Nato – monimielinen yksimielisyys

Nato on aika ajoin tapetilla, mutta keskusteu ei yleensä johda mihinkään. Nato-kesustelu on Suomessa pintapuolista asemasotaa joka ei johda mihinkään. Kansalaiset voivat innostua asiasta kerran tai pari vuodessa ja siinä kaikki.

Harvoin eduskutapuolueet ottavat mitään kantaa Nato-keskusteluihin, mutta nyt Annikka Saarikko on todennut, että EI, mutta kyllä, eli kanta on kielteinen,mutta tarvittaessa kyllä. Mahdollisuutta ei hylätä, vaan luullaan, että Nato suojaa meitä jos paska osuu tuulettimeen. Siihen saakka lauletaan ei, ei ja ei.

Suomalaisilla on siis monta kantaa asiasta ja se tilanne ollaan hyväksytty yksimielisesti. Saamme olla vapaasti kuin Ellun kanat, mutta Nato pidetään jonkinlaisena takaporttina, istutaan toisten perseillä nuotiossa jonka hiilloksen ajatellaan jo kylmenneen.

Suomalaiset pelaavat aikaa. Leikitään ajatuksella, että Natossa on eteinen jossa me norkoillaan (Nato-optio), eli ei hätää meillä on Nato turvaamassa meitä, vaikka ei siellä Natossa sellaista odotusaulaa ole.

Jos meillä olisi poliittinen mielipide asiasta, niin tämän kaltaista häilyvää turvattomuutta emme tarvitsisi tuntea. Nyt emme tiedä oikeasti mikä on meidän puolustus, jos tosipaikka tulee. Sellaista ei kerrota nyt olevan näköpiirissä ja me uskomme niin.

Se on sama kuin uskoisi joulupukkiin, mutta maamme poliittinen eliitti kieltäytyy kertomasta mikä strategia meillä tosipaikan tullen on.

Hävittäjäkaupat ovat nyt julkiset, vaikka jo vuosia sitten tiedettiin mikä on lopputulos. Kansan vain pitää Suomessa opetella lukemaan poliitikkoja rivien välistä, meillä kun viimeiseen asti pantataan kansalta asioiden oikea tola.

Jos tasavallan presidentti kertoo, suurvaltojen välit ovat kiristyneet ja ovat pahemmat kuin vuosiin, niin miten me varaudumme sihen että syntyy konflikti? Me keskustelemme kansalaisten kesken Natosta, mutta poliittinen johto ei ota keskusteluun kantaa. Ja jos yksittäinen puolue tuleekin ulos mielipiteellään, niin muut eivät vastaa siihen, vaan alkavat johtaa keskustelua sivuraiteille. On kuulemma väärään aikaan otettu kanta tai kyseenalaistetaan onko se kanta lainkaan.

Kansalaisena ihmetyttää Sauli Niinistön varovaisuus Nato-keskustelun unilukkarina. Hän aiemmin julisti haluavansa olla eräänlainen unilukkari ja innostavansa keskustelujen avaajan kansalaisia kertomaan mielipiteitään. Nato-asiassa Niinistö on aivan kädetön ollut ja nyt kun viittasi Kissingeriin saa suuret onnittelut kriittisyydestään. Mutta mitä Niinistö todella sanoi?

Nato on Suomessa kuin liukas saippuapala, joka lipsahtaa aina otteesta, ottipa kuka tahansa siitä kiinni. Mitä tiukemmin yrität ottaa siihen kantaa sitä kauemmaksi saippua kädestäsi karkaa. Meillä on monimielinen yksimielisyys siitä, että Nato on meille mahdollisuus, mutta mihin se on mahdollisuus? Mahdollisuus jatkaa elämää ilman todellista kantaa Natosta tai omasta puolustuksesta. Kerrotaan, että oma puolustus riittää, mutta haikailleen varovasti EU:n puolustukseen, eli sellaisen perustamiseen. Tai sitten ostetaan huippuluokan hävittäjät, kun ilman niitä emme pärjäisi, eli ruotaslaisilla hävittäjillä puoluetuksemme olisi onneton, mutta amerikkalaisilla hävittäjillä selviämme ilman Natoa. No ne ovat nyt sitten meidän turvamme, tapahtuipa sitten ihan mitä tahansa, me olemme tyytyväisiä valintaamme.

+15
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu