On ilmoja pidellyt

Jännä ilmiö, tuo säiden uutisoiminen, eli nyt on lämmintä, mutta sitten ilma kylmenee rajusti. No todellisuudessa ilma viilenee, mutta vain pariksi päiväksi. Ensi tiistaina lämpötila on jo korkeampi kuin eilen.

Usein myös sääennusteet uutisoidaan Helsinki ja Uusimaa lähtöisesti. Joskus tuntuu, että itä ja pohjois alueet vain ovat mukana siksi, että uutisointi näyttäisi edes jotenkin tasapuoliselta. Varsinkin Lappi ohitetaan usein tylysti huitaisemalla, että siellä sataa tai siellä nyt on kylmää. Jos Lappi joskus on Suomen lämpimin paikka niin sitä kyllä jaksetaan taivastella.

Sade ja pouta ovat käsitteitä, mutta käsittääkö ihmiset niiden merkityksen? Sääennusteiden pouta sallii vähäisen sateen eli alle 0,3 mm seuraavan 24 tunnin aikana, tuo määrä on noin reilu lasillinen vettä neliömetrille. Sade tarkoittaa että neliön alalle sataisi litrasta 4,5 litraa vettä. Poudan ja sateen määritelmän ero on siis minimissään 0.7 litraa vettä neliölle.

Kun televisiossa sinulle kerrotaan, että huomiseksi on luvassa sadetta ja koko viikko jatkuu sateisena, et voi tietää tuleeko vettä viikossa seitsemän litraa neliölle vaiko 30 litraa neliölle. Siinä on sateen haarukointi. Ennustajille ja ennusteille on annettava toleranssia. Tarkemman tilanteen saat helposti tietoosi netistä.

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/

Ilmatieteen nettisivustojen ennusteet ovat tarkkoja ja sieltä saa paikallisen sään tietoon hyvinkin tarkasti. Lähes minuutilleen alkavan sateen ja sateen millimetrimäärät, kulloisenkin tuulen suunnan ja voimakkuuden selvittää muutamalla silmäyksellä. Ymmärrän hyvin, että televisiossa ei voida noin yksityiskohtaiseen analyysiin ryhtyä, mutta olisiko jo kuitenkin aika tehdä television sääennusteisiin jotain muutoksia. Otettaisiin enemmän katselijoiden näkökulmaa, eli tarkennettaisiin sanomaa. Eli ei kerrota enää satunnaisen draaman kautta, eli uhkaillaan aina pahinta, vaan kerrotaan miten asia oikeasti on kehittymässä.

Nyt kun sääennuste kertoi meille, että sää kylmenee jyrkästi tästä päivästä, niin kerrottaisiin myös, että lämpötilan pudotus on vain hetkellinen ja kestää vain pari päivää. Varsinkin hymypoika Pekka Pouta syyllistyy usein tai jokseenkin aina ylidramatiointiin. Sääennustus on hänelle, kuin pahainen trilleri, jossa hän jännityksen ja draaman luontiin käyttää kaikki kasvonsa ja kehonsa elementit.

+8
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu