Miksi euro on paha

Vuosi 1981 on euron kannalta tärkeä taitekohta, mutta euro sinänsä ei ole paha, vaan poliitikot sen nostavat tai tappavat. Kaikki alkaa Euroopassa joko Ranskasta tai Saksasta, ovathan ne suurimmat mahdit, nyt kun brititkin hyppäsivät sivuun.

Ranskan keltaliivit ovat nyt koronaa paossa ja koko Eurooppa on hieman hämillään, mitä nyt neuvoksi? Poliitikot ovat vuosia sumplineet asioita kuin ovat halunneet. Nyt pieni virus Covid-19 sitten näyttää heille mistä kana pissii. Euroopassa ei ole suuria valtiomiehiä on vain pieniä hiiriä jotka nakertavat velkajuustoa.

Jotkut ovat opponoineet euroa sen synnystä alkanen, mutta nyt eurosta on tullut se mätä lihanpala jääkaapissa joka tulehduttaa ilmapiiriä ja lopulta sytyttää sodan. Euro ei kuitenkaan ole kuin valuuttaa, ei se ole traktorin etuvannetta kummempi ihmisen keksintö, joka tottelee ihmistä. Traktorin etuvanne tottelee ohjausliikettä ja traktori kääntyy mihin kuski haluaa. Jos kuski on kömpelö, menee traktori hatelikkoon.

Nyt vain on sellainen käsitys, että haukkumalla traktorin etuvanteen valuvikoja maailma jotenkin pelastuisi, eli uhraamalla euro poliittinen ohjaus jotenkin muutuisi paremmaksi. Eurohan syntyi kun kansalliset valuutat eivät enää joidenkin mielestä toimineet. Ympyrä on siis sulkeutunut, euro ei toimi euro saa mennä. Mutta kun poliittinen tyhjiö ei siitä täyty, vaikka uhraisimme viimeisetkin siemenperunat. Meidän pitää itsemme muuttua, muuta vaihtoehtoa ei ole.

No niin eli asiaan, vuonna 1981 tapahtui euron kannalta siis ikäviä asioita, eli Ranskaan valittiin Viidennen tasavallan ensimmäinen sosialistinen presidentti. Muistan sen päivän kun demari työkaverini lauloi ja tanssi koko päivän kansainvälistä ja niitä ilon hetkiä riitti pitkälle seuraavaan viikkoonkin. Mitterrand kuitenkin epäonnistui elvytyspolitiikassaan ja Ranskan valtion korkokulut alkoivat hipoa taivaita. Ranskan oma kansallinen vahvana valuuttana pidetty frangi heikkeni. Mitterand vaihtoi elvytyksen nopeasti vakauteen.

Frangi toimi siis kuin mikä tahansa kansallinen valuutta, eli taipui poliittiseen tahtoon, sitä voi heikentää silloin kun palkat eivät joustaneet, kansallinen valuutta toteutti rahamarkkinoiden kuria.

Samaan aikaan vuonna 1981 Suomessa presidentti Urho Kaleva Kekkonen alkoi terveydellisesti horjua ja 11. syyskuuta 1981 pääministeri Mauno Henrik Koivistosta tuli Suomen vt presidentti. Mauno Koivisto tituleerasi itseään bernstainilaiseksi sosialistiksi. Näin Suomessa ja Ranskassa oli sosialistinen presidentti. Ja molemmat sosialistipresidentit olivat Eurooppa myönteisiä ja vahvan oman valuutan kannattajia.

– Vuonna 1992 Koivisto ilmoitti kantanaan, että Suomen tulisi liittyä Euroopan yhteisön, nykyisen Euroopan unionin jäseneksi. Jäsenhakemus jätettiin samana vuonna. Jäsenyysehdot lyötiin lopullisesti lukkoon 1. maaliskuuta 1994, jolloin Koivisto jätti virkansa seuraajalleen Martti Ahtisaarelle. Koiviston elämäntyön voi sanoa päättyneen historialliseen saranakohtaan. Suomen jäsenyys EY:ssä varmistui vasta illalla 1. maaliskuuta 1994, mutta presidentti oli ehtinyt vaihtua jo aiemmin samana päivänä (Wikipedia)

No sillä aikaa Mitterrand oli kietonut Saksan tuoreen liittokanslerin Helmut Kohlin pikkusormensa ympärille. Alkoi E.C.U.n takominen euroksi. Mitterrand ja Kohl pääsivät sopuun asioista ja sitten muiden oli vain kahlattava perässä. Suomessa Mauno Koiviston vahvan markan linja ajoi pahasti karille ja Suomi pakkodevalvoi vuonna 1991. Sitä ennen oli pääministeri Kalevi Sorsa julistanut 1986 hallitukseen pääsyn ehdoksi vakaan markan politiikan seuraamisen. Demareilla taisi jossain vaiheessa olla poliittinen värisuorakin hallussaan, eli presidentti, pääministeri ja ulkoministeri ja kaikki demareita. Demarit pelasivat upporikasta tai rutiköyhää silloin uskoessaan vahvaan omaan valuuttaan ja historia kertoo miten sitten päädyttiin pakkodevalvoinnin jälkimainingeissa euroon.

Nyt euro on sitten paha, mutta mikä siitä on tehnyt pahan?

Euron valuvikoja on paikkailtu ja niitä ovat tinanneet nämä samat herrat jotka euron meille loivat. Saksa ajoi kuin käärmettä pyssyyn kasvu- ja vakaussopimuksen, mutta vaikka kaksi vahvaa tässä löysivät taas kerran toisensa, ei sekä Saksa eikä Ranskakaan itse edes pysynyt vakausopimuksensa sisällä.

On muistettava että elettiin auvoista aikaa euro kehräsi aluksi niin hyvin, että kukaan ei älynnyt pyytää heikommilta euromailta minkäänlaista riskikartotusta eli stressitestata pankkeja. Näin syntyivät asunto- ja kiinteistökuplat aluksi Irlantiin ja sitten Espanjaan ja sitten vaikka minne. Siinä vaiheessa useat euromaat rikkoivat julkisen talouden alijäämärajat etukenossa Saksa ja Ranskakin.

Euroopassa elettiin kuin siat vatukossa, muistan kuinka lähetin siihen aikaan poliittisia palindromeja meppi Eija-Riitta Korholan kotisivuille, siellä poliittisten palindromien historiassa ovat vieläkin ne palindromit jotka arvostelivat Saksan ja Ranskan toimintaa vakaussopimuksen rikkureina.

Vuosi 2008 toi velkakriisin sitten lihaksi ja luiksi. Kriisi syntyi jenkeissä eikä ollut europeräinen alkujaa, mutta monet syyttävät siitäkin kriisistä ainoastaan euroa. Ratkaisua etsittiin kriisiin ja päädyttiin ERVM eli Euroopan rahoituksenvakautusmekanismiin mikä oikeasti oli alkuperäisen euron vastainen, mutta pakon sanelema. Tehtiin aluksi vuoteen 2013 saakka voimassa oleva kikka, joka sitten yhdessä, huomaa, yhdessä sitten sovittiin pysyväksi sopimukseksi.

Bundesbankin vahvan valuutan varjo on kaikissa sopimuksissa ollut kuitenkin jossain muodossa läsnä. Siksi Saksa on pärjännyt kuin pöhkö ja muut euromaat vain vikisevät, kun päätöksiä tehdään.

Kaikista hyvistä sopimuksista huolimatta niitä kaikkia on heti alkuunsa rikottu, aina löytyy sopu ja hyssytellään hyssytellään eteenpäin ja kaikki epäkohdat sitten jäävät kuin koiran paskat toisten korjattavaksi, mutta kun mitään taluttajaa ei meidän eurooppalaisten päättäjien perässä kulje, tulee paska suoraan kansalaisen käkättimeen.

ERVV:n kokoluokka oli aluksi 440 miljardia euroa, sitten siihen tehtiin pieniä muutoksia ja sen koko kasvoi 780 miljardiin euroon.

Euroopan komission mukaan ERVV ei ole Lissabonin sopimuksen yhteisvastuun kieltävän 125 artiklan vastainen, koska kyse on lainoista, ei velkojen ottamisesta muiden maiden vastattavaksi. Saksan valtiosääntötuomioistuin tutki Rahoitusvakausvälineen lainmukaisuutta ja totesi sen syyskuussa 2011 Saksan perustuslain mukaiseksi. Kun Suomi peesaa aina Saksaa, niin Suomikin on sen takana. Ja tämäkin on euron vika, vaikka tilanne on kaukana siitä mitä euro alunperin oli, tästä voimme kiittää poliitikkoja niin Kreikassa kuin muissa euromaissa. Hyväuskoista aina jymäytetään, näin se vain menee.

Todellisuus on osoittanut, että eurooppalaiset sopimustekstit ovat aina paljon tiukempia kuin itse käytäntö. Vika ei ole sinänsä sopimuksissa vaan niiden noudattamisessa. Eli vika ei ole eurossa, vaan siinä miten kriisejä on hoidettu euroaikana Euroopassa ja Suomikin on niitä asioita ollut yhdessä mukana sopimassa ja toteuttamassa.

Euro ei ole paha, mutta…

Miten on hoidettu yhteinen hinta- ja palkkapolitiikka. Ei yhteisvaluutan aikana voida eri maissa sooloilla eri tavoilla.

Jos inflaatiotasot ovat kovin erilaiset eri jäsenmaissa euro ei ole paras valuutta kaikille jäsenmaille, mutta se ei tee eurosta syyllistä, vaan syyt löytyvät sieltä peilistä.

Myös markkinoiden avoimuus on käypää valuuttaa, mutta maailmassa ja siten myös Euroopassa vallitsee vahvemman laki Saksa on se joka vie ja muut vain vikisee, eikä sekään ole euron vika.

Koska EU ei ole liittovaltio ei yhteisvaluuttaa voi laittaa syylliseksi, koska yhteisvaluutta toimisi parhaiten liittovaltion valuuttana, miksi EU sitten on jämähtänyt syyttämään omaa valuuttaansa, eikä tee oikeastaan mitään valuuttansa hyväksi. Saksa nojaa euroon kuin sonni suuriin sarviinsa, ei kansallisen suvereniteetin puolustajille jää enää muuta kuin alkaa haukkua euroa.

Siksi Saksa on joidenkin mielestä paska maa ja euro on heidän mielestään myös paska valuutta, mutta se on heidän mielipiteensä ja minusta he saavat sen myös pitää. Kansallinen suvereniteetti on minulle paljon muutakin kuin valuutan omiminen omiin nimiinsä ja palaaminen devalvointien maailmaan. Ei kelluva markka ole pelastus.

Kun Suomi pakkodevalvoi 1991 olimme kytkeneet itsemme liian vahvana ecuun. Jos vuonna 1981 pääministerinä olisi ollut joku toinen kuin Mauno Henrik Koivisto maailma ja valuuttamme olisi suomalaisten kannalta varmasti toisenlainen, mutta sekään ei ole euron vika. Kaikki tämä on siis tapahtunut demokratiassa ja tasavallassa, joten ketä syytämme, no prkl tietysti syytämme euroa kaikesta.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu