Sarkasmia salin täydeltä

Sarkasmi on purevaa ivaa tai purevan ivallinen ilmaus. Eli sellainen tyypillinen opposition puheenvuoro eduskunnan kyselytunnilla. Nyt sarkasmin virtuoosit siirtyivät joukolla Brysseliin. Mutta ei huolta jäi meille vielä Suomeen iso joukko omasta äänestään tykkääviä sarkasmin harjoittajia.

Mihin eduskunnassa sitten tarvitaan tätä sanallista ironiaa, joka on tarkoituksellista, peittelemätöntä?

Sarkasmilla halutaan ilmaistaan kielteistä ja arvostelevaa asennetta pääministeriä, tai kulloinkin asiassa olevia vastuuministeritä vastaan. Jos joku ministereistä ”ontuu” hiukankin vastauksessaan on karnevaalit pystyssä, kaikki ovat nopeasti naputtamassa hänen virheellisestä ulostulostaan.

Osa puhuu aidasta mutta suurin osa aidan seipäästä.

Ja kielikuvat joita ”suurelle” yleisölle yritetään syöttää ovat usein paljon virheellisempiä, kuin nuo kömpelöt vastaukset.

Esimerkiksi, opposito saattaa peräänkuuluttaa velan oton hillitsmistä ja samassa lausessa tuomitsee kaikenlaiset leikkaustoimenpiteet. Veroja toki saa aina korottaa, mutta kukaan ei huolehdi miten verorahaa käytetään, jos huolehtii, niin hänet leimataan rikolliseksi.

Tässä yksi lehtileike asian tiimoilta, joka todistaa, että en ole ajatuksissani yksin. https://alueviesti.fi/2024/02/19/yleisolta-eduskunnassa-kamala-kyselytunti-alatyylisissa-naytoksissa-haukuttiin-ja-ivattiin/

Sarkasmi kohdistuu aina muihin, ja sarkastinen veistelijä asettuu yleensä kritiikkinsä yläpuolelle. Suomeksi sanottuna poliittinen sarkasmi on oman napin kiilloittamista toisten kustannuksella, itse asioiden hoidon kannalta sillä ei ole mitään merkitystä. Suomessa on puolueiden pääasiallinen tarkoitus nostaa omaa kannatustaan. Ei siis hoitaa maan asioita parhain päin.

Sarkasmi on älykkyyden korkein muoto, eli kyky vittuilla niin, että yleisö ei huomaa sitä vittuiluksi. Tai jos huomaa niin tulkitsee sen vain sarkasmiksi. Sarkastisia ihmisiä pidetään siksi muita älykkäämpinä, mutta mitä he älyllään saavat sitten aikaan? Eikä mitään muuta kuin sisäisiä nauruntirskhduksia kuulijoiden joukossa. Osasipa ”hän” hyvin annella ”hänelle”!

Sarkastiset ihmiset ajattelevat lehtitiedon mukaan tutkitusti laajemmin. Sarkastisia kommentteja antavat ja niitä ymmärtävät pystyvät suoriutumaan luovuustesteistä jopa kolme kertaa muita paremmin. Mutta mihin heidän luovuutensa sitten hukkautuu? No nopeisiin sarkastisiin kielikuviin ja päsmäröintiin asioilla joille ei ole tarkoituskaan tehdä mitään.

Sen sijaan, että sarkasmin virtuoosi paneutuisi asiaan rakentavassa hengessä, hän vain tyytyy veistelemään asian niin, että itse asia umohtuu ja jää sarkasmin varjoon. Vitsistä tulee tärkeämpi asia kuin vitsin kohde.

Sarkasmi jakaa ihmiset ymmärtäjiin ja ymmärtäjiin. Toiset ymmärtävät, että puhuja oli ajatellut ripittää vastapuolta ja onnistunut saamaan yleisän höröttämään mukanaan. Toiset taas ymmärtävät, että sarkastinen puhe on vain älykästä snoppailua, jolla ei ole merkitystä itse asian kuntoon saattamisessa, eli täyttä holynpölyä.

Eduskunnan kyselytunnit ovat salin täydeltä sarkasmia, mutta harvoin mitään yksituumaisuutta näin saavutetaan.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu