Mitään Onnelaa ei olekaan
Vanhan rautaesiripun molemmin puolin eli kaksi onnellista osapuolta. Kumpikin ajatteli, että vain omalla puolella veräjää on olo onnellista. Olimme onnellisia itä ja länsi. Mutta sitten tuli ”kylmä sota” eli puolustimme omaa onneamme asein ja aseiden määrällä. Varustelukilpa johti maapallon ylivarautumisen tilaan, eli oli selvääkin selvempää, että kohta jossain räjähtää.
Aseteollisuudesta oli tullut sellainen onnen vanki, mitä suuremmaksi ydinvoima kasvoi sitä suurempi oli uho omasta onnesta. Oli turvallista alkaa huutelemaan muurin ylitse, kun luotti omiin sarviinsa. Oman onnen turvaaminen toi myös samalla uhkan sen onnen päälle. Hyvän ja pahan dilemma kaupallistui, voimme ostaa aseita onneamme turvaamaan. Piti alkaa keinotekoisesti vihaamaan tuntematonta, jotta saimme tekosyyn varustautua sitä vastaan.
Aina tulee olemaan hitleritä ja putlereita, – staliiniloista puhumattakaan. Aina joku, jolla ei ole hyvää itsetuntoa kiipeää viekkaudella valtaan ja kostaa omaa heikkouttaan aseiden kanssa oman mielivaltansa mukaan. Jos ihmisellä on hyvä itsetunto ja itsevarmuus ei hänen tarvitse pelätä mitään. Ja kun ei pelkää niin ei tarvitse aseitakaan.
Mutta niin kauan kun aseita on, pitää varustautua mielipuolia vastaan. Olemme paradoksissa josta ei ole irtipääsyä. ”Arvaa oma tilasi, anna arvo toisillekin”! Jos ihminen ei tunne itseään on hänen vaikea luottaa kehenkään. Miten voisikaan, kun ei edes tunne itseään. Pelkotilat antavat syitä toisten alistamiseen, ei osata antaa toiselle arvoa, kun ei tunneta arvoasteikkoa. Yksikkö joka puuttuu arviossa on oma itse, sitä kun ei tunne ei tunne ketään ja on hukassa.
Sitä helposti etsii sitten ”me”- henkeä. Kun ei luota itseensä, niin yhdessä ”me” olemme vahvoja. Seuraaksi tulee erilaiset klikit ja sitten kansakunnat ja kansakuntia kohta jakaakin rautaesirippu jne sota on jo ovella tai käynnissä.
Kaikki tämä uho ”rajat kiinni” on näyttö pelkotiloista. Rajat kiinni, muuten sieltä tulee muukalainen ja nai meidän naiset ja vie meidän työpaikat. Rajat kiinni viholliselta. Kuka on meidän vihollinen? Hän joka ei anna meille arvoa, koska ei sitä osaa antaa sinulle, kun ei arvosta edes itseään.
Miksi tämänkaltaiset hyypiöt sitten aina keplottelevat itsensä valtaan? Epävarma ihminen tekee itselleen selviytymisstrategian, jossa hän selviää mistä tahansa. Keinoja kaihtamatta hän uhrautuu oman ajatuksensa orjaksi. Hän nuolee toisten saappaita ja kun pääsee lipomalla valtaan, niin antaa tuta miten katkeraa se saappaiden nuoleminen oikeasti olikaan. Katkeruudesta kumpuaa viha. Viha kasvaa, kun jano kostolle ei koskaan toteudu kunnolla. Lopulta ihminen kiehuu omassa vihassaan. Hän alkaa käydä ylimieliseksi ja kohtaa kohtalonsa kuolla maailman vihatuimpana oliona. Paitsi, että hänelläkin on kannattajia, hänen ”me” on aina olemassa, koska aina on ihmisiä, jotka eivät luota itseensa, vaan tarvitsevat aseita turvakseen.
Televisiosarjassa Puhtaat valkeat lakanat yrittäjäperhe asuu huvilassa nimeltä Onnela, joten otsikko ei pidä paikkaansa 🙂
Muuten olen kyllä sitä mieltä, että ihmiskunta ei tarvitse sotia. Vain vallanhimoiset ja suuruudenhullut johtavaan asemaan päässeet yksilöt tarvitsevat. Jossain määrin myös kansainvälinen bisnesmaailma esimerkiksi raaka-aineiden ja aseteollisuuden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tuo sarja ole fiktiivinen, eli Tuure uskoo satuihin;)))
Ilmoita asiaton viesti
Oulun Kastellissa oli nyttemmin purettu perhekuntoutusyksikkö Onnela 🙂
Mutta, kuitenkin sodissa kuolee jatkuvasti yhä vähemmän väkeä. Etenkin suhteutettuna maailman väkiluvun valtavaan kasvuun kehitys kohti hyvää on ollut huikea. Ukrainan sota on hirveä, muttei kylmän sodan isojen alueellisten sotien veroinen. Maailman BKT-suhteutetut sotilasmenot alkoivat pienentymään jo 1960-luvulla eikä nytkään mitään isoa harppausta ole tulossa. Jopa sellainen sotilasdiktaattorinpoikanen kuin Bolsonaro käyttää Brasilian puolustusmenoihin huikeat 1,5%.
Pian ollaan myös tilanteessa jossa oikeastaan vain USA:lla, Kiinalla ja Intialla on sen kokoiset asevoimat jolla voisi valloittaa ja miehittää keskisuuren valtion (kuten Ukraina tai Irak).
https://ourworldindata.org/war-and-peace
Ilmoita asiaton viesti
Fiktioillakin on esikuvansa elävässä elämässä…ja minä uskon mihin haluan 😉
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en sinulta herra paratkoon ole kieltänyt;)))
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Onnela on jopa blogistikollegamme:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevi-onnela/venajaa-vastaan-aiotuilla-energiapakotteilla-on-heikkouksia/
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sotia tarvita, mutta historia toistaa itseään ja aina niihin ajaudutaan. Tarja Halonenkin kävi suoristelemassa Putinin solmiota ja sai kissan palkakseen. Putinin väki haluttiin syleillä vaarattomaksi, heidät todella haluttiin saattaa meidän onnelaan.
Mutta venäläisillä oli toiset metkut mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Uusvanha viisaus on se, että sodat loppuvat pommittamalla dollareilla pommien sijasta. Se olisi sitä paitsi halvempaakin. Ei täydellä vatsalla kukaan sodi. Siksi sotilaatkin pidetään sopivasti nälkäisinä.
Ilmoita asiaton viesti
Helikopteriraha auttaa myös deflaation hoidossa. Paitsi, että Putin oli joidenkin arvioiden mukaan maailman toiseksi rikkain ihminen aloittaessaan sodan, eli ei raha tee kenestäkään onnellista. Korkeintaan hetkeksi, mutta kun se momentum on mennyt alkaa sitä suurempi viha ja rahojen vahtiminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kertomuksen mukaan Presidentti halusi tulla onnelliseksi ja ajatteli, että jos hän löytäisi onnellisen miehen, niin hän voisi ajella hänen loistoristeilijällään ja asettua hänen kenkiinsä ja tulla sillä lailla onnelliseksi.
Onnellinen mies lopulta löytyi, mutta kenkiä hänellä ei ollut. Onnellisella miehellä ei ollut edes paitaa eikä kenkiä loisto jahdista palatsista puhumattakaan. Niinpä Presidentti päätti aloittaa sodan lievittääkseen pahaa mieltään.
Mukaeltu Leo Tolstoin saman aiheista lasten satua.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan varmasti Onnela on olemassa. Erään työtoverini sukunimi oli Onnela ja hän oli kotoisin samannimiseltä maatilalta kaukaa 10 virran takaa.
Ilmoita asiaton viesti