Ollakko muovia, vai eikö ollakko?

Suomessa on muovin kierrätys ollut niin tai näin, mutta aina väärin päin! Muovin kierrätys on boolikauppaa, eli tuotevastuun alaista hommaa, eli pakkaus on siinä se taikasana. Pakkauksiin on sisälle maksettu kierrätysraha ja siksi vain muovipakkauksia otetaan vastaan. Esimerkiksi muovinen henkari puvun mukana tullut on kierrätyskelpoinen, kun taas erikseen ostettuna sama henkari ei ole kierrätyskelpoinen. Huoltoasemalta ostettu juustosämpylä, joka on kiedottu elmukelmuun on pakkaus ja siksi se elmukelmu voidaan laittaa kierrätykseen, mutta jos olet ostanut itsellesi rullan elmukelmua, niin sitä et saa laittaa pakkausmuovinkierrätykseen.

Suomessa puhutaan yleisesti vain ”muovin” kierrätyksestä ja siksi keräyksiin tungetaan kaikki muovi leluista ja Tokmannin ämpäreistä lähtien. Se on V Ä Ä R I N !

Suomessa on muovin kierrätystä markkinoitu vuosikaudet väärillä perusteilla. Suomessa ei ole muovin kierrätystä lainkaan, on vain pakkausmuovin kierrätys. Kaikki muu muovi pitää laittaa energiaksi tai sekajätteeseen. Hiukan sama, kuin palautuspulloissa pantti, eli jos tuote kuuluu panttibooliin, niin sen voi palauttaa ja siitä saa pantinmukaisen palautuksen valuutassa.

Kirjoitin täällä aiemmin , että kierrätys maksaa. Minulle naureskeltiin, että siksihän sitä kierrätetään, kun se on kannattavaa. Miksi sitten muovia ei oteta avosylin vastaan jos se olisi kannattavaa kierrätystä? Kierrätys maksaa ja siksi sinne ei haluta tuotevastuun ulkopuolisia muoveja mukaan vaikka eihän aina voi muistaa tuliko henkari puvun mukana, vai ostinko sen kirpparilta.

Suomessa kyllä puhutaan harhaanjohtavasti muovin kierrätyksestä, mutta todellisuudessa ei sitä meillä juurikaan ole. Pakkausmuovien kierrätystä on kyllä muutamia vuosia harjoitettu, mutta kunnallinen jätehuolto ei sitä muovia muovina kerää, vaan kaikki menee käytännössä sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Myös pakkausmuovin kierätyksestä valtaosa menee energiaksi, kun lajittelussa on vajavaisuuksia. Optinen silmä voi heittää tuotteita sivuun monista eri syistä ja se tietää muovin siirtymistä energiaksi.

Tiesitkö muuten, että leikkelepakkauksen värillinen alaosa ja kirkas yläosa pitää irroittaa toisistaan ja laittaa erillisinä kierrätykseen. Syy tähän on se, että optinen silmä näkee vain toisen ja heittää muovi ehkä siitä syystä energia lavalle. Tämä kaikki voitaisiin opetella ja markkinoida oikein. Silloin meillä olisi kierrätys paremmissa kantimissa.

+4
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu