Miksi veroja on aina vain lisättävä?

Kasvu syntyy investointien ei verotuksen lisäämisen kautta. Jo useampiakin hallituskausia on pitänyt lama suomalaisia otteessaan, voisimme puhua jopa talousahdingosta, jos valtio ei olisi ottanut lisää velkaa selvitäkseen ilman suurempia mölyjä.

Lainojen avulla äänestäjät ovat pitäneet mölyt mahassaan ja elämme kuin mitään vaikeuksia ei olisikaan. Koronakin on meillä hoidettu paremmin kuin missään toisalla. Tuudittaudumme hyvänolon tunteeseen, eli työnnämme päämme pensaaseen kuin arka jänis, kun pitäisi kohdata ongelmat kaikkine ruotoineen ja ratkaista ne ilman yletöntä velkaantumista.

Meillä on jo kolmas tai neljäs supistuvan talouden hallitus, eli jotain tulisi jo oppia, – jotain tarttis myös tehrä!

Alkuun valtion menoja onnistuttiin vähentämään pääasiassa leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Näin osa verojen kiristyksistä siirtyi kuntien tehtäväksi. Nyt elvytysrahoilla aiotaan hyvittää kunnille tuo alkulamassa siirretty rasite, mutta yhtään rakenteellista uudistusta ei ole ongelmaan keksitty. Raha vain ei kierrä tarpeeksi ja talous sakkaa. Talouden niveliä yritetään voidella uudella velalla, mutta kitka vain lisääntyy velkataakan kasvaessa.

Me elämme kuin huolettomat velan turvin, eikä kaikki poliitikot edes kuvittele maksavansa velkaa koskaan pois, osa ajattelee, että inflaatio kuittaa ne, samoin kuin kuolema univelat. Mutta ei se maailma niin paremmaksi muutu.

Kokoomus puhuu suureen ääneen verotuksen alentamisesta, mutta muistellaanpa Jyrki Kataisen (kok.) ja Stubbin hallituksia. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallitus ei ollut edeltäjänsä linjaa parempi, vaan värkkäsi ainakin 18 eri veroja kiristävää veromuutosta.

Kunnille esitetty vaatimus vanhusten laitospaikkojen vähentämisestä 300 miljoonalla eurolla oli ikärakenteeseen nähden epärealistinen ja se onkin nyt vaihdettu hoitajamitoituksen nostamiseen. Eli säästöjä ei ole vieläkään tullut ja siksi veroruuvia taas joudutaan kiristämään. Nyt sitä tehdään ilmastotalkoiden varjolla, vaikka yksikään lisäveroeuro ei ilmaston hyväksi mene, vaan se käytetään lamatalouden pyörittämiseen.

Negatiivinen kierre ruokkii itse itseään ja syventää apatiaa entisestään. Tässä kierteessä ei korona juurikaan ole paras mahdollinen kumppani, mutta minkäs teet vitsuksia tulee ja menee, niistä on vain selvittävä.

Julkista taloutta ei saada kuntoon ilman talouskasvua. Talous ei voi velkarahan päälle kasvaa aidosti, velkavipu voi olla pontimena, mutta kymmeniä vuosia velalla vivutettu talous ei ole terve. Tarttis tehrä jotain muuta välillä, velka ei ole meitä pelastanut, eikä ikuiset veronkorotukset.

Kaikki mahdollinen elvytysraha pitää käyttää vientiä vilkastuttamaan ja tuontia tukahduttamaan kotimaista tuotantoa lisäämällä. Nykyhallituksen oman strategiankin mukaan nyt pitäisi panostaa vahvasti biotalouteen. Biotalous ei siitä hyppää pilviin, että Suomi lamaannutetaan, biotalouskin tarvitsee oman pöhinänsä, eli elämän ja liikenteen tulee jatkua ja liike-elämän hyrrätä.

Julkinen talous on sopeutettava käytettävissä oleviin tuloihin. Verojen kiristyksen tie on kuljettu loppuun. Samoin lainan varassa eläminen on loputtava, Suomen on yhtenäisenä nostettava itsensä, vaikka niskasta kiskoen taas kasvu-uralle.

Sitä tarkoittaa edustuksellinen demokratia, että äänestäjät äänestävät parhaat mahdolliset ehdokkaat parantamaan elinolojamme, eikä keksimään lisää veroja ja muita konnuuksia kansalaisen riesaksi. Tarvitaan myös selkeää ja oivaltavaa päätöstaitoa. Pitää osata tehdä päätöksiä, jotka johtavat meidät pois kurjuudesta eikä siirrä vastuuta lapsillemme lisävelkaantumisen muodossa.

Ei me nousta muiden opeilla pois lamasta, vaan lamasta noustaan omilla teoillamme ja hyvillä viisailla päätöksillä, joita on yhdessä pystyttävä loppuun saakka myös viemään.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu