Osaako – saako pääministeri valehdella?

Saako pääministeri valehdella? Ja nyt en puhu Sanna Marinista tai yksittäisistä pääministereistä, vaan pääministerin tehtävästä.

Alakoulussa opettajat perustelivat aprillipäivisin, että opettaja eli auktoriteetti ei voi tehdä lapsille aprillipilaa, koska vaikka se pilaa olisikin, niin joku voi uskoa. Uskottavuuden nimissä ei siis periaatteessa pääministeri voi valehdella. Mutta poistuuko valehetelminen jos kielletään vaikkapa eduskunnan jäseniä valehtelemasta. Valehteleminen piiloutuu puheeksi vasten parempaa totuutta.

Valehtelua on se, kun tarkoituksellisesti esittää asian harhauttavasti ja vilpillisesti. Mutta jos jos kaksi osapuolta tulkitsee samaa lakia eri tavoin, ei kumpikaan valehtele, jos tulkintaa ei tehdä tarkoituksellsesti harhautus mielessä ja vilpillisesti. On sitten oikeusoppineiden tehtävä tulkita laki näille osapuolille, mutta valehtelusta ei voida hyväuskoista totuuden puhujaa syyttää, vaikka hänen tulkintansa loppupelissä osoittautuisikin vääräksi.

Valehtelussa on siis kysymys tarkoituksellisesta harhauttamisesta, jos on tyhmä, niin saa puhua läpiä päähänsä. Viisaat kun ymmärtävät, että ihminen hourii eikä ymmärrä puhumaansa.

Otsikon kysymykseen siis vastaus, että pääministeri saa ”valehdella” jos on niin yksinkertainen, että ei ymmärrä asettamiaan lakeja oikeusoppineiden tulkintojen mukaisesti.

https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/2fb39cd3-8605-4377-9c61-eb111940d346

+4
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu