Palkkatuki on jees, mutta…

”Hallitus laskee, että palkkatuki toimii muun muassa pika pikaa uudelleenkoulutettujen ja yli 55-vuotiaiden työllistämisessä. Avoimia työpaikkoja kyllä riittää, niitä on arviolta ainakin noin 50 000”. (Iltalehti)

”Haluatko yritykseesi innostuneen työntekijän, joka tuo ison osan palkastaan mukanaan”?  (TE-keskukset)

Onko todella asiat niin, että työllisyyttä haetaan valtion satsauksilla palkkatukeen? Minusta palkkatuki toimii silloin, kun halutaan vähentää työttömyyttä keinotekoisesti, mutta oikea työllisyyden nosto pitää hoitaa rakenteissa.

Palkkatuki on kuin asperiini, se lievittää kun sitä nauttii säännöllisesti, jos lääkkeiden napostelun jättää pois kivut saapuvat. Lääke vaikuttaa oireisiin, mutta ei poista itse perusasiaa. Samoin toimii palkkatuki. Valtion olisi helppoa halvan rahan aikana lainata niin paljon rahaa, että voisi maksaa työttömien palkat ja Suomessa olisi hetken täystyöllisyys. Siinä on se paha puoli, että kun palkkatuki lakkaa, lakkaa myös työpaikka olemasta.

Työpaikkoja luodaan vain tilauskirjoja täyttämällä, eli jos yrittäjillä on tilauksia on myös työtä, siihen ei vaikuta palkkatuki tuon taivaallista. Työn syntyminen on kuin paskahätä, eli jos olet syönyt niin sinun tulee myös tarve ulostaa. Kun työnantaja on ottanut tilauksia yli kapasiteetin hän työllistää välittömästi. Yritys voi myös työllistää siksi, että valtio maksaa osan työntekijän palkkaa. Se on omituista politiikkaa, eikä se kuulu markkinatalouteen.

Palkkatuki on jees, kun se asetetaan niin, että palkkatuki on osa työntekijän sopeutumista ja kun tuki loppuu pitää työntekijän jäädä työhön, eihän siinä muuten mitään järkeä ole.

Nykyisin valitettavasti palkkatuki toimii niin, että palkkatuella otetaan ihmisiä töihin, mutta kun tuki loppuu loppuu myös yrittäjän tarve työllistää ko henkilöä. Yrittäjä nappaa toisen tukikelpoisen ja hänen jälkeensä kolmannen jne…

Yrittäjät eivät siis aio tehdä tukityöllisestä vakiokalustoa, vaan kierrättävät tylysti ”orjajoukkoa” ja tähän valtio antaa taustatukea rahoittamalla tämän vääryyden. Nyt sitten palkkatukea ollaan lisäämässä, mutta työllistämisen pituutta ei laiteta uudelleen tarkasteltavaksi.

Se tarkoittaa sitä, että vauhti kiihtyy ja tukia hyväkseen käyttäneet yritykset nauravat partaansa. Työtöntä roikotetaan työttömänä niin pitkään, että hänestä saadaan tukikelpoinen. Ihminen työllistetään vain ja ainaostaan tukien takia, eihän siinä ole päätä eikä häntää.

Tempputyöllisyys ei ole oikeaa markkinoilla syntynyttä työllisyyttä, helpompi olisi antaa valtion raha suoraan työttömälle ja antaa työpaikkojen täyttyä luonnollisesti ilman tukia.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu