Politiikan puppua vai puhdasta purppuraa?

Tauno Palo lauloi ”Ruusu on punainen” laulussaan:
”Oli veljeä vastassa veli nyt, vaan he kumpikin kaatuivat puolesta maan”.

Tänään puolueet ovat esillä soidinmenoineen ja katsojan on punnittava, onko sanojalla sanat puppua vaiko purppuraa. Ikävintä on, että vastapuolet eivät löydä yleensä toisiltaan yhtään hyvää sanomaa. Opposition mielestä musta on valkoista ja valkoinen mustaa, jos vastapuolella on hallitus.

Tämän lisäksi myös opposition eri puolueet ovat eri linjoilla, ei siis ole vaikea käsittää, miksi enemmistö ihmisistä nukkuu vaaleissa. Jos poliittisen paneelin puheenjohtaja kysyy, onko yksi ynnä kaksi kolme, niin tästäkin aletaan kiistellä. Hallitus sanoo, että kun edellinen hallitus leikkasi siitäkin, sillä ennen se oli viisi, mutta nyt vain kolme. Oppositio vastaa, että nykyinen hallitus ei ole saanut mitään aikaan ja siksi tulos on yhäkin vain kolme.

Nuo poliittiset liirumlaarumit ja iänikuinen jargon saa veret kiehumaan ja totus unohtuu kaikilta, sillä kukaan ei oikeasti edes tiedä minkä väristä on puhdas purppura. Siksi sama väittämä voidaan esittää seitsemällä eri tavalla ja kukaan ei valehtele, koska valehtelemista ei ole politiikassa luvallista sanoa. Koska valhe on kielletty ei kenekään tarvitse puhua enää tottakaan.

Sitten on tämä maalittaminen, jos joku joutuu alakynteen hän huokaa raskaalla äänellä, että nyt vastapuoli syyllistyy maalittamiseen. Tai tytöttelyyn, sovinismiin taikka feminismiin, mutta koskaan ei voida myöntää, että olipa sinulta mahtava heitto, se osui ja upposi.

Sitten politiikan ulkopuolella on toimijoita, joiden sekaantuminen politiikkaan kielletään, mutta ovat kovin politiikan sisällä kuitenkin. Kuten sitoutumaton lehdistö, SAK ja EK, eivät siis ole poliittisia, mutta ovat.

Jokaisen ihmisen sisällä asuu pieni tai hiukan isompi poliitikko, joka vaikuttaa meissä jokaisessa. Miksi sitä ei voida tunnustaa. On vaivaannuttavaa seurustella ihmisten kanssa, jotka kieltävät kovasti olevansa poliitiikasta kiinnostuneita, mutta jos sattuu sitten sohaisemaan heidän ”olemattoman” poliittisen kantansa liikavarpaille, ei luokkaantumisella ole mitään rajaisia.

Me olemme olevinamme ulkona politiikasta, mutta emme ole. Me voimme olla sitoutumatta politiikkaan näkyvästi, mutta näkymätön side pitää meidät politiikassa, vaikka kuinka ummistamme silmiämme. Nukkuvatkin ovat politiikassa mukana vaikka eivät äänestä. Heillä on mielipide yhteisistä asioista, vaikka heillä ei ole poliittista kanavaa kertoa sitä vaaleissa. Siksi he eivät äännestä. Se tuntuu varsin loogiselta, kun asiaa miettii heidän kannaltaan.

Loogiselta tuntuu, koska politiikka on sotaa. ”Oli veljeä vastassa veli nyt, vaan he kumpikin kaatuivat puolesta maan”. Sisällissodassa veli oli veljeä vastaan, mutta miksi vieläkin politiikassa meillä on asiat vastakkain? Jos perustan kennelin tai yrityksen, niin arvon kollegat kilpailevat kanssani parhain mahdollisin keinoin, että kannattavuus tai rodun jalostus menisi parhaaseen suuntaan. Voidaan olla verissäpäin taistelemassa asiakkaista, mutta silti meillä on yhteinen päämäärä. Menestyä parhaiten, mutta ei niin että asettuisimme joka kääneessä vastustamaan toisen yrityksen tai kennelin tekemiä asioita. Minulla on agenda löytää puhdasta purppuraa, niin miksi ihmeessä alkaisin naapurin vihreää verkaa arvostelmaan? Pitäköön riepunsa, minä poika porskutan etsimään sen purppuran itselleni. Näin se menee!

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu