Puolustan luontokatoa, eli luontoa

Mitä on evoluution rinnalle nostettu luontokato? Eikös evoluutio juuri hoida sellaiset lajit pois, jotka eivät ole elinkelpoisia?

Luonnon pysäyttäminen johonkin ”meidän” sopimaan kohtaan on elämänvirran patoamista, eli pysäytämme evoluution, jos yritämme säännöillämme ohjata evoluutiota mieleiseen suuntaan.

Luontokadosta puhuminen on luonnon vastaista. Pitäisi alkaa miettiä sellaisia keinoja joilla luonto olisi mahdollisimman hyvävointinen. Se ei tarkoita, että kiljuhanhia pitäisi välttämättä Suomessa enää olla, kun ei valkoposkihanhienkaan täällä suotaisi olevan.

”Suomikaan ei ole välttynyt luonnon köyhtymiseltä. Esimerkiksi kuvan kiljuhanhista on tullut äärimmäisen uhanalainen laji Suomessa”. Näin siis Yle tänään.

Miksi ihmeessä Suomessa pitäisi olla kiljuhanhia? Suomesta on hävinnyt myös tuhkarokko, eikä kukaan pane sitä pahakseen. Toisaalta olemme laittaneet lupiinit ja monet muut kasvit pannaan, koska ovat liiankin kestäviä Suomessa. Pitäisi päättää mitä haluamme? Haluammeko miljoonittain lupiineja ja valkoposkihanhia, vai rajoitetun hillitysti kiljuhanhia, joita sitten ulkokultaisesti voisimme alkaa suojelemaan. Samalla kun kitkemme lupiineja irti juuriltaan, tai meillä on hanhihälytyspartioilla pelotteluoikeus valkoposkihanhille.

Evoluutio hoitaa minusta kaiken, jos evoluutio erehtyy niin mitä sitä ihminen sille voi. Pitää elää ja antaa lupiininkin elää, kyllä valkoposkihanhienkin on elettävä ja jatkettava sukuaan. Suomi on sääntöjen maa, jossa lupiini ja valkoposkihanhi viihtyvät, jos kiljuhanhi ei viihdy, niin minkä luontokaan sille mahtaa? Turha on elämän virtaa pysäyttää, meillä on nykyisin viljelyssäkin aivan eri lajikkeet kuin 200 vuotta sitten, jopa kymmenessä vuodessa lajikeet vaihtuvat tiuhaan tahtiin.

Ihminen jalostaa aina uusia ja kestävämpiä lajikkeita, jos luonnon monimuotoisuus tulisi oikeasti säilyttää hukkuisimme lajikkeisiin.

Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa peruna, kuka enää muistaa lajiketta Jaakko tai Rekord? Pitokin on jäämässä uusien lajikkeiden jalkoihin, vain heikot sortuu elon tiellä ja evoluutio sen kuin porskuttaa. Maailma on aina juuri niin täynnä kun tänne mahtuu, sitä ei voi evoluutiota pysäytellä hetken mielijohteesta tai vaalipuheiden takia ainakaan.

+11
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu