jatkaa niin pitkään kuin lapsukaisia kylällä riittävä määrä riittää. Eli on löydettävä kokonaisvaltainen ratkaisu jossa löydetään yksi yhteinen tie konsensuksen sijaan, jossa kokonaisuus jaetaan kahden leirin välillä kohtalokkain seurauksin. Konsensuksessa ostetaan ja myydään puolin ja toisin, kun asiat tulisi märehtiä niin, että lopputulos olisi järkevä ja perusteltavissa kaikkien osapuolten taholta.

Jos menet mukaan uhoamalla, että nyt laitetaan talous kuntoon, pelkäänpä että petyt ja sitä kautta menetät uskosi puolueeseen ja politiikkaan melko nopeasti.

Talous kun jakautuu niin, että ensimmäisen kauden valtuutettua ei siihen jakolinjaan oteta, koska siihen ei kuntapäättäjänestoreillakaan ole juuri sanansijaa. Valtuusto toki päättää veroäyristä joka syksy, mutta sillä ei pitkälle vielä pötkitä. On muistettava, että sinä et ole koko valtuusto ja lautakuntien paikkojakin on rajallinen määrä joilla voit istuksia.

Joka tapauksessa elvyttävät rahavirrat määrätään ensisijaisesti EU ja Suomen Pankin tasolla, joten kuntien rahoilla ei juuri elvytetä, jos ei sitten Helsinki ole vaalipiirisi. Eli perusta innostuksesi johonkin pienempään epäkohtaan kuin finanssipolitiikaan aluksi. Toki voit terhakkana kuntasi uutena valtuutettuna evästää puolueesi kansanedustajia, mutta mitään uudistuksia sen perusteella en odottaisi. Nämä konkarikansanedustajatkin, kun ovat vain kumileimasimia tässä isossa oravanpyörässä.

Ei siis ole väliä kannatatko keynesiläistä vaiko monetaristista talouspolitiikkaa jos haluat muuten vaikuttaa kuntasi hyvinvointiin, mene rohkeasti mukaan. Sinusta itsestäsi pitkälti riippuu äänestänkö minä ja muut kuntalaiset sinua. Kuntapolitiikassa ei puolueella ole niin suurta merkitystä kuin puolueet itse haluavat nähdä. Terävä, eli noheva kuntapoliitikko kelpaa joka puolueen listoille, sinun tarvitsee vain valita mihin ryhmään haluat mennä.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu