Osaako kukaan enää hävetä?

Sopeutumisrahaa huhtikuussa saavien joukossa ovat muun muassa entiset pääministerit Antti Rinne (sd.) ja Juha Sipilä (kesk.). (Yle)

Ihminen saattaa hävetä myös silloin, kun hän kokee, että muut ihmiset tuomitsevat hänet tai että hän on muiden mielestä huono, vajavainen tai käyttäytynyt väärin. (Wikipedia)

En tiedä onko häpeä tässä oikea termi, mutta ennen oli suomalaisuudessa sellaista selkärankaa, jota voidaan kutsua ”rotiksi” eli ihmisellä oli rotia olla lojaali yhteiskuntaa ja köyhempiä kohtaan.

Yksi esimerkki tästä on se, että rikkaat eivät ottaisi lapsilisiä vastaan, koska heillä on vara kasvattaa lapsensa omarahotteisesti.

Toinen esimerkki voisi olla se, että Björn ”Nalle” Wahlroos ei ottaisi vastaan maataloustukeansa, vaikka se olisi hänelle myönnetty. No myönnetty siksi, että hän itse sitä on hakenut ja hakee joka vuosi.

Kolmas esimerkki on tämä sopeutumisraha, Antti Rinne tai Juha Sipilä ja kumppanit eivät siis osaa sopeutua yhteiskuntaan ilman 3000 euron tukea kuukaudessa. On sanomattakin selvää, että he ovat hakeneet ahneuksissaan tuota tukea. Se ikään kuin kuuluu heille, sen vuoksi, että se on heille mahdollista. Mahdollista heille olisi myös normaalia parempi eläminen ilman tuota tukeakin.

He eivät häpeä tuota rahaa itseltään kieltää, eli se raha on heidän mielestä ansaittua. Jos mitä niin tätä sopeutumisrahaa voidaan kutsua ansiotuloloukuksi, sillä kukapa 62 vuotias enää innoissaan hakisi työtä, kun entinen työura takaa 3000 euron tulon kuukaudessa?

Hauskaa Vappua veljet vasemmalla ja keskellä ja siskoni Tuija Nurmi oikealta. ”Lääkäri Tuija Nurmi on nostanut tilapäiseksi tarkoitettua työttömyysetuutta jo 10 vuotta – yritys tehnyt samassa ajassa voittoa 1,3 miljoonaa euroa” (Iltalehti otsikko takavuosilta)

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu