Onko maallamme malttia vaurastua?

Onko maallamme malttia vaurastua?

Näin kirjoitti pääministeri vuonna 1952 omassa pamfletissaan. Pääministeri Urho Kekkonen oli innostunut teollistamaan Suomea. Hän kirjoitti, että Suomen on kohdistettava investointeja joka puolelle Suomeen ja eritoten pohjoiseen, jotta maamme raaka-aineet saadaan hyötykäyttöön.

Urho Kekkosen mukaan tarvittiin myös valtion toimia, sillä yksityiset sijoittajat eivät sijoittaisi Pohjois-Suomeen mielellään. Valtion täytyi rakentaa!!!

Kekkonen suositteli valtiojohtoista teollistamisohjelmaa, jopa neukkujen viisivuotisohjelmista otettiin mallia.

Kekkosen pamfletista käynnistyi aluepolitiikka Suomessa, jota ex-valtiovarainministeri Katri Kulmuni kovasti yritti pitää julkisuudessa. Kekkosen ”ukaasilla” syntyivät Raaheen rautatehdas ja Tornioon jaloterästehdas, Ouluun typpitehdas jne…

Nykyajan pääministerit ovat varmaan eläneet jo valmiiksi niin vauraassa maassa, että heidän älynsä ei yllä kaipaamaan vauraammasta maasta. Meillä ei enää ole aikomustakaan satsata yrittävään ja jalostavaan Suomeen, pidämme kiinni velkaorjuudesta hyvin orjallisesti. Meillä ei ole minkäänlaista tuskaa ottaa velkaa vaikka vain syömävelkaahan me osaamme ottaa. Kukaan ei investoi, vaikka nolla- tai jopa miinuskorkoista velkaa olisi tarjolla. (jos investointihalukkuuta löytyy, valitetaan se halu ympäristövalituksilla pois)

Suomalaisista on tullut pullamössökansa, meillä keskustellaan katkaistaanko eläkeputki, kun tulisi painaa vastamäessä kaasua ja investoida reippaammin kuin kilpailijamaat. Tulisi puskea uutta puhtia yrittäjyyteen, mutta nykyinen pääministerimme taitaa olla enemmän sotajalalla yrittäjien kanssa, kuin tukisi heitä.

Siinä missä Kekkonen rakensi tehtaita Sanna Marin sulkee niitä.

Meillä ei ole malttia vaurastua, sen sijaan malttia riittää neuvotella Säätytalolla pienessä piirissä. Kekkonen aikoinaan oli ”diktaattori” ja asiat sovittiin pienessä piirissä. Nyt asiat sovitaan yhä pienessä piirissä, mutta ”kynän” jälki on mitättömän pientä.

Kekkosen sanoin ”Saatanan tunarit”, Suomi on vetkutellut vuodesta 2008 lähtien , kun muu Eurooppa koki jo jonkinasteista kasvuakin tässä välillä.

Nyt valtiovarainministeri Matti Vanhanen toteaa, että ensi vuonna Suomi lähtee räjähdysmäiseen kasvuun, eli kasvu on noin 4 % luokkaa, no sehän vain on tämän vuoden alun tasoa, eli kun tänä vuonna tultiin 4 alas ja ensi vuonna noustaan sama 4 takaisin ei kasvua ole tullut vielä yhtään. Mitä hurraamista tuossa on.

Vihreät ovat tietysti innoissaan, kun tehtaita suljetaan ja kukaan ei lennä mihinkään, eikä fossiilisen polttoainetehtaan murheet heitä hetkauta, kun sähköä tulee töpselistä, ja Helsingissä kulkee metro ja ratikka.

Nyt tarvittaisiin ei presidentin tarjoamaa nyrkkiä, vaan puolueiden välistä yhteistyötä. Meillä on joskus ollut viisaiden ryhmä nyt tulisi olla yltiöpäisten ideanikkareiden ryhmä ja puheenjohtajaksi ryhmälle joku tiukka tehdasinsinööri.

Kekkoseen verrattuna nykyinen pääministeri on kuin vieno tuoksu joka kulkeutuu jostain unelmahötöstä, mössöstä jota myös pullamössöksi kutsutaan. Nyt tarvitaan tekoja tulevaisuuden eteen ei haaveilua jostain hyvinvointivaltiosta jossa kaikki on mielikuvituksellisen hyvin, mutta kenelläkään ei ole töitä mistä saisi elantonsa. On vain iso velka.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu