Olenko minä lainkaan vartija?

Raamatussa kerrotaan, että Aatami ja Eeva saivat kaksi poikaa Kain ja Aabel. No Mooseksenkirja tietää kertoa mitä Kain vastaakaan jumalalle kun jumala kysyy missä on veljesi Aabel? (Niin Herra sanoi Kainille: ”Missä on veljesi Aabel?” Hän vastasi: ”En tiedä; olenko minä veljeni vartija?”)

Venäjällä on sellainen sanonta, että suurin roisto on aina vartija. Samaa voidaan nyt ajatella Suomessakin, kun kuuntelee viimeaikaisia uutisointeja vartijoista.

Omakohtaisia kokemuksiakin on, eli nuoruudessa tunsin erään railakkaan poikalapsen, joka ajautui aina tappeluihin ja oli muutenkin enemmän hämärän pimeällä kuin valoisalla puolella. kerran hän sanoi, että nyt riittää ja rupesi vartijaksi. Sai kuulemma hakata pikkurikollisia ja sai siitä vielä palkkaakin. Eräs toinen tapaus samalta vuodelta tai vuosilta. Nuorukainen X oli tavallinen maalaispoika, mutta jossain vaiheessa hänestä kehkeytyi oluen ja tupakan perässä myymälävaras.

Nuorukainen X tarina on hyvin opettavainen. Hän teki myymälävarkauksia ja vei karamelliä, olutta ja tupakkaa pääasiassa. Sitten hän alkoi seurustella erään kauppiaan tyttären kanssa ja ryösti tulevan appiukkonsa myymälän kahteen kolmeen kertaan, eikä jäänyt kiinni. Kauppias palkkasi nuorukaisen vartioimaan myymäläänsä ja yllättäen ryöstely loppui. Siitä innostuneena kauppias innosti nuorukaista perustamaan vartiointiliikkeen ja antoi alkupääoman yritykseen.

Niin nuorukaisesta tuli vartioliikeyrittäjä ja hän menestyikin oikein hyvin.

Ryöstäminen, väkivalta ja vartioiminen ovat siis perinteisesti kuuluneet yhteen. Kerrottinhan sitä 1990- luvun lamassakin tarinaa, että lasiliikkeet palkkasivat nuoria rikkomaan öisin ikkunoita ja sitten nostivat omaa kannattavuuttaan päivällä korjaamalla itse sponssaamiaan vaurioita.

Joskus olen myös kuullut, että huoraaminen on maailman vanhin ammatti, mutta nyt olen vaihtanut mielipidettäni. Vartija on maailman vanhin ammatti, sillä kun jumala kysyi missä veljesi, niin maailman neljästä ensimmäisestä ihmisestä yksi vastasi että ”olenko minä veljeni vartija”. Hän siis tiesi, että vartijoita on olemassa, liekö Aatami vartioinut vaimoaan Eevaa ja poika oli tietoinen isänsä mustasukkaisuudesta. Tai ainakin niitä lampaita piti vartioida eli paimentaa.

Joka tapauksessa outoa on, kun neljä vartijaa ei saa naista ulos liikkeestä ilman, että henki lähtee ensimmäisenä. Toinen ihmetyksen aihe on se, että vain muutama viikko sitten uutisoitiin voimakkaasti, että vartiointiliikkeet laitetan erikoissyyniin. Ja yllätys yllätys, nyt kerrotaan ihan samaa jargonia ja se menee meihin lampaisiin ihan täydestä.

Kun Tallinnassa rakennettiin Olympia hotellia siellä oli suomalainen mattourakoitsija. Koska oli loppukiireitä niin hän teki pitkää päivää ja nukahti työmaalle kääriytyen mattorullan sisään. Hän heräsi kun mattorulla kumahti eteisen lattiaan alakerrassa. Paikalliset miliisit olivat kantaneet hänet maton sisässä kolmannesta kerroksesta alas ja kun olivat avaamassa ulko-ovea Hannu heräsi. No miliisit siis olivat vain siirtäneet mattoa vahingossa ja toivottivat urakoitsijalle hyvää työpäivää.

Itselle kävi Venäjällä niin, että kun Suomi-poika oli saamassa urakkansa valmiiksi ajoissa niin valvoja oli pyytänyt vartijoita varastamaan viimeisen mattorullan, jotta urakka menisi sakoille. Onneksi pääurakoitsijan edelliseltä työmaalta oli jäänyt Skanskan autotalliin riittävä määrä vastaavaa mattoa ja sain kuin sainkin urakkani ajoissa valmiiksi.

Mitä tästä opimme? Sen ainakin, että sanonnat vartioiden moraalista saattavat olla hyvinkin totta, mutta he jäävät harvoin rötöksistään kiinni. Jos jäävätkin niin osaavat vierittää syyn aina jonkun muun niskoille.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu