Ojitettu suo onkin hiilinielu

Ilmaston lämpötila nouseekin Suomessa noin kuusi astetta, jos vauhti tätä menoa jatkuu. Tästä vihreät eivät puhu mitään, koska heiltä menisi uskottavuus. Nyt heidän takoitus on pysäyttää ilmastonmuutos alle 2 asteen nousuun, mutta se on jo mahdotonta. Greta Thuonbergin puheetkin ovat höpöttämistä sen rinnalla mitä oikeasti tapahtuu.

Greta kehottaa kuuntelemaan tiedemiehiä, eli Helsingin Ilmatieeteenlaitoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta on jo vuonna 2009 tutkinut, että jos muualla maailmassa muutos on +4 astetta Suomessa se tarkoittaa +6. Saman laskuopin mukaan +2 on Suomessa +4.

Suomessa muutoksien vihreiden mukaan ovat suuremmat kuin muualla, mutta Heikki Tuomenvirta sanoo näin:

”Seuraukset ovat hyvin erilaisia eri puolilla maailmaa. Suomessa ikävät seuraukset ovat lievempiä kuin monissa muissa maissa. Merenpinnan nousu ei ole meillä suuri ongelma, koska esimerkiksi länsirannikolla maanpinta nousee yhä jääkauden painumisen jälkeen”.

Suomessa näkyvimmät muutokset ovat talven lyheneminen, eli lumipeite muuttuu Etelä-Suomessa harvinaiseksi, mutta kasvukausi pitenee samalla, joten maissia voidaan viljellä aina Äänekoskea myöten.

Tänne Oulun Arkalaan tulee sellainen sää, kuin Milanossa on nykyisin. Minä kasvattelen päärynäpuita ja naureskelen edelleen niille puheille, että sähköautot valloittavat maailman. Kobolttia kun ei riitä akkuihin, niin ihmiskunta alkaa ottaa ilmasta hiiltä talteen ja tekevät hiilestä ja vedystä jo 1928 tunnetulla Fischer-Tropsch-menetelmällä ”raakaöljyä”. Hiilestä tulee aine jota ei enää louhita kaivoksista, eikä öljyä pumpata maan alta.

Hiiltä siepataan ilmasta ja sähkön avulla tuotetaan vedestä vetyä, josta sitten saamme polttoanetta. Suomessa ei siis ole sähköautojen tulevaisuus, vaan nyt pitää istuttaa persikkapuita ja päärynäpuita sekä kaikkea muuta lämpimämpien maiden maatalouskasveja. Metsiin tulee istuttaa lehtipuita, on tuotettava valtavasti pyökin ja tammen taimia uusinta istutuksiin.

Soiden ojitus ei ole silloin ongelma, kun kaikki se hiili jota ojista nousee otetaan ammattimaisesti käyttöön. Puut kasvavat ojitetulla suolla ja ottavat jo tänään hiilen talteen, kun kasvavat monikertaisesti siihen nähden kuin, jos suot olisi jätetty ojittamatta. Vihreiden avohakkuu- ja ojituskammo on huuhaata. Aukot kun Suomessa lainkin mukaan istutetaan uudelleen ja ojitukset ovat nostaneet Suomen metsäkuutiot korkemmalle tasoille kuin koskaan. Ei edes koskematon Suomi ole ollut koskaan näin metsäinen ja kasvukykyinen.

Ojitetut suot siis tuottavat ennemminkin hiilinieluna kuin tuottaisivat päästöjä. Vasta kun puut kaadetaan ja niistä mahdollisesti vapautuu se hiili jota ovat suo-ojista nielleet tulee ongelma. Jos ne puut rakennetaan puukerrostaloiksi ojitus on nielu edelleen, jos puut poltetaan silloin suolla kasvaneet puut tuottavat päästökaasuja moninkertaisesti enemmän kuin koskematon suo. Ongelma ei kuitenkaan ole ojitus, vaan se miten puita hyödynnetään sen jälkeen kun niille on ensin nieletetty ojituksen avulla valtavasti hiiltä.

Eli kaikki missä on hiiltä sisällä on ongelma jos se hiili karkuutetaan ilmakehään. Syy ei ole puiden vaan aivan jonkun muiden.

Kun olin alakoulussa opetettiin, että maailmassa on kaksi miljardia asukasta nyt meitä on Telluksella 8 miljardia. Onko maailman syntyvyys isompi ongelma kuin Suomen ojitetut suot ja avohakkuu?

Jos vihreiltä kysytään on soidemme ojitus se kaikkein pahin, siitäkin huolimatta, että ojitetuilla kasvanut puusto on sitonut noin 50 vuotta paremmin hiiltä, kuin jos soita ei olisi koskettukaan.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu