Mämmiksi on mennyt

EU:n perusajatus on kai ensiksi rauha ja toiseksi taloudellinen kilpailukyky globaalissa talousjärjestelmässä. Mutta, jos halutaan muuttaa nykyinen EU sellaiseksi, että se pystyy vastaamaan talouden haasteisiin pitää EU:n muuttua. Rauha sen sijaan on ulkoistettu käytännössä NATO:lle.

Jos unionista halutaan kaikki hyöty irti on itsenäistyttävä, eli EU ei voi jatkossa enää olla yksittäisten hampaattomien valtioiden liitto, vaan EU:lla on oltava terveet hampaat, jolla se haukkaa globaalimarkkinoiden ykkösaseman itselleen.

Moderni, resurssitehokas kilpailukykyinen talous ei ole yhden jäsenmaan giljotiinissa, eli nykyinen malli on käytännössä osoittanut toimimattomuutensa ja armottoman hitautensa. Yhdysvallat ovat kissa joka leikkii EU-hiirellä ja Kiina on etääpänä leikkiä seuraava vahtikoira. Venäjä taas yllyttää hiirtä tappelemaan itsensä kanssa.

Jotenkin meidän strategiat ovat ontuvia, eli yritämme pitää ilmastonmuutoksen esillä joka ikisessä päätöksessä, kun samaan aikaan kilpailijat vievät meiltä tuotannon, eikä ilmasto pelastu lainkaan.

Suomessa vihreillä on noin 10 prosentin kannatus, mutta heidän pillinsä mukaan hallitus poukkoilee tosiasioissa niin, että kohta Säätytalo vaihtaa nimensä Viherhuoneeksi.

Sitten on tämä digitalisaatio. Siinä EU on mahtipontisesti investoimassa yrityksiin, mutta katin kontit. On yritysten asia investoida ja EU on vain keskushallinto, joka luo edellytyksiä hyvälle infralle. Autetaan muka ihmisiä saamaan nykyisen teknologian perustaidot. Pöh, kyllä luonto tikanpojat opettaa. ”Hyödynnetään digitalisaatiota investoimalla yrityksiin, tutkimukseen ja innovointiin, uudistetaan tietosuojaa, autetaan ihmisiä hankkimaan uusien teknologian edellyttämät taidot ja laaditaan tätä kehitystä tukevia sääntöjä”. Pahaista poliittista jargonia, jossa asiat tapahtuvat jargonista huolimatta, mutta poliitikko voivat aina näyttää paperista, että tätähän me ajoimme.

Poliitikot siis haistelevat ilmaa ja kirjaavat näkemänsä ja kuulemansa periaateohjelmaksi, sitten vain odotellaan, että ihmisten toiveet alkavat täyttyä, kun aikaa on mennyt ottavat poliitikot kunnian itselleen, vaikka ovat vain istuneet palavereissa kahvikuppi edessään ja vapaa-ajallaan käyneet kauneuskurssilla valtion rahoilla. Pitäähän sitä kauniina olla, kun yhteisistä asioista kahveekupin äärellä turpakäräjiä käy.

Ei juupas-eipäs-keskustelu vahvista EU:n taloutta ja siksi keskuspankki apinoi yhdysvaltalaista keskuspankkipolitiikkaa, mutta on aina vuoden tai pari myöhässä. EU on takamatkalla vielä senkin takia, että meillä on kaikkien jäsenmaiden aina neuvoteltava tykönään nämä yhteisetkin asiat.

– Vahvistetaan EU:n ääntä maailmanpolitiikassa lujittamalla EU:n asemaa vahvan, avoimen ja oikeudenmukaisen kaupan, monenvälisyyden ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen menestyksekkäänä toimijana. Tiivistetään suhteita naapurimaihin ja kumppaneihin ja vahvistetaan EU:n kykyä hallita kriisejä siviili- ja sotilasvoimavarojen kautta. (EU painopisteet 2019-2024)

No katsotaanpa miten on toimittu? Tilattiin koronarokotteita vajaalle puolelle unoionin asukkaista ja saatiin niistä neljännes. Yritetään jatkossa tiivistää rintamaa.

– Puututaan turvallisuusriskeihin, suojellaan kuluttajia ja lisätään heidän vaikutusmahdollisuuksiaan, vahvistetaan laillista ja turvallista muuttoliikettä koskevaa järjestelmää samalla, kun valvotaan tehokkaasti EU:n ulkorajoja, uudenaikaistetaan EU:n turvapaikkajärjestelmää ja tehdään tiivistä yhteistyötä kumppanimaiden kanssa.

VOI, mitä soopaa, voihan sitä lämpimikseen kirjoitella mitä tahansa, mutta eihän tuossa ole mitään todellista.

Miten on varauduttu turvallisuusriskeihin? Ne on ulkoistettu Natolle ja ovat pitkälti kulloisen yhdysvaltalaisen presidentin taskussa. Miten esimerkiksi EU turvaa Suomea, jos vaikka Venäjä päättää marssia Vaasan torille panssarivaunineen? Eihän EU:lla ole omaa puolustusta lainkaan ja jos sitä presidenttimme Sauli Niinistö joskus esittääkin, niin jopa Paavo Väyrynen sitä vastustaa saati Brysselissä olevat päättäjät, jotka pitävät Suomea jo viherlandiana, johon ei kannata tykkejä sijoittaa.

– Puolustetaan perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta, jotka toimivat yhdenvertaisuuden, suvaitsevaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden linnakkeina.

Juu rikotaan omia lakeja ja pidetään jonkun yksittäisen jäsenmaan etua jakamalla sinne elvytyksen varjolla rahaa, mutta ei meillä ole oikeutta rahoituksen vastineeksi vaatia heiltä mitään muutosta taloudenpitoonsa. Nyt sitten korkeamman verotuksen maat tukevat matalamman verotuksen maita yhteisen sovun säilymiseksi.

– Vahvistetaan Euroopan demokraattisia prosesseja tiivistämällä suhteita Euroopan parlamenttiin ja kansallisiin parlamentteihin, suojellaan EU:n demokratiaa ulkoiselta vaikuttamiselta, varmistetaan lainsäädäntöprosessin avoimuus ja lahjomattomuus alusta loppuun ja otetaan EU:n kansalaiset laajemmin mukaan EU:n tulevaisuuden muovaamiseen.

Miten muka otetaan kansalaiset paremmin tulevaisuuden muovaamiseen, kun suunta on ollut koko ajan antaa virkamiehille enemmän ja enemmän valtaa??? Suomi on edustuksellinen tasavalta, jossa valta kuuluu kansalle, mutta kun edustajamme kumartavat virkamieskunnalle, niin huomaamatta samalla tulevat pyllistäneeksi heille joiden äänillä ovat heitä edustamassa.

Ja tässä lopuksi sellainen ympäripyöreyden huipentuma, jossa koneisto ottaa tehtäviä itseltään ja jakaa niitä itselleen, mutta on unohtanut, kuka koko ruletin maksaa.

– Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission asettamat painopisteet ohjaavat EU:n politiikkatoimiin liittyvää työtä osana lainsäädäntökauden poliittista kokonaisuutta. Samalla muut EU:n toimielimet tai elimet asettavat usein omia painopisteitään, jotka heijastavat niiden näkemyksiä.

TULIKO SELVÄKSI, prkl!

+6
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu