Nälkäpäivä Suomessa 2020

Muuttuva ilmasto aiheuttaa suunnatonta hätää eteläisessä Afrikassa. Pitkään jatkunut kuivuus ja muut rajut sääilmiöt tekevät tekee ruuan viljelyn ja karjan kasvatuksen mahdottomaksi. Koronakriisin aiheuttama talouslama uhkaa sysätä heikoimmin toimeentulevat maat nälänhätään kiihtyvällä vauhdilla. Ihmiset joutuvat sinnittelemään pitkiä aikoja hyvin vähäisellä ravinnolla. Juuri nyt lähes 16 miljoonaa ihmistä kärsii ruuan puutteesta hälyttävällä tasolla 11 maan alueella. (Punainen Risti)

Meillä Suomessa laki kai kieltää syömästä valkoposkihanhen lihaa, koska sitä ei ole merkitty riistaeläimeksi. Voisko ne hanhet mitkä tulevat luvallisesti ammutuiksi laittaa sitten ruoaksi nälkäpäiväkeräykseen?

Ihmeellistä touhua on laittaa tunkioon ruokaa vain sen takia, että joku haluaa olla niin vihreä, että niska ei taivu nälkää näkevien edessäkään.

Suomessa on pettuleipää eli pettua eli petäjäistä syöty hätäravintona, kun ruoasta on ollut puutetta. Pettuleipä oli tarpeen erityisesti suurten kuolonvuosien aikana 1690-luvulla. Pettuleipää tarvittiin myös suurten nälkävuosien aikana 1860-luvulla ja viimeksi vuoden 1918 sisällissodan aikana.

Ehkä tämä nuori uusi sukupolvi ei ole nälkää nähnyt, eikä siis ymmärrä miten vastenmielistä on laittaa kelpo ruokaa biojätteeseen? Mummoni, joka oli 21 vuotta vanha vuonna 1918 kertoi jotain tuosta ajasta, johon hänen isänsä tokaisi että kahteen kertaan sitä ihtiään pystyi syömään mutta kolmas kerta oli liikaa. Eli puuceessä oli tikku johon kuivatettiin omaa paskaa ja sitäkin lisättiin petun lisäksi leipään.

Eipä ole pitkä aika siitä, kun meille ehdotettiin heinäsirkkojen lisäämistä ruokavalioomme, mutta nyt ei hanhenliha kelpaa proteiinin lähteeksi.

Järki ei tässä asiassa valu luontoihmisten käteen, joten heille ei voi sanoa, että ottakaa järki käteen ja lopettakaa idealistinen pelleilynne. Kyllä he tietävät, että tekevät väärin, mutta kun periaatekysymyksissä ei armoa tunneta, ei vaikka olisi kuinka köyhyystutkija. Tiedoksi vain tohtorille, että on eri asia tutkia köyhyyttä, kuin olla köyhä.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu