Palkkatarjousten taso ei riittävä

Jos ja kun palkkatarjousten pienuus on syynä Suomen työttömyyteen, niin mikä avuksi? Hyödykkeiden ja elämisen hintoja pitää laskea, että pienemmälläkin tulotasolla kannattaa ottaa töitä vastaan.

Miten Suomen hallitus voi vaikuttaa elämisen hintaan alentavasti, kun valtiolla ei ole enää devalvaation kaltaista käsiasetta? No korkoasekin on käytönnössä menetetty nykyisen miinuskoron aikana ei juurikaan voi enää korkoja alentaa. Kaikki keinot on jo käytössä, mutta mikään ei tunnu auttavan.

Kun ihmiset vetäytyvät kuoreen, eikä koronan takiakaan tule kauppoihin lähdettyä, muuta kuin pakollisten ostosten vuoksi. Niin sehän on silloin rahan kierto joka pysähtyy väkisinkin. Kun ei osteta mitään suurempaa, niin ei pankeista kysytä lainaakaan. Pankeilla rahaa olisi, mutta kukaan ei kysy sitä itselleen.

On myös turha kysyä palkankorotusta, kun lisärahaa ei mihinkään sitten tule käyttäneeksi. Palkan pienuus ei siis olekaan työttömyyden syy. Mikä se sitten voisi olla?

No jos perheet ovat pienentyneet, vanhemmilta peritään valmista omaisuutta, ei tarvitse suuria tuloja turvatakseen tulevaisuutensa. Työssäkäynnistä tulee enemmän tarkoitus elämälle kuin ansaintalogiikka. Työttömät tulevat aivan mainiosti toimeen tukiviidakkoa hyödyntäen, kuka silloin työvoimaansa enää edes lähtisi kauppaamaan?

Lapsilukua ei hallitus voi määräyksellä perheille lisätä, eikä tulevaisuuden harmaudessa kukaan jaksa itsenäisesti lähteä lapsilukuaan lisäämään. Lapsi ei ole enää tulevaisuuden turva, vaan hommat ovat paremmin hoidossa ilman lapsia.

Olemme onnistuneet luomaan tyytyväisten työttömien luokan, joka vaikuttaa kuitenkin inflaatioon samalla tavalla kuin tyytymätön työttömyyskin. Eli maailmalla on matala inflaatio, koska työttömiä on runsaasti. Työttömille ei kuitenkaan kelpaa palkkatyö, kun ilmankin tulee mainiosti toimeen. Aino harmi on aktiivimalli, joka simputtaa työtöntä anomaan työtä, vaikka tosissaan ei ole kukaan.

Työ on todellisuudessa menettänyt merkityksensä, kun keskuspankit painavat yltiöpäisesti uutta rahaa ja elvytyspaketteja sorvataan yhä isommiksi ja isommiksi. Yhdysvalloissa velkakatto paukkuu lähes päivittäin ja Eurooppa puskee perässä, Kiina kasvaa enää työnteolla ja sinne kaikki työ ohjautuukin Suomesta ja muista ”hyvinvointivaltioista”. Olemme ajautuneet omilla toimillamme pattitilanteeseen josta emme vanhoilla konsteilla pääse puuta pidemmälle. Joseph Stiglizikään ei meitä pelasta, eikä liioin John Keynes.

Helikopterirahakaan ei auta nostamaan inflaatio-odotuksia, koska helikopteriraha hurahtaa pörssiin, ennen kuin se laskeutuu maan pintaan, josta se talteen kerättynä voisi kulkeutua kauppoihin ja sitä kautta nostaa hintoja. Mutta kuten sanottu, kaupat eivät enää vedä. Sieltä ostetaan välttämätön ja sitten hiivitään jokainen omaan koloonsa, katsomaan saippuaoopperaa tai Netfliksiä. Markkinat ovat kyllästyneet, kauppakeskukset ovat kusessa asiakkaiden puutteessa, ahneus on löytänyt rajansa.

Kukaan ei hakeudu kauppaan ostaakseen jotain turhaa, koska ilmastonmuutos jne. Olemme onnistuneet luomaan täydellisyyden, mutta emme osaa olla tyytyväisiä, koska pelkäämme milloin tämä kaikki päättyy?

Ihanuutta riittää niin pitkään kun setelikoneet syytävät kuvitteellista rahaa elvytyksen pohjattomaan kaivoon, jokainen meistä tietää että sekin taika loppuu kello 12.00 keskiyöllä, mutta vielä on ilta nuori ja meno hulvatonta. Kerranhan sitä vain pellossa eletään…

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu