Nautintoaineet, eli kuka nauttii mistäkin

Nautintoaine on yleisesti käytettävä virkistävä tai huumaavasti tai kiihottavasti vaikuttava aine. Nautintoaineita ei siten nautita ensisijaisesti niiden ravintoarvon vuoksi. Nautintoaineita ovat esimerkiksi kahvi, tee, tupakka ja alkoholijuomat. Nykyisin nautintoainesiin voidaan lukea myös erilaiset nuorison suosiossa olevat energiajuomat, kuten koivun mahla entiseen aikaan. Tai muurahaispesän härnääminen kuoritulla pajunoksalla ja muurahaishapon nuoleskeleminen pajulta.

Isojen ”poikien” nautintoaineet ovat sitten luokiteltu huumeiksi kuten kannabis, amfetamiini, metamfetamiini, ekstaasi, kokaiini ja muut psykostimulantit, buprenorfiini ja muut opioidit, hallusinogeenit (esim. lysergihapon dietyyliamidi eli LSD sekä psilosybiini), erilaiset synteettiset päihteet.

Missä menee huumeiden ja nautintoa lisäävien aineiden raja? Se on poliittinen päätös, eli veteen piirretty viiva, jota voidaan siirtää kun sinulla on tarepeeksi vaikutusvaltaa niin taivas on auki. Korppi ei korpin silmää noki, eikä vallan marionetit puutu sinun huumeongelmaan jos olet osa ns. nomenklaruuraa.

Uutisvirrassa kerrotaan tänään, että Kiinasta Italiaan matkalla ollut 6 tonnin painoinen synteettisten päihteiden lasti on ”jäänyt kiinnni”. No kaksi tai kolme henkilöä on pidätetty tapauksen johdosta, mutta todellista ”Bossia” on turha etsiä, se kun voi olla kuka tahansa meistä.

Kun katukaupassa kokaiinin hinta on noin 100 euroa grammalta niin sen mukaan noin 600 000 000 euron arvoisesta erästä on kyse. On kyse isosta erästä, mutta samalla vain hyttysen paskan kokoisesta asiasta koko huumekentässä. Globaali arvio on noin 300 miljardia ja siitä kannabiksen osuus on noin puolet. Jos kannabis vapautettaisiin niin huumebusineksesta katoaisi 150 miljardia. Se on 250 000 nyt kiinni jääneen lastin arvo. Yhdellä poliittisella päätöksellä saisimme pestyä huumekaupasta 250 000 kertaa se 600 000 000 euroa. Eikä kukaan jäisi kiinni, vaan maailma olisi pikkuisen vapaampi holhouksesta.

On huomiotava se, että kannabis on suomalaisten eniten käyttämä huumausaine. Lähes viidesosa 15–69-vuotiaista suomalaisista on ilmoittanut kokeilleensa sitä ainakin kerran elämässään. Sen kokeilu ja käyttö on lisääntynyt voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Vapauttamalla kannabis huumeluokituksesta ja tekemällä siitä poliittisella päätöksellä nautintoaine. Vaikuttaisimme kerta heitolla enemmän huumekauppaan, kuin ottamalla kiinni kerta eränä valtavan 6 tonnin erän.

Itse en juo kahvia, en polta tupakkaa. Teetä juon aamuisin, kun en ole löytänyt teelle vaihtoehtoa. Join mehua muutaman ajan, mutta se söi hampaita ja palasin teehen. En käytä sokeria tai hunajaa teen kanssa. Alkoholijuomia teen itse, eli omenasta siideriä, samoin mustikasta siideriä. Teen tai panen myös olutta ja valmistan kotimaisista marjoista ja omenista viinejä. Alkon viinejä tai kirkkaita en ole ostanut yli vuosikymmeneen. Siideriä tai vaihtoehtoisesti olutta juon saunan jälkeen yhden annoksen eli 1/3 litraa. Viiniä juon ruoan kanssa silloin tällöin lasillisen tai kaksi seurasta riippuen. Olen kannattanut viinien vapauttamista ruokakauppoihin pienen ikäni ja nyt siitä sitten on saatu hiukan päätä auki. Päätös on kuitenkin torso, koska viinit ovat normaalisti väkevämpiä kuin tuo nykyinen sallittu raja antaa hyllyille laittaa.

No siitäkin asiasta kiisteltiin vuosikymmenet, ja nyt on saatu jotain aluksi. Kannabiskeskustelu on vasta alullaan, ehkä vuonna 2074 voidaan Suomessa kannbiksesta puhua yhtä vapaasti kuin alle 8,5% viineistä.

Paras lääke huumeiden väärinkäytölle on opastaa käyttämään huumeita oikein. Ei huumeen krimninalisointi ole kuin pään työntämistä pensaaseen. Usein kielletään se jata ei pystytä hallitsemaan, eli myönnetään jo heti lakia tehdessä, että päättäjät ovat saamattomia. No luullaan, että ankara kuri on meille hyväksi, nautintoaineiden sijasta meille tarjotaan kaksinaismoraalia ja pakkolakeja.

Miksi Jeppe siis juo tai polttaa kannabista? No miettikää sitä päättäjät helvetissä.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu