Miten tähän on päädytty

Mietin miten ihmeessä tähän on päädytty?

Kyse on sotesta ja sen historiallisen tarkoituksen pyllähtämisestä päälaelleen.

Nyt hyvinvointialueilla sote-palvelujen suurin eriarvoisuusongelma on se, että pienten paikkakuntien asukkailla on yhä tarjolla terveyskeskuksia ja sitä kautta palvelut. Mutta ei hätää nyt näitä sitten ollaan kiskomassa pois ja palveluja siirretään yhä vain keskitetymmäksi.

Ei oikein tahdo uskoa omia silmiään tai korviaan, kun lukee tai kuuntelee uutisia soten tulevaisuudesta. Terveysasemia lyödään lihoiksi surutta, siksi että sotessa ei ole enää rahaa hoitaa terveysasemien kautta ihmisiä.

Soten tarkoitus kun alkujaan oli helpottaa erikoissairaanhoidon ja suurten yksiköiden painetta ja näin pienentää kuntien kulurakennetta. Nyt kun valtio maksaa on kulurakenne kunnilta pois, mutta käytännössä samat ihmiset sotepalvelut nytkin maksaa.

Soten piti pienentää menojen summaa, mutta toisin on käynyt. Sote on paisunut yli äyräidensä ja nyt nämä keskustalaisten haluamat alueelliset valtuustot ovat kääntäneet niihin asetetut toiveet päälaelleen. Ne terveysasemat, joita aluevaltuustojen, eli hyvinvointialueiden avulla haluttiin suojella. Niin nämä nyt ensimmäisenä lakkautetaan. Hetkinen! Olisiko ollut helpompi vaan jo kaksikymmentä vuotta sitten lakkauttaa kylmästi terveysasemat niin olisimme säästyneet tältä teatterilta.

Nyt hyvinvointialueiden kansan valitsemat alueellisen hyvinvoinnin eteen katsovat valtuutetut ovat lyömässä lihoiksi sen mitä olivat ensisijaisesti säilyttämässä.

Kun kirjoitin asiasta hyvinvointialuevaalien alla paikalliseen polittiseen keskusteluryhmään, minut tyrmättiin jokaisen ehdokkaan taholta. He olivat kaikki sitä mieltä, että juuri heidän panoksella terveysasemat säilyvät. No nyt sanon, että mitäs minä teille silloin sanoin. Sanoin että rahat eivät riitä, sanoin, että te ette pysty estämään alueiden keskittymistä, kerroin että viisi aluetta riittäisi aivan hyvin, koska terveysasemat kuitenkin joudutaan lakkauttamaan ensimmäisenä, kun rahat eivät riitä. Mutta totuuden puhujaa ei rakastanut yksikään ehdokas.

Nyt pienien paikkakuntien terveysasemat ajataan alas, tämä ei ollut alkuperäinen tarkoitus, mutta näin vain tehdään. No valtio tekee rahoillaan mitä tahtoo, mutta hyvinvointialueiden valtuutetut joutuvat sen häpeän alueilla paikallisesti kantamaan. Kohta tulee uudet vaalit ja silloin puolueilla on vaikeuksia saada alueen kannatusta, koska kukaan ei enää usko kauniisiin puheisiin. Sanna Marinin hallitus otti kaiken kunnian soten maaliin saattmisesta, mutta alueilla ollaan nyt varmasti toista mieltä.

Perusterveydenhuolto on kaiken terveyden perusta ja siksi terveysasemien palvelut ovat tärkeä osa hyvinvointia. Olisi paljon muitakin mahdollisuuksia, kuin totaalinen terveysasemien karsinta. Maailma muuttuu, se pitää myöntää, mutta miksi ei terveysasemat voisi muuttua notkeammiksi? Tiivistettäisiin terveysasemien toimintaa ja uudistettaisiin niiden palvelut paremmin vastaamaan nykyistä tilannetta. Nyt kun muodissa on puhua pienydinvoimaloista, niin voisiko olla pienterveysasemia, jossa olisi terveyden ydinpalvelut. Ja lääkäripalvelut, voisi hoitaa etänä, jos ei joka päivä lääkäriäp aikan päällä olisikaan. Eihän pankeistakaan nykyisin käteistä voi nostaa, kuin määrättynä aikana.

Terveysasemat olisivat jatkossa eräänlaisia asemia, joista saisi ensihätään neuvontaa ja etälääkäritasoista palvelua ja mahdollisesti lääkäripalvelun aidolle lääkärille kahtena päivänä viikossa. Hiukan samaan tapaan on jo Turussa lähdetty tätä toteuttamaan. Turussa on siis ikäneuvolan toiminta käynnistynyt pysyvänä toimintana kesällä 2023. Turussa kutsutaan esimerkiksi vuonna 1947 syntyneet itsenäisesti kotona asuvat turkulaiset verikokeisiin, opastukseen soten palvelurakenteesta ja neuvotaan lihashuollossa ym.. Ikäneuvolatoiminnan tavoitteena on yksinkertaisesti ylläpitää ja parantaa kotona asuvien ikäihmisten terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä.

Sotea tulee kehittää notkeampaan ja ihmisten hyvinvointia ylläpitävään suuntaan, eikä vain karsia palveluja rahojen virratessa johtajien kokouspalkkioihin. Tehkään nyt prkl jo jotain järkevää. Ennaltaehkäisevään toimintaan panostaminen säästää paljon enemmän meille rahaa, kuin se, että ihmiset matkustavat pienten huoliensa kanssa keskuskaupunkiin hämmästelemään jonojen pituutta ja palvelurakenteen kankeutta.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu