Nato-vastustajan paradoksi
Naton vastustajilla on yhteinen paradoksi ja se on pelko ja uho. Pelko siitä, että mitä tapahtuu, jos pahoitamme Venäjän mielettömän mielen. Ja samalla uho siitä, että meillä on riittävän hyvä oma armeija joka selviää ilman Naton tai muiden apua.
Pelätään sitä, että Venäjä hyökkää jos liitymmen Natoon, mutta Natoon liittymättömyyttä perustellaan sillä, että meillä on tarpeeksi vahva oma puolustus.
Jos meillä on tarpeeksi vahva oma puolustus, niin mitä pelkoa siitä sitten on jos hiukan saamme Natolta tarvittaessa vahvistusta???
Ja miksi me sitten niin innokkaasti haluamme väliaikaista turvatakuuta, kun meillä on jo nyt riittävä turvatakuu omissa joukoissamme???
Naton vastustajien on niin helvetin vaikea myöntää, että meidän puolustus ei ole riittävä. Jos Venäjä päättää hyökätä maahamme, niin se hyökkää, Venäjä kun ei katso, että meidän puolustuksemme olisi venäläisille mikään peloke. Jos Venäjä pystyy hyökkäämään Ukrainan kimppuun, joka on väkimäärältään 9 kertaa meitä isompi, niin kyllä se Venäjä uskaltaa Suomenkin kimppuun hyökätä.
Mutta mehän emme pelkää, koska meillä on niin vahva armeija, että kyllä me yhdestä Venäjästä selviämme.
Nato-vastustajat tuntuvat olevan enimmiltään jonkinlaisia tunnevaltaisia reliktejä vanhasta ajasta, jolloin Nato oli kirosana Suomessa. On vaikea vaihtaa takkia niin totaalisesti. On kuitenkin mieluisa havainto, että jopa kommunistien perillisessä Vasemmistoliitossa on niinkin suuri osuus menneisyyden taakan harteiltaan heittäneitä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on tunne voittaa järjen ja häpeä urheuden.
Ilmoita asiaton viesti
Tokihan nykyiseen Nato-myönteisyyteenkin liittyy paljon tunteenomaista, esim. halu reagoida Putinin paskamaisuuteen jollain näkyvällä tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
”…joka on väkimäärältään 9 kertaa meitä isompi, niin kyllä se Venäjä uskaltaa Suomenkin kimppuun hyökätä.” Voipihan tuo uskaltaa, mutta suomalaismaastossa Suomen sotilas vastaa 10 ukrainalaista. Ja sitten sitä saalstakin on täällä saantehilla vähemmän kuin Ukrainassa.
Natoonhan me olemme liittymässä ja se on hyvä asia. Sotarikolliseen ei pidä suhtautua puolueettomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kuriositeettina muistettakoon, että Raatteen tien hyökkääjät olivat ukrainalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Raatteen tiellä hyökkäsi Neuvostoliiton puna-armeija.
Ilmoita asiaton viesti
Oli kyllä puna-armeija, mutta divisioona oli ukrainalaisia sotilaita.
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten? Heidäthän oli otettu väkipakolla ja tuotiin Puolan kautta meille.Mitä muka ajat takaa? Neuvostoliittolaisethan olivat silloin tappaneet miljoonia ihmisiä nälkään Ukrainassa .Heillä ei ollut valtaa kieltäytyä. Raatteen tiellä oli vastassa ”vihollinen” ja takana neuvostosotilaat rynkyt käsissään. Mitäpä olisit itse siinä tilanteessa tehnyt kun mennyt eteenpäin?
Venäläiset, entiset neuvostoliittolaiset kun tykkäävät olla ellistisiä myöskin näissä sotilasasioissa. Eihän nytkään ole sotilaita kun jostain Venäjän takahikiästä ja ”vallatuista” maista. Ei ole keski Venäjältä pahemmin lähtenyt ”harjoitusleireille” varakkaampaa väkeä, kas kun rahalla siitä selviää, ettei tarvitse edes sotaväkeen mennä. Hyvin on osattu ”ulkoistaa” tämäkin sota. Samat eväät on esillä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja miksi me sitten niin innokkaasti haluamme väliaikaista turvatakuuta, kun meillä on jo nyt riittävä turvatakuu omissa joukoissamme???”
Meillä on hyvät joukot, mutta kyllä turvatakuut silti kelpaavat, koska se lisää pelotetta venäjän suuntaan siitä, että vastassa on tuolloin vielä vahvempi kokonaisuus. On erittäin tervetullutta nostaa hyökkäyskynnystä mahdollisimman korkealle, jotta edes hulluimmat ideat eivät saa naapurissa liikaa kannatusta. Niin kauan on hyvä, kun sanan säilä hakkaa meitä eikä metalli lennä.
Ilmoita asiaton viesti
9-kertaa ei riitä.Suomalainen vastaa 10 ryssää.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän kysymys ole lähinnä hyökkäyksen hinnoittelusta, eduista ja kuluista, joihin toimi on liittää.
Puolustuksen rakentelussa sama juttu. Hävittäjien myötä, paljon ratkaisuja sulkeutui kauaksi aikaa pois. NATOn tapauksessa, sama voi olla massiivisempi.
Puolustus jää, tämänkin konfliktin jälkeen. Jos on PA, ei oikeastaan tarvita edes hyökkäystä. Siirtää vain maan etupiiriinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Vatulointi verbi tuli Sipilän hallituksen aikaan tutuksi oliko se haukkuma sana vai mitä (puuhastellaan hitaasti). Nyt näyttää siltä että osin puoluekenttää ei saa päätöstä aikaa hakea vai ei Naton jäsenyyttä.
Nato sanoo että ovi on auki nyt USA ei lupaa täyttä turvatakuuta hakuajaksi mutta kuitenkin mittavan turvatakuun.
Kokonaiskuva näyttää siltä että Ukrainan sota ehtii loppua ja meidän etsikkoaika meni taas ohi.
Me haluaisimme päästä kielteisesti Natoon suhtautuvan pään sisään mitä nämä jästipäät halua ehkä pelastusta siperian junalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinne nyt mennään eikä meinata. Eduskunnalla ei juuri vaihtoehtoja ole. Tuntuva enemmistö kansasta on liittymisen kannalla ja eduskuntavaalit ovat ensi vuonna. Poliitikot ovat nähneet Kokoomuksen kannatuksen ”satumaisen” nousun ja johtopäätös on helppo.
Tämä tällainen nousu on Tytti Tuppuraiselle (sd) kauhistus, ja nyt hän on kiirehti ilmoittamaan, että hänkin kannattaa liittymistä. Hän haluaa osansa liittymisestä ja paikan eduskunnassa ensi vaalien jälkeen.
Marin on myös kääntänyt kelkkansa, eikä enää edes muista aikaa, jolloin hän kertoi maailmalle ja Kremlille, että hänen pm kaudellaan Suomi ei Natoon liity. Jos Marin olisi katsonut ja kuunnellut tri J. Halla-ahon (ps) medioissa esittämiä puheita Putinista ja Venäjästä (v2014 ja v2019), hän olisi miettinyt kaksi kertaa puheitaan. Sanna kuitenkin uskoi puoleensa vahvoja miehiä kuten Eero Heinäluomaa, Erkki Tuomiojaa ja Kimmo KiIjusta ja antoi kuuluisan lausuntonsa. Vasta Ukrainan tapahtumat avasivat myös Sannan silmät. Hän ei ole näkijä eikä kuuntelija. Oppi tulee kantapään kautta.
Matti Vanhanen (kesk) on perustanut eduskunnassa ryhmän liittymistä koskevia asioita analysoimaan. Tämä porukka tunnetaan koordinaatiotyöryhmänä ja Matti on sen pomo. Matti haluaa kunniaa liittymisestä ja myös siitä, että jos ei liitytä. Hän nimittäin seikkailee sillä kynnyksellä, että mitä jos ei sittenkään liitytä. Tämä tulee ilmi siitä, että Matti ehdottaa, esittää ja vaatii liittymiselle reunaehtoja. Eduskunnan suuren enemmistön on oltava liittymisen kannalla. Jos tästä nousee kysymys ja paikalle haetaan oikeusoppineita, olemme päässeet näistä reunaehdoista lähes yksimielisyyteen aikaisintaan v. 2028.
Lisämausteen antaa se, että hän käskee kansanedustajia kätkemään mielipiteensä Natosta. Matti on nostanut itsensä suureksi johtajaksi.
Kepulaisista ei voi olla varma, mutta ei liittymiseen onneksi Mattia tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea sitä ihmiset kirjoittelevatkin. Meillä on puolen vuosisadan tietämys siitä, ettei Sauli Niinistö, Ilkka Kanerva ja kaikki muut harmaantuneet vässykät ole koskaan kannattaneet Natoa. 👇
”Talousmies kehuu ulkopoliittista osaamistaan ja tyrmää Nato-jäsenyyden. Kannatatteko Natoa? En.”
https://www.is.fi/presidentinvaalit2012/art-2000000470846.html
Kaksi vuotta valtiollisella tasolla vaikuttanut Sanna Marin on ehtinyt todeta vain, että pitää epätodennäköisenä Nato-jäsenyyttä 1,5 vuoden sisällä. Samassa kuussa, hän ilmoitti keskittyvänsä ulkopoliittiseen tilanteeseen.
Seuraavassa Marinin saavutukset pääministerinä:
– poikkeusolot voimaan
– HX-hankinta päätökseen nurinoitta
– Venäjän sotilaallisen vastustajan aseistaminen sodassa
– puolustusmäärärahojen kasvattaminen
– totesi Putinin olevan sotarikollinen
– vie Suomen Natoon
Vässykät olisivat saaneet HX-hankinnan päätettyä, mutta ei ilman julkista valitusta ja hallituksen kaatumista. Kaikki muut olisi vain unelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä artikkelissa
Mikä on Sauli Niinistön kanta Nato-jäsenyyteen? Näin hän on puhunut aiheesta vuosien varrella
on Niinistön vastauksia Natoon liittymisestä, esim. 2011:
– Minusta meillä ei ole tällä hetkellä minkäänlaista tarvetta Natoon. En näe sitä tarvetta seuraavan presidenttikauden aikana, ehken tällä vuosikymmenelläkään. Kuitenkin sillä samalla varauksella, jonka jokainen hallitus on Suomessa vuosikymmenet on tehnyt, eli jos jokin olennaisesti muuttuu, niin meillä on olemassa tällainen Nato-optio, Niinistö sanoi.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008505454.html
Ilmoita asiaton viesti
Jos porukka nyt vatuloi tärviölle tämän asuian ja piippahatut tulevat kaikesta huolimatta tänne, niin kuka ottaa vastuun siitä?
Eiköhän Naton vastustajat mene selkä suorassa rajalle heitä vastaan kun kerran natoa vastaankin olivat?
Ilmoita asiaton viesti
Kerro joku esimerkki Siitä, kuka suomalainen poliitikko olisi ottanut vastuun mistään.
Itselleni tulee mieleen vain keskustan edellinen puheenjohtaja.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on sinänsä aivan sama, onko Suomi NATO:ssa tai ei.
Mielenterveyden säilymisen kannalta neutraalius NATO-asiassa lienee se paras vaihtoehto, koska eihän siihen liittymisestä minulta kysytä tai tulla kysymään.
Se kuitenkin kannattaa muistaa, että NATO:on liittyminen tarkoittaa Suomen puolustusvoimien muuttuvan osaksi hyökkäysvoimaa.
En tarkoita, että Suomi omalla päätöksellään hyökkäisi mihinkään, mutta joku muu saattaa määrätä tekemään niin ja Suomen on sitä määräystä noudatettava. Tätähän harjoiteltiin vuosikymmen jo Afganistanissa.
Kriisejä riittää ympäri maailman ja Yhdysvallat on pakotettu vähentämään omia investointejaan rauhaan pakottamisen saralla, koska dollareita ei voi painaa loputtomiin. Niinpä se siirtää vastuuta muille, kuten jatkossa esim. Suomelle. Artikla 5. velvoittaa…
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, jokainen maa itsenäisesti päättää lähteekö hyökkäämään, puolustaminen on sitten asia erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Älä jauha paskaa. Nato ei ole mikään hyökkäys järjestö. Se on siviilien johtama puolustusliitto. Sinähän kuulut puheenvuoron kenraalikunnan parhaimmistoon, jonka usko venäjän ihmeaseisiin on ollut vankkumaton. Ei mennyt nappiin. Oli lopputulema mikä tahansa on venäjän sota sujunut todella heikosti.
Kukaan ei ole suunnitelemassa hyökkäystä mihinkään. Eikä ainakaan venäjälle.
Kyllä näitä natovastustajia voisi hiukan nostaa tikunnokkaan. Epärehellisyyden huipentuma on, kun esim Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Kimmo Kiljunen, Markus Mustasaari ja sen sellaiset kehuvat vahvaa puolustusta. Jos he olisivat saaneet päättää puolustusvoimien tilanne olisi vielä nykyistäkin huonompi. SDP on ollut erittäin maanpuolustus vastainen. Koin sen monta kertaa erilaisissa koulutstilaisuuksissa toimiessani sdp:ssa. Pienikin puhe maanpuolustuksen tärkeydestä koettiin tyhmänä ja hyödyttömänä. No oli siellä 90 luvulla vielä joitakin järki ihmisiä. Toivottavasti nyt järki voittaa.
Enkä pitäisi puolustusvoimien tilaa nytkään mitenkään ihmeellisenä, jos venäää vastaan aiotaan yksin pärjätä, niin kyllä satsauksien pitää olla paljon suuremmat. Eikä mikään silti takaa, että ne hullut eivät hyökkää tänne.
Ilmoita asiaton viesti
Veihän Haloska meiltä maamiinatkin. Ne pitää järjestää takaisin puolustuksellemme. Sopimuksen voi aina sanoa irti. Venäjähän on nyt näyttänyt meille mallia siitäkin asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan ei ole suunnittelemassa hyökkäystä mihinkään”. Oletko joku velho, joka tietää kaikkien ajatukset?
Ilmoita asiaton viesti
Sellaisia reunaehtoja Naton jäsensuopimukseen tuskin voidaan tehdä, mitä Erkki Tuomioja saneli Lissabonin sopimukseen. Naton jäsenenä Eduskunta voi kuitenkin vatuloida 4. artiklan kanssa vaikka kuinka pitkälle. Ensimmäiset rajaloukkaukset ja ohjusiskut voidaan katsoa vahingoksi.
Ilmoita asiaton viesti
NATO ei hyökännyt yhtään minnekään Afganistanissa eikä sen puoleen ole hyökkäillyt missään muuallakaan. USA hyökkäsi ja jotkut NATO- kuten myös ei-NATO maat lähtivät siihen mukaan. Esim. Suomi oli innokkaana mukana siellä sekoilemassa kaikenmoista. Moni NATO-maa sen sijaan EI ollut. Eli Kososen (ja muiden NATO-vastustajien) ei kannattaisia ihan omasta päästään noita väitteitään keksiä… NATO on puolustusliitto eikä hyökkää yhtään minnekään.
Ilmoita asiaton viesti
Olisit katsonut A studion eilen niin olisit jossakin asiassa viisaampi. Ketään EI MÄÄRÄTÄ minnekään.
Ilmoita asiaton viesti
Juha-Perkka sinä taidat liioitella kuin sähköauton myyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Kososen ja muun kenraalikunnan logiikan mukaan hyökkäys Kiovaan oli pelkkä harhautus ja sitten vetäydyttiin järjestäytyneesti. Ainakin minun logiikan mukaan siinä Kiovan liepeillä olisi kannattanut pysyä ja uhata ukrainan hallitusta. Se olisi estänyt Ukrainan joukkojen siirrot itään. Veikkaan, että kenraalikunta täällä oli väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Nato -jäsenyys on minulle otsikon mukaisesti intrapsyykkinen paradoksi. Järjen tasolla valinta on tietty järkevä ja perusteltu. Kansanäänestyksessä äänestäisin jäsenyyden puolesta. Tunteen tasolla koen sen loukkaavan mieskunnian ihannettani.
– Historia on täynnä historian lehdille unohtuneita kansoja. Muihin liudentuneita, kulttuurinsa menettäneitä. Biologisen ja/tai kulttuuris-sosiaalisen, evolutiivisen valinnan kellosta loppui veto.
Biologiassa ja kulttuurissa toimii evoluutio. Ehkä Suomen kansalta on mieskunnia, ja kansakunnan kunnia, kadonnut. Elämme sitten niin kuin toisen hyyryläisinä, mäkitupalaisina tai loisina, jotka hakeutuvat kunnan köyhäinapuun.
Niin. Kyllä Alsion blogin otsikointi osui kohdalleen. Seuraava hänen päätelmämsä ei kyllä kriittisen reflektointini mukaan osu minussa, puolittaisessa Nato-vastustajassa kohdalleen: ”Naton vastustajilla on yhteinen paradoksi ja se on pelko ja uho.”
– Pelko on toisinaan viisautta, uho toisinaan evolutionaarinen selviytymiskonsti.
– Kunnia taas on puhtaasti sosiaalinen konstruktio, vain ihmiselle ominainen tunne.
Harmitellessani kokemustani suomalaisuuden kunnian menettämisestä korostan samalla syvää yhteyttäni suomalaisuuden kulttuurisiin pohjavirtoihin: ”Olemme pieni kansa pohjoisen perukoilla. Maa on köyhä ja sellaiseksi jää. Kansa on ahkeraa, rehellistä ja työteliästä. Se rakastaa maataan, vapauttaan ja itsenäisyyttään”.
– jotenkin noin ne ruotsalaiset kirjailijat (Topelius ja Runeberg) Suomen kansan kuvasivat. Kaunis oli kuvaus. Suomen kansa ei edes ole huomannut kysyä, ”miksi vanhaan hyvään ruotsin aikaan ei julkaistu kirjallisuutta juurikaan suomenkielellä”?
PS. Miksi tällainen vastine? Nato -jäsenyys ei ole pelkästään ”kustannus-analyyttinen”, vaan myös eksistentiaalinen kysymys. En oikein usko, että Suomen kieltä ja kulttuuria on olemassa enää 300 vuoden päästä. Kovasti pyrimme itseämme liudentamaan ja myymään asioita maineemme vuoksi maailmalla.
– Nato kysymys on siis sotilaallinen, poliittinen, taloudellinenkin, valtateoreettinen, psykologinen, sosiaalinen sekä kulturaalinen kysymys tai valinta. Minä yritin osoittaa tavallisen pienen ihmisen, siis itseni, siihen liittämiä merkityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Natolla on ja tulee olemaan hyvin pieni ja rajallinen vaikutus suomen kielen asemaan. Agricolan aikoihin oppineiden piti osata latinaa, Topeliuksen ja Runebergin aikoina ruotsilla jotenkin pärjäsi, kun ei ollut ihan selvää mikä korvaisi latinan.
Armeijassa komentokieli muuttuu, mutta englanti on ollut kansainvälisten suomalaistenkin yritysten virallinen kieli jo vuosikymmeniä ja EU:n myötä myös yksi valtion hallinnon kielistä.
Suurin vaikutus on tietysti Internetillä. Ilman sitä en olisi koskaan esimerkiksi edes harkinnut New York Timesin tai Washington Postin tilaamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Armeijassa komentokieli muuttuu.” Mihin tuo perustuu? Pikaisen nettisurffauksen perusteella vaikuttaa, että Nato-maissa käytetään kansallisia kieliä.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuu varmaan maalaisjärkeen.
Monikansallisten joukkojen yhteistyö sujuu ainoastaan yhdellä komentokielellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin paraateissa se komentokieli pitää olla sama. Mieti kieltä siellä sotatoimissa. Miten alik. Rokka olisi sanonut englanniksi: ”Mis häne pääsä varjo ossuup tuon piene närree kohal, nii sillo hänel tullooki noutaja. Nii mie oon päättänt häne osalt.”?
Ilmoita asiaton viesti
Komentokieli pitää olla kaikilla joukoilla sama.
Se puolestaan on yhdentekevää millä kielellä keskenään sitten keskustellaan ja vaihdetaan ajatuksia.
Tiedät varmaan, että tällä hetkellä Suomessa armeijan komentokieli on suomi myös ruotsinkielisissä joukko-osastoissamme.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin sulkeisissa tuo useampi kielisyys aiheuttaisi hauskoja tilanteita. Spede jos eläisi voisi tehdä siitä sketsin.
Ilmoita asiaton viesti
” Olemme pieni kansa pohjoisen perukoilla. Maa on köyhä ja sellaiseksi jää. ”
Liekö koululaitoksen syytä, että tuo rimpsu on juurtunut suomalaisten tajuntaan.
”Olemme onnellinen kansa pohjoisen perukoilla. Maa on vauras ja sellaiseksi jää.”
Saa lainata.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Venäjä hyökkäsi?
Brzezinskin The Grand Chessboardiin on kirjattu Yhdysvaltojen neocon valtaeliitin tarve ylläpitää Yhdysvaltojen hegemoniaa maailmassa. Tuossa teoksessa todetaan, että Venäjä ja Ukraina yhdessä omilla resursseillaan voivat nousta suurvallaksi.
90-luvulla näytti siltä, että länsi kykenee hallitsemaan Venäjän valtavia luonnonresursseja. Lännen ahneus ja Venäjälle työntämä talouden ”shokkiterapia” kuitenkin ajoi Venäjän koko vuosikymmeneksi lamaannukseen, joka johti vahvan johtajan kaipuuseen ja lopulta lännen karkotukseen Venäjältä.
Kun tuo Lännen Venäjän ”valloitus” epäonnistui, alkoi tuon toisen The Grand Chessboardissa mainitun maan Ukrainan ”valloitus”. Victoria Nulandin sanoin:”…sijoitimme 5 miljardia dollaria Ukrainan demokratisointiin ja muuhun…”. Noilla rahoilla rahoitettiin Ukrainan kansalaisjärjestöjä, politiikkaa ja projekteja, joiden tarkoitus oli kääntää Ukrainaa länsimieliseksi ja lyödä kiilaa Ukrainan ja Venäjän väliin. Lopulta tuo projekti onnistui 2014, jolloin sinänsä asialliset mielenosoitukset saatiin käännettyä äärioikeiston avulla vallankaappaukseksi.
2013 keskeytetty Ukrainan EU -lähestymissopimusneuvottelut loivat olosuhteet vallankaappaukselle. EU-sopimus oli Ukrainalle hyvin epäedullinen, koska se olisi tuonut sitä samaa kurjistamispolitiikkaa, joka Euroopassakin oli kurjuutta jo luonut. Lisäksi se olisi tuonut raja Ukrainan ja Venäjän välille. Ukrainan talous oli vahvasti integroitunut Venäjän talouteen, joten EU:n vaatimukset tältäkin osin olivat kohtuuttomia Ukrainalle. Janukovytsin neuvottelujen keskeyttäminen oli taloudellisessa mielessä järkevää, mutta ilmapiiri merkittävässä osassa Ukrainaa oli EU-myönteistä riippumatta taloudellisesta realismista. Näin alkoivat mielenosoitukset, jotka USA:n tukema äärioikeisto lopulta kaappasi väkivaltaiseksi vallankaappaukseksi.
Ukrainan ja Venäjän väliin oli lyöty kiila, kuten The Grand Chessboard esitti.
Kymmenet diplomaatit, tutkijat, poliitikot, sotilaat ja journalistitkin olivat jo ennen 2000 -lukuakin varoittaneet Naton laajenemisesta. Esimerkiksi nykyinen CIA:n johtaja William Burns varoitti jo 2008, että jos Yhdysvallat jatkaa Ukraina-politiikkaansa tulee Venäjä ottamaan Krimin ja etnisien venäläisien asuttama Itä-Ukraina joutuu sekasortoon………. ja silti tuota politiikkaa jatkettiin !
Looginen kysymys kuuluukin: Tehtiinkö kaikki tuo Ukrainan ”demokratisointi” oransseine -vallakumouksineen vallankaappauksineen tietoisesti vai tyhmyyttään?
On kolme syytä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan:
1. Ylläkuvaamani Ukrainan vetäminen USA:n vaikutuspiiriin. Vastaukset, jotka Putin sai joulukuussa esittämiinsä vaatimuksiin Euroopan uudeksi turvallisuusjärjestelyksi varmasti vaikuttivat Putinin arvioon neuvottelumahdollisuuksista Lännen kanssa.
2. USA:n aseet, jotka käytännössä olivat jo Ukrainassa. Obama oli estänyt aseiden viennin Ukrainaan, mutta Trumpin kaudella niitä aloitettiin viemään Ukrainaan miljardeilla ja Bidenin aikana vienti vain kiihtyi. Ukrainan sotilaallinen voima oli kasvamassa koko ajan.
3. Ukrainan sisällissota. Ukrainan sisällissodassa oli jo kuollut arviolta 14 000 ihmistä, joista pääosa (80%) oli Itä-Ukrainan etnisiä venäläisiä. Tuon kriisin lopettamiseksi oli jo neuvoteltu Minsk 2 -sopimus vuonna 2015 Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän kesken. Tuo sopimus on YK:n sopimuskokoelmassa, ja se on siksi osa kansainvälistä lakia. Ukraina on kuitenkin kaikki nämä vuodet kieltäytynyt toteuttamasta tuota sopimusta, eikä Saksa ja Ranska ole painostaneet Ukrainaa tuon sopimuksen toteuttamiseen.
Venäjän hyökkäystä edeltäneenä viikkona oli Ukrainan suorittamat pommituksen Donbassin alueella kiihtyneet merkittävästi OSCE -raporttienkin mukaan. Ukrainan tavoite (2021 laki) sotilaallisesta ratkaisusta LPR:n ja DPR:n itsenäisiksi julistautuneiden kansantasavaltojen alueella kävi yhä selvemmäksi.
Poliittinen paine Venäjällä kasvoi LPR:n ja DPR:n tunnustamiseksi ja auttamiseksi sotilaallisesti. Putin oli jo odottanut Ukrainan sisällissodan ratkaisua 8 vuotta, mutta nyt hänen kannatuksensa oli hiipumassa etnisien venäläisien kuollessa Ukrainan sisällissodassa.
Näin Venäjä aloitti operaationsa Itä-Ukrainassa olevien Ukrainalaisjoukkojen ja etenkin äärioikeistolaisien armeijanosien tuhoamiseksi.
Putinin kannatus nousi tämä sodan takia huippuunsa. Yhdysvaltojen tavoite oli tietenkin juuri päin vastainen. Tavoite Ukrainan ja Venäjän erottamiseksi onnistui, mutta Venäjälle ei saatu ”länsimielistä” johtajaa.
Jos Putin ei olisi hyökännyt, olisi ollut vain ajan kysymys jolloin hänet olisi syrjäytetty. Kun Ukraina olisi tuhonnut LPR:n ja DPR:n vastarinnan, olisi Putinin kannatus romahtanut……. ja tätähän kukaan johtaja ei siedä.
Venäjän hyökkäys nyt oli sen laskelman tulos, että irtaantuminen lännestä on väistämätön, ja sota Ukrainassa johtaa pienempiin tappioihin mitä nopeammin sinne mennään.
Yhdysvaltojen neoconien tavoite on ollut USA:n hegemonian ylläpito. Myös Nordstream 2 oli merkittävä uhka tuolle hegemonialle. Euroopan energiariippuvuuden kasvu Venäjästä olisi johtanut Länsi-Euroopan ja Venäjän kasvavaan keskinäisriippuvuuteen ja yhteistyöhön. Tuo olisi heikentänyt Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Euroopassa. Nyt kun Eurooppa on saatu irtautumaan Venäjästä, on Eurooppa huomattavasti riippuvaisempi USA:n tuesta energian hankinnassaan.
Suurin häviäjä tästä sotahullujen neoconien operaatiosta oli tietenkin Ukraina, toisena oli Eurooppa ja kolmantena Venäjä. Voittaja oli USA, mutta suurin voittaja oli Kiina, joka nyt sai Venäjän resurssit omaan käyttöönsä.
Ilmoita asiaton viesti
Oli syinä mitä tahansa, vaikka NL:n rajojen palautus, niin Venäjällä ei ollut, eikä ole oikeutta hyökätä itsenäiseen valtioon siviilikohteineen.
Todennäköisesti Putinille on valjennut yhtä ja toista, mutta siitä huolimatta ei ole minkään valtakunnan takeita siitä etteikö hyökkäisi muuallekin.
”Venäjän armeijan korruptio voi pelastaa Ukrainan”
https://www.verkkouutiset.fi/a/venajan-armeijan-korruptio-voi-pelastaa-ukrainan/#d39a25cd
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeahan sitä on tehdä luxusjahdista sotatarvike?
Ilmoita asiaton viesti
Jotta voisimme välttää tulevat sodat on meidän ymmärrettävä tämän sodan syyt. Sotapropagandan toistelu ei edistä tarvittavan ymmärryksen kehittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan merkitys Ukrainan sodalle on unohtunut.
Jännite kiinan ja USA:n välillä on kasvanut. Tässä pelissä Kiina toivoo USA:n sitoutuvan Ukrainan sotaan ja tarjovan näin pienemmän vastuksen tulevassa Kiinan ja USA:n mittelössä.
Tämä on eräs syy miksi Nato ei halua liittyä Ukrainan sotaan vaan odottelee Kiinan seuraavaa siirtoa Etelä-Kiinanmerellä.
Kiinan laskelmiin toivottavasti vaikuttaa kumppaninsa Venäjän heikko menestys erikoisoperatiossa, jonka todellinen merkitys on koetettu salata.
Indonesia ja Australia varustautuvat nyt kaiken aikaa Kiinan kasvavan uhan vuoksi. Mielenkiintoista on miten Japani muuttaa asennettaan tapahtumien kehittyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina saattaa tosiaankin ottaa Taiwanin haltuunsa jossain vaiheessa. Taiwanille on tarjottu nostaa Kiinan lippu salkoon ilman että hallinto ja järjestelmä vaihtuu, mutta tämä ei ole Taiwanille kelvannut. Kiina on sietänyt Taiwania niin pitkään kun pitävät ns. ”matalaa profiilia” itsenäisyytensä suhteen, mutta USA:n läsnäolo tuolla kaihertaa Kiinaa.
USA:n armeija totesi jo 20 vuotta sitten ettei Yhdysvallat mahda mitään jos Kiina ottaa Taiwanin, mutta sota Taiwanissa johtaisi lamaan koko maailmassa, koska 98 % 4-5 nm piirisarjoista tehdään siellä. Koko maailman lama iskisi myös Kiinaan.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuitenkin muutti kaiken. Nyt Kiina on nähnyt Lännen heikkouden, ja se saattaa vaikuttaa Kiinan laskelmiin. Euroopan merkitys heikkenee kiihtyvällä tahdilla, eikä USA :kaan ole muuta kuin hiipumassa.
Venäjän menestyksen tai menestymättömyyden näemme sitten sodan jälkeen. Venäjän viralliseen tavoitteeseen nähden he ovat toimineet kuten on oletettukin. Päätaistelut ovat Donbassin alueella ja hyökkäys Kiovaan oli tarkoitettu sitomaan siellä olevat joukot (100 000 sotilasta) puolustamaan kaupunkia. Käsittääkseni Kiovassa olevilla Ukrainan joukoilla ei ole enää resursseja ja mahdollisuutta siirtyä Dombassin alueelle, joten Venäjä voi keskittää sotansa sinne. Venäjän 40 000-50 000 sotilasta eivät tietenkään olisi riittäneet Kiovan (3,5 miljoonaa asukasta) valloitukseen, joten kyse oli vain Ukrainan joukkojen sitomisesta. Tätä taktiikkaa käytti myös USA Irakin ensimmäisessä sodassa. Pienemmät osastot sitoivat suuria vihollisen osastoja puolustustaisteluun kun päätaistelut käytiin muualla. USA toki aloitti sodan 44 päivää kestäneellä pommituksella, joka tuhosi kaiken infran. Tähän ei ole Venäjä lähtenyt, ja se on tehnyt sodasta hidasta. Toki Venäjä olisi voinut ottaa taktiikakseen sen mitä se teki Tsetseniassa, jossa se tasoitti koko kaupungin ennen sen valtaamista. Nyt tavoitteena ei näytä ole totaalinen tuhoaminen vaan Ukrainan sotimiskyvyn tuhoaminen Donbassin alueella ja ”denatsifikaatio”, jota en tiedä mitä se tarkoittaa…… ehkä noita äärioikeistolaisia joukko-osastoja.
Ilmoita asiaton viesti
Bravo!
Ilmoita asiaton viesti
Taiwan on vain eräs osa Kiinan laajentumista. Etelä kiinan meren öljy ja kaasuvarat kiinnostavat enemmän.
MYös Kiina tekee parhaansa yrittäen ottaa ne haltuunsa ”tekosaaria rakentamalla”.
Tulevaisuudessa energian hinta vain nousee ja ja samoin halu saada sitä haltuunsa.
Indonesia kaivaa ja myy nykyisin kivihiiltä valtavia määriä Kiinalle ja Intialle ja on saanut taloutensa hiilen avulla ylijäämäiseksi.
Rantavaltiot haluaisivat jakaa rikkaudet tasapuolisesti, mutta kiina haluaa ne kaikki itselleen.
Riita ja rähinä siitäkin syntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Pasi Pulkkinen kirjoitti puoli palstametriä paskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Victoria Nulandin kommentteja hämmästeltiin Eu -lehdistössä tuolloin. Hän totesi myös ”fuck the eu” – kun unionin roolista keskusteltiin. Usa jäi myös kiinni kakkien Eu -pääministerien (yms) puhelinvakoilusta.
Jos Venäjä olisi toiminut samoin kun Usa tuolloin 2013-2014 ennen Maidanin tapahtumia, sitä olisi pidetty räikeänä puuttumisena Ukrainan sisäisiin asioihin.
Miksi Jenkkilä tuolla hääri? Pulkkisen tekstissä on siihen vastaus. Joku toinen tarjoaisi vastaukseksi oikeamielisyyden ja vapauden arvostuksen.
– Kolmas vastaus varmaan löytyy taloudellisen hyödyn tavoittelusta.
*** ***
Maailma on siitä kummallinen paikka, että nuo kaikki syyt voivat esiintyä saman aikaisesti faktuaalisina, prosessin kulkuun vaikuttaneina motivaatioperustoina.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa myös panna merkille miten puhutaan ”LPR:stä ja DPR:stä”, kun tarkoitetaan Luhanskin ja Donetskin ”separatistialueita”. Tällaisista pienistä asioista on usein helppo tunnistaa niin sanotusti ”tehdasvalmisteinen” disinformaatio.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa argumentaatiota 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa argumentaatiota 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Älä muuta sano! Heittääkö venäläisvalmisteinen tekoäly jo kommenttien kommentitkin välillä tuplana? Noh, sattuuhan sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Haluan pyytää anteeksi länsivaltojen ymmärtämätöntä käyttäytymistä Ukrainan asiassa.
On ymmärrettävää ettei Venäjälle jäänyt enää muuta mahdollisuutta kuin erikoisoperaatio Ukrainassa.
Anna anteeksi!
Ilmoita asiaton viesti
Ja venäläisillä on nyt suruaikakin.
https://www.reuters.com/world/europe/russian-crowd-mourns-black-sea-flagship-after-sinking-2022-04-15/
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin Putin olisi voinut olla aloittamatta hyökkäystä Ukrainaan, mutta se olisi johtanut hyvin todennäköisesti hänen syrjäyttämiseen ja tilalle olisi tullut joku joka olisi hyökännyt tai ei. Ken tietää.
Johtajiksi ei koskaan valikoidu muut kuin pyrkyri, meilläkin, jotka eivät voi nöyrtyä tai tunnustaa olevansa väärässä.
Se meidän on kuitenkin ymmärrettävä, että tämä sota oli suurelta osinYhdysvaltojen neoconien aikaansaannosta. Yhdysvaltojen harjoittamasta Ukraina-politiikasta oli varoitettu jo kauan sitten…… ja sitä jatkettiin tietoisina tulevasta kriisistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut Natoa vastaan, koska olen ajatellut, että on periaatteessa parempi, jos voimavaroja käytetään maailmassa johonkin järkevämpään kuin sotilaalliseen varustautumiseen. Tässä näkyy taipumukseni optimismiin: olen ajatellut, että sotilaalliset uhat pikku hiljaa väistyvät.
Putinin hyökkäys nujersi optimismini (tässä asiassa) ja Nato-vastustukseni.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on täysin ymmärrettävää. Onhan meillä kaikilla oikeus muuttaa mieltään, kun olosuhteet muuttuvat. Malliesimerkkinä meillä on pääministerimme Sanna Marin, joka totesi vasta hiljattain, että ei hänen passivuorolla Natoon mennä, mutta nyt hän asettelisi sanansa toisin. Tämä ”takinkäännös” on otettu joka paikassa ilolla vastaan.
Suomessa on tehty ”takinkäännöistä” jotain hyvin hävettävää. Eihän se sitä ole. Olosuhteet voivat muuttua, ja asioista voi tutustumisen kautta tulla toinen kuva. Oppia ikä kaikki. Kuka kertoisi tämän Patomäelle;)
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkaan ottaen kai SM sanoi, että hakemuksen jättäminen tämän hallituksen aikana on epätodennäköistä. Epätodennäköisetkin skenaariot kuitenkin joskus toteutuvat, kuten Ukrainan sota seurannaisvaikutuksineen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt samanlaisen ajattelun muutoksen. Venäjän sota Ukrainassa jättää NATOn ainoaksi vaihtoehdoksi.
Siitä huolimatta pidän nykyistä NATOa edelleen huonona. Valitettavasti EU ei ole kyennyt luomaan omaa puolustusta. Sen seurauksena Eurooppa on täysin riippuvainen USAn voimasta ja tilanne ei edes muutu. Viimeisin esimerkki siitä oli F35 valinta Jas Gripenin sijaan. Jos omaa puolustusta ei ole, ei ole myöskään omaa puolustusteollisuutta.
Ilman EU liittovaltiota ja omaa puolustusta Eurooppaan ei tule luonnollista rauhantilaa. Kansallisvaltiot, jotka turvaavat puolustuksensa USA:an eivät koskaan muodosta yhtenäistä vastavoimana Venäjälle vaan aina joku neuvottelee erikseen. Nyt jo Unkari on puoliksi Venäjän tukena. Toivottavasti Le Pen ei voita Ranskan vaalia…
Ilmoita asiaton viesti
Het-ko-nen! Nyt on Ari tietoisesti sekoittanut asetelmat ennen ja jälkeen Matin-päivän.
Meidän jäsenyys-kriitikoiden tilannekuva ennen sotaa Ukrainassa oli pärjääminen Venäjän naapurina ilman Natoa, ja nimenomaan hyötyminen suuresta raaka-ainetuottajasta ja kuluttajapotentiaalista. Joku saattoi mainita myös käsitteen ”itsenäinen puolustus”, mutta vain teoreettisena kysymyksenä, koska mihinkäs sitä puolustusta rauhan oloissa tarvittaisiin. Ja rauhantila oli jatkunut yli seitsemänkymmentä vuotta, ja siten muodostanut itselleen ennusteen säilyä edelleen. Tänä aikana Venäjä oli lisäksi luopunut sosialistisesta missiostaan, mitä ainakin minä pidin merkittävänä edistyksenä.
Sitten tuli torstai 24.2. Ne peijakkaan ryssssss… venäläiset tosiaan tunkeutuivat itsenäisen länsinaapurinsa alueelle, ja alkoivat surmata ihmisiä ja särkeä paikkoja, ihan kuin talvisodassa aikoinaan!
Enpä ole kuullut tai nähnyt suomalaisten Nato-kriitikoiden sen jälkeen olevan turvautumassa ”itsenäiseen puolustukseen”, koska yleinen tilannekuva on kertakaikkisesti muuttunut. Ei tässä tyhmiä olla, Ari, vaikka vielä keskitalvella epäiltiinkin Nato-jäsenyyden tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko Tuomo kuulut viimepäivinä Saramoa ja Tuomiojaa???
Otsikko Ylen sivuilta tänään lainattuna:
– ”Venäjän Nato-uhittelusta ei kannata hätkähtää, sanoo ulkoministeri Haavisto”
Eli suomeksi sanottuna: Kun Putin suuttuu sitä ei pelekee kukkaan!
Ilmoita asiaton viesti
Saramo ja Tuomioja ovat ajattelussaan liikahtaneet ainakin hiukan, ja nimenomaan kohti ”kyllä Natolle” -leiriä. Jos vassarit esimerkiksi vaikenevat Nato-kannastaan, ollaan taas hiukan lähempänä konsensusta.
Ulkoministerillä on suoranainen virkavelvollisuus pitää kansa rauhallisena. Paniikki tästä onneksi vielä puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kestää kauan kun iso laiva kääntyy.
Ja lisäksi vielä tekee kipeää kun sosialisti/kommunisti kääntyy kannattamaan kommunismin vihollista. Vihollista, joka ehkä esti kommunismin ja sosialismin maailmanvalloituksen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen natojäsennyyden suurimpana muttana on Saksa, joka voi hyvinkin estää Venäjän vaatimuksesta jäsennyyden toteutumisen. Jos Venäjä uhkaa käyttää kaasuasettaan, Saksa sulkisi Suomen portit Natoon sen kummemmin aikailematta.
Sen vuoksi eduskunnan päätöstä saadaan odotella vielä kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on Euroopan savijalka, tuon kaasujalkansa takia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos näin on tai olisi niin se kertoo myös tulevaisuudesta.
Lähteekö Saksa puolustamaan Suomea jos tulee tarve saada Natolta apua?
Vai katsooko Saksa vain omaa parastaan (kaasun virtaamista) ja keksii joitakin tekosyitä?
Ilmoita asiaton viesti
Se vaan katsoo omaa parastaan. Mutta jos nyt käy niin, että se pyörtää avun Ukrainalta, niin silloin sekin maa pitää panna boikottiin. Ei Eurooppa tarvitse paperitiikereitä ja omaneduntavoittelijoita.
Silloin Venäjä on saanut EUhun repeämän ja mihin me tarvitsemme sellaista EUta josta yksi menee itään ja toinen länteen kun pitäisi puhaltaa yhteen hiileen? Muka ”yhteinen” puolustus vielä?
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on nolosti asettunut energiapakotteita vastaan, mutta ei Saksa asetu Suomen natojäsenyyttä vastaan. Miksi asettuisi, ai siksi kun Putin käskee? Älä nyt Kiiski viitsi 😀
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin että ei asetu. Saksa antaa miljardi euroa lisää sotilasapua Ukrainalle. Se on selvä merkki venäläisille Saksan asennoitumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitä, voimmeko välttää sodan. Vaikka Suomella olisi ”riittävä kyky puolustautua”, se on laiha lohtu jos menestyvä puolustustaistelu tuottaa tuhansia kuolleita, tuhoaa infrastruktuuria kymmenien miljardien arvosta, ja syö puolet BKT:sta vuodeksi. Siksi tärkein aihe on sodan välttäminen kokonaan, ei sodassa menestyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Mieluimmin kuolen kuin elän paskat housuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi on muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi pöksyjen pyykkääminen elävien kirjoissa pysyen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinäkin Brutus.
Ilmoita asiaton viesti
”Kauniimpi orjan elämää on kuolo hirsipuussa”; joo-o, mutta jos henkilö näkee muitakin vaihtoehtoja, hän varmasti on valmis ainakin harkitsemaan niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo asenne ei voita Darwin-palkintoa. Kuolleet eivät jatka sukua.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten ole kuullut koskaan vertauskuvista mitään. Mieluimmin elän vapaana miehenä, kun alistun Putinin määrittelemään vapauteen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sinulla, Ion, mennyt logiikka nurinkurin?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Darwin-palkinto
Ilmoita asiaton viesti
Jos Venäjä uskaltaisi hyökätä kimppuumme kun olemme Naton jäseniä, niin noinkin saattaisi käydä kuten Mittler esittää, mutta Suomi pysyisi itsenäisenä eikä menettäisi aluettaan, koska saisimme apua Naton jäsenmailta. Jos emme ole Naton jäseniä ja Venäjä hyökkää kimppuumme, niin puolustustaistelussa kuolee vähintään kymmeniä tuhansia, infrastruktuuri tuhoutuisi lähes täysin ja BKT:mme olisi osana Venäjää jatkossa vain kymmenesosa nykyisestä.
Ai Venäjä ei hyökkää kimppuumme, kun emme ole Naton jäseniä? Hyökkäsihän se Ukrainaankin. Valko-Venäjälle se ei hyökkää niin kauan kun Lukasenka noudattaa Putinin käskyjä pienintäkin piirtoa myöten. Mutta jos oppositio joskus kaataa Lukasenkan tai hänen seuraajansa, niin Venäjän tankit ovat siellä välittömästi.
Olen samaa mieltä Mittlerin kommentin viimeisen lauseen kanssa. Juuri siksi Suomen tulee liittyä Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ion Mittler tuli maininneeksi kommentissaan Suomen Nato-jäsenyyttä puoltavia pointteja. Ion osui naulan kantaan siinä, että sota pitää välttää kokonaan! Naton merkitys onkin ennen kaikkea ennalta ehkäisevä, eli sotimiselta vältytään kokonaan. Vain Nato muodostaa hyökkäystä suunnittelevalle aggressorille riittävän korkean kynnyksen, että roisto luopuu jo pelkästä ajatuksestakin hyökätä Nato-maan kimppuun. On toiminut hyvin jo 73 vuotta. Tulee siis toimimaan myös Suomen suojana.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut ovat sitä mieltä, että eduskunnassa pitää olla suuri enemmistö NATO:n kannalla, jotta voimme liittyä.
Tästä taas seuraa, että jos enemmistö ei riitä, niin mennään vähemmistön ehdoilla. Loogista varmaan sekin, jos niin halutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänestys on paras. Poliitikot ovat ostettavissa kaikki tyynni, kunhan tarpeeksi pennosia pannaan pussiin.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti kansan mielipide on täysin pyöriteltävissä. Olen hämmästyksekseni nähnyt, että esim. ikäluokassa 20-30 on täsmälleen samat mielipiteet kuin Hesarilla, vaikka he eivät luekaan Hesaria. Päiväkoti opettaa näköjään rullailemaan joukon mukana, ja uskon, että nämä tulevat äänestäjät (20-30 ovat käytännössä vasta tulevia äänestäjiä, sillä äänestysaktiivisuudella on aika loiva ikäkausiramppi) äänestävät juuri niin kuin iso media haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Vanhanen sanoi, että 2/3 enemmistö riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Natoon ei luultavasti kävellä sisään kuin hollitupaan vaikka oven kerrotaankin olevan auki.
Saattaa käydä niinkin, ettei Suomea kutsuta Natoon laisinkaan tai sitten ainoastaan tietyin ehdoin: ydinaseita maaperällemme ja/tai vieraan vallan joukkoja.
Nyt juuri tuntuu vallitsevan jonkilainen outo harha siitä, että Suomi vie ja Nato ja Venäjä vikisevät.
Ilmoita asiaton viesti
*Saattaa käydä niinkin, ettei Suomea kutsuta Natoon laisinkaan tai sitten ainoastaan tietyin ehdoin: ydinaseita maaperällemme ja/tai vieraan vallan joukkoja.*
Eilisessä A studiossa selvitettiin aika tarkasti noita asioita. Maa voi kieltää ydinaseiden tuonnin maahansa. Jokaisen maan oma valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Aika näyttää miten teoria ja käytäntö toisensa kohtaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin toistaiseksi teoria ja käytäntö ovat Naton ydinaseiden ja joukkojen sijoituksen osalta kohdanneet erittäin hyvin ellei täydellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustuksemme ei ehkä ole riittävä, mutta Natonkaan voima ei ole kummoinen. Jugoslavia jo todisti, että asutuilla alueilla länsimaissa ei saa paljoa aikaiseksi. Se on joko helvetinmoisia roiskis-roiskis -pommituksia tai sitten tehotonta katutason hässäköintiä.
Kukaan (Venäjä, USA, Kiina, Intia, Pakistan, Nato) ei ole valmistautunut kunnon maailmanlopun sotiin. Jotain kyllä yritetään ja puolin ja toisin tehdyt etukäteissuunnitelmat menevät pieleen yksi toisensa perään. Sellaista sota Euroopassa on. Ja ainoa pakko sotiin on sisäpoliittinen: jokin hallitus katsoo pysyvänsä vallassa vain, jos se sytyttää koko maailman liekkeihin. Ei nykyinen hälyttyneisyys Euroopassakaan ole mikään looginen juttu, me vain tarvitsemme sotia. Ja tuo tareve voi tilata Suomesta todellisen kärsimysnäytelmän vain siksi, että olemme hankkineet lipun Naton pakohuoneeseen.
Pahin ongelma on todellisuusvääristymä: ollessamme mukana Natossa meillä on astetta absurdimpi maailmankuva. Se meille on tosin jo luotu etukäteen, mutta on ikävämi olla Naton sisällä järjestön mahdollisesti alkaessa purkautua.
Ilmoita asiaton viesti