Kyllä covidkansa tietää

Kyllä kansa tietää miten asiat pitää hoitaa tilanteessa kuin tilanteessa, vaan kun ei tiedä.

Maaseudun Tulevaisuus tutki tämänkin, eli kansa jakautui, kun tietoa kysyttiin kansalta. Kyselyyn osallistuneista 24 prosenttia kiristäisi verotusta. Osa, eli 18 prosenttia leikkaisi julkista palvelurakennetta. Etuuksien leikkaamista halusi 12 prosenttia. Kuusi prosenttia nostaisi eläkeikää, ja hajanaisia ehdotuksia oli 14 prosenttia. Suurin ryhmä 26 prosenttia ei osaa sanoa mitään.

Enemmistö vastanneista antaisi ristikkäisiä vaihtoehtoja, eli veroja nostetaan, palveluja kiristetään, tai sitten ei osata sanoa juuta tahi jaata.

Kansa ei siis osaa päättää, ja siksi meillä on edustuksellinen demokratia, valitaan päättäjät päättämään puolestanmme ja haukutaan sitten jos menee väärin.

Ihmeellisintä on tässä tuo ehdotus eläkeiän nostosta, kun 70 ja yli ovat jo karanteenissa, pitääkö karanteeni-ikärajaa nostaa 75 ja sitten suoraan kun työikä loppuu pääset karanteeniin. Kun kaikille työikäisille ei nytkään riitä töitä niiin mihin perustuu tuo eläkeiän nosto?

Jos ajatellaan tutkimusta poliittisesti, niin demareiden kannatusluku on lähinnä tuota prosenttia, joka nostaisi verotusta ja kokoomuslaiset lähinnä tuota leikataan jukista palvelurakennetta. Sitten menee vaikeammaksi sanoa mitä PS noissa prosenteissa olisi, kun sellaista vastausta ei tutkimuksessa tullut esiin, että lääkkeenä olisi rajat kiinni tai kehitysavun lopettaminen.

Kansa ei siis tiedä ja eivät ainakaan voi päättää mistään, kun päätösten tekeminen politiikan konkareillakin on välillä hakusessa. Luulisi, että tosiasioiden edessä helpommin löytyisi tuo yhteinen tie, mutta ei. Onneksi ei matemaattisia yhtälöitä ratkota politiikan periaattein. Eli lopputulos olisi aina opponoitu monilla eri tavoilla.

Esimerkiksi jos metrin mittaa kysyttäisiin poliitikoilta, niin 18 prosenttia olisi sitä mieltä, että metri on liian pitkä ja 25 prosenttia pitäisi metriä liian lyhyenä, ja 57 prosenttia haluaisi peesata jompaa kumpaa kantaa eri versioin, jossa oma näkemys tuotaisiin kyllä esiin, mutta se ei selviäisi miten se poikkeaa kahdesta valtavirrasta.

Tärkeintä on HUOM! huomata, että yksikään puolue ei olisi sitä mieltä, että metri on juuri oikean pituinen ja siitä pidetään kiinni. Sillä politiikassa ei ole yhtä ainutta oikeaa, on vain tahtotila löytää se oikea niin, että yksinkään toinen puolue peesaisi ja kilpailisi kannatuksesta samoilla ajatuksilla.

Tuntuu olevan mahdoton löytää sellaista poliittista ehdotusta joka ei saisi armotonta vastustusta, vaikka kukaan ei oikeasti edes tiedä olisiko ehdotus oikea vai väärä.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu