Mikä mättää EU-vaaleissa?

Kun ennakkoäänestyksessä on annettu ainoastaan 1 087 560 ääntä, niin ennakkoon äänesti vaatimattomat 25,3 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Eli tulos uumoilee alle 50% äänestysprosenttia, vaikka näiden vaalien kerrottiin olevan tosi vilkkaat.

EU-vaaleissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella tai Suomessa asuvalla ja äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneella EU-kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 9.6.2024. Yhteensä meitä on yli 4,5 miljoonaa ja nyt ainoastaan miljoona on jo osallistunut äänellään ennakkoon. Luulenpa vain että huomenna varsinaisena äänestyspäivänä tulos jää alle miljoonan.

Se on merkki jostakin, eli meppien vaikutusvaltaa ei pidetä arvossa tai sitten vallankäyttöön vaikuttamista pidetään olemattomana. Myös ehdokkaiden kirjo voi olla aneeminen. Ensin ollaan vaaleissa menossa eduskuntaan ja kun ääni on saatu aletaan haikailemaan Brysselin parlamenttiin. Meppivaaleista on tullut pakkopulla, johon pitää velvollisuudesta osallistua.

Tai sitten toisinpäin, eli ei ole päästy edes Suomen eduskuntaan ja nyt ollaankin pyrkimässä jo Euroopan parlamenttiin. Olen huomannut aivan lähipiirissä, kuinka vähän meppivaalit meitä innostavat. Eikä siinä innostusta auta television epäonnistuneet lähes törkeän kehnot vaalitentit.

Ja mitä tapahtuu somessa? No siellä älämölö on sellaista mitä on jo pitkään puhuttu, eli keskustelu on toisia loukkaavaa ja tarkoitushakusesti provosivaa ja henkilökohtaisuuksiin menevää. Suomessa ei osata keskustella ja kun ei osata vetäydytään osallistumasta eli passivoidutaan politiikassa. Tilalle tulee kaikkea muuta ”kivaa”, eli jokainen innostuu kaikesta muusta, kuin vaikuttamisesta. Vaikuttavan vastakohtakohtana haluamme olla mitättömiä, sabotimme tahallamme kaikkea keskustelua vaaleista, kun emme itse ole innostuneita, eivät muutakaan saa mielestämme olla.

Meppivaalien vähättely on enemmän kuin yleistä, eli se on hyvin yleistä. Meppivaaliehdokkaat ovat kuin meidän ”pellejä”, joita voidaan ja joita joutaakin arvostella kovin sanoin.

Etukäteen tuomitaan joidenkin mahdollisuudet ja siten latistetaan vaalien periaatetta julmasti. Meppejä pidetään politiikan roskajoukkona, jotka jättävät eduskunnan heti sinne päästyään jne… Puhutaan myös Euroopan parlamentista ongelmapoliitikkojen kaatopaikkana. Omilla teoillamme ja median myötävaikutuksella olemme tuhonneet Euroopan arvon ja meppiemme arvostuksen. On kivempi puhua ”käyristä kurkuista” kuin asioista joita voisimme tehdä paremmin keskustelemalla niistä asioista asiallisesti.

Jopa eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho radiomainoksessa vähättelee EU:n toimintatapaa ja yrittää näin saada oman puolueensa epäuskoiset vilkkaamin äänestämään. Eli ensin hieman mitätöidään ja sitten kuitenkin kehotetaan äänestämään ns. ”omia” ehdokkaita. Eduskunnan puhemiehelta olisin odottanut koko ehdokaskaartimme suurempaa kunnioittamista, kuin puolueellista kehoitusta antaa ääni vain ”omille”! Puhemies kun istuu istuntosalin edustalla korkeimmalla korokkeella ja poikkeaa muista kansanedustajista siten, ettei itse osallistu keskusteluun tai äänestyksiin eduskunnassa ja yleensä pysyttelee päivänpolitiikan ulkopuolella. Mutta meppivaaleissa tuota politiikan ulkopuolisuutta ei puhemiehenä ilmeisesti tarvitse noudattaa.

Olemme itse syypäitä alhaiseen äänestysprosenttiin.

Vaalien vitsaukseksi on Suomessa muodostunut alhainen äänestysprosentti. Sille tarttis tehrä jotain, sanoi presidenttimme Mauno Koivisto jo viime vuosituhannella. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut, demokratia hiipuu vaali vaalilta. Jos ja kun 4,5 miljoonasta saadaan vaaliuurnille vajaat kaksi miljoonaa ei se enää ole kansan valtaa vain puolueiden ja median näppeihin olemme valtamme antaneet.

Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Jos emme osallistu vaaleihin muuta kuin puolueiden suosituksien kautta, se ei ole demokratiaa, vaan puolueiden vaikutusvaltaa. Me annamme siis puolueiden määrittää mitä on globalisaatio tai liittovaltiokehitys. Puolueet päättävät kuka pääsee puoluettaan edustamaan ja niin edelleen ja niin edelleen…

Demokratiassa kansa päättää eli sinä päätät annatko valtasi valua puolueiden ja median syliin. Äänestä ja ajattele itsenäisesti, älä ole puolueen juhta. Sinun ajatuksesi jyrätään, jos et ajattele ja osallistu itse. Käy huomenna äänestämässä omaa ehdokastasi, älä äänestä toisten puolesta, vaan ajattele omalta kantiltasi asioita. Äänestä ehdokasta joka on Sinusta paras hoitamaan ääntäsi.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu