Shit happens – turhaa lätinää Uniperista
Blogistanisssa velloo kirjoitustulva miljardeista jotka nyt tuntuvat taas kiitävän ohitsemme. Pistetään leuka rintaan ja maleksitaan kohti uusia vastoinkäymisiä. Demarit puolustaa nyt kovasti Tytti Tuppuraista ja se onkin hyvä, sillä tukea hän tarvitseekin. Ongelma ei ole kuitenkaan Tytti taikka demarit, ongelma on paljon isompi.
Valtionyhtiöt ovat harhautuneet liian kauaksi demokratiasta ja valtion yhtiöt nykymuotoisen joutaisi mennä, mutta kun ei taida olla kuin ulkolaisia ostajia niin ei sittenkään ole järkevää myydä. On siis laitettava omistajaohjaus rooteliin ja katsottava missä mennään. Tätä yksittäistä yhtiötä ja nyt meneillään olevaa kriisiä ei yksistään voida nostaa tikun nokkaan. Pitää katsoa kokonaisuutta.
Sipilän hallitus oli sitä mieltä, että tase pitää saada töihin, mutta eivät laittaneet tikkua ristiin systeemin uudistamiseksi. Tai laittoivat yhtiöitä sen kun ennättivät Vakeen. Sen piti olla ratkaisu kaikkeen. Vaihtui hallitus ja hupskeikkaa tämä onkin nyt ilmastohumppaa, eli pitkäaikainen strateginen linja ei pidä, vaan mennään hulvattomasti, kuin pingpong-pallo pesukoneen rummussa.
”Sipilän hallituksen tavoitteena oli koota Vakeen varallisuutta, jota käytettäisiin uuden kasvun luomiseksi ja laitettaisiin näin ”valtion tase töihin”. Vake muuttui Ilmastorahastoksi viime vuoden lopussa. Taustalla oli pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen helmikuun ilmastokokouksessa tekemä päätös”. (Suomenmaa)
No ilmastohumppa tai vihreä liito-oravan skeida unelmien utupilvissä on tässäkin kaikessa mukana vahvasti. Saksa nimittäin paskoi housuunsa, kun Japanissa tsunami rikkoi ydinvoimalan ja päätti luopua ydinvoimasta. Saksa alkoi ostaa kaasua Venäjältä ja polttaa omaa ruskohiiliarsenaaliaan surutta, kun samalla sulki päästötöntä ydinvoimaansa.
Uniperista tuli Saksan taseessa myyntikohde, johon löydettiin Suomesta vakavarainen ostaja. Tässä kuviossa Tytti Tuppuraisella ei ollut vielä mitään roolia, hän oli yksinhuoltajaäiti Oulusta, joka oli onnistunut vaaleissa nousemaan kansanedustajaksi. Huomatkaa, että me kansalaiset valitsemme vaaleissa nämä päättäjät joita me sitten kohta haukumme, kun globaali paska lentää käkättimeen. Aina on jonkun puolueen edustaja, joka on mokannut pahasti ja sitä voidaan kauhistella ja raakkua. Sitä jauhetaan päiväkaudet ja sitten tulee taas uusi ”rötös” esiin ja alamme haukkua surutta tätä uutta henkilöä tai konnaa kuinka vain haluatte.
Todellisuudessa Paavo Lipponen on tässäkin stoorissa se pääkonna. Hänen hallitukset myi valtionyhtiöitä eniten, toisena on sitten Matti Vanhasen hallitukset. Lipposen hallitukset noin 9 miljardia ja Vanhasen 6,5 miljardia valtion yhtiöitä lihoiksi. Kyse ei ole siitä etteikö olisi saanut myydä, vaan siitä mitä rahoilla sitten tehtiin??? Rahoja ei ole laitettu töihin vaan ne menevät elämiseen ja elintason ylläpitämiseen, mitään rakenteellista muutosta ei ole viimeisten hallitusten aikana saatu ajoiksi.
No SOTE huutavat nyt demarit kurkku suorana. Juu sote saatiin, mutta rahat eivät taida riittää sotenkaan pyörittämiseen. Palkkaharmonisointi vei rahat vain ylemmät johtohenkilöt ennättivät rahastaa ja sitten olikin jo rahat nietu.
Mitä tekee persut? Huutavat, että kehitysavusta saataisiin taas kaksi miljardia lisää syömävelkaamme kattamaan. Mitä tapahtuu sitten kun lippulaivamme on kaikki myyty ulkomaille ja kehitysapu alkaa kulkea vastavirtaan, eli me olemmekin se maa jota toiset alkavat pitkin hampain tukea? Sitäkö odotamme?
Poliitikot ovat tottuneet siihen, että heidät valitaan kunhan ovat vain otsikoissa. Tytti Tuppurainenkin valitaan seuraavissa vaaleissa suurella äänimäärällä ja mitä enemmän häntä haukumme sitä korkeampiin virkoihin hän kipuaa. Systeemi on mätä, mutta me öykkäröivät äänestäjät ylläpidämme demokratian nimissä tätä systeemiä.
Me tiedämme kuinka vähällä järjellä tätä maata johdetaan, mutta me emme osaa valita parempia edustajia itsellemme, eli kun etusormi osoittaa poliitikkoa niin kolme muuta sormea osoittaa meitä itseämme kohti.
Justiinsa näin, onneksi osaat kirjoittaa.
Oikein kornilta tuntuu kun lopputilejä vaaditaan yritysjohtajille poliitikkojen hölmöilystä.
Luin tuossa eräästä sanomalehdestä että pääasiassa poliitikot vaatii lentokone yhteyksiä maakunnista pääkaupunkiin vaikka tuki on järjetön muutamaa kansanedustajaa varten, ehdotan hevoskuljetusta maakunnista Helsinkiin että ehtisivät vähän miettiä mitä tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
Lipposelta ja Turun silloisten demarien edustajilta voisi tietysti tivata vastauksia erään firman toimintojen siirtämisestä ulkomaille.. Ei politiikkoja pitäisi päästää mihinkään yhtiöön edes osallistumaan päätöksiin, ei edes oikeutta jaella lopputilejä kenellekään,ammattilaiset asialle. Mun mielestä esim. valtiovarainministerin pallille pitää pääsyvaatimuksena olla vähintään makroekonomistin koulutus + kokemusta työstä, ei suinkaan puoluekirjan oikea väri. Sellaiset saattaisivat torpata jopa jonkun eu:sta tulevan idioottimaisen ehdotuksen (käskyn),nykyiset ei edes yritä, kaikkeen suhtaudutaan ’erittäin kriittisesti’ ja hyväksytään kuitenkin, julkisuudessa esitetyn teatterin jälkeen. Hyvä Ari, sulle kynä sopii käteen.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo Saksan kaasutilanne tulee menemään hinnankorotusten jälkeen lokakuusta alkaen? Uniper nostaa hintaa ja pienentää tappiotaan, valtio saa isommat verotulot välistä nousseiden hintojen takia ja jakaa sitten rahaa takaisin kuluttajille jollakin mekanismilla? Kuluttajat ja veronmaksajat kuittaavat kohonneen laskun joka tapauksessa. Poliitikot, omistajat ja valtiot kiittävät. Kaikkeen syylliseksi laitetaan sitten sota vaikka riskit ovat olleet tiedossa jo pitkään. Syyllisiä ei ole eikä niitä etsitä.
Ilmoita asiaton viesti
”me emme osaa valita parempia edustajia itsellemme”
Miten voisimme odottaa että tyhmä ja tietämätön kansa osaisi valita itselleen hyviä johtajia, kun aina eivät onnistu ne kaikkein viisaimmat ja tietoviisaimmatkaan.
Yritysten hallintoneuvostoihin valitaan ne kaikkein viisaimmat ja tietävimmät tekemään johtajavalintoja ja se on ehdottomasti parempi systeemi kuin Pihtiputaan mummojen ja vaarien mielipiteiden kuunteleminen.
Nämä tietoviisaat älykötkään eivät aina osaa tehdä parhaita valintoja, miten siis sitä pitäisi edellyttää tavalliselta kansalaiselta. Se on aivan liikaa vaadittu.
Minusta Tytti Tuppurainen vaikuttaa ihan fiksulta tyypiltä, mutta enhän minä voi sitä tietää onko se sitä, minähän olen vain tavallinen kansalainen, enkä kuulu siihen eliittiin joita valitaan yritysten hallintoneuvostoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Tytti ei ole tässä nyt se kärki. Mutta hyvä että Arto pohtii hänenkin osaansa asiassa. Uhriutuminen eli tyhmäksi heittäytyminen ei ole sinulle eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Tytti ei ole tässä nyt se kärki. Mutta hyvä että Arto pohtii hänenkin osaansa asiassa.”
Jos Tytti on viisas ja yrittää toimia valtion edun mukaisesti, eikä populistin tapaan oman etunsa tai puolueen edun mukaisesti, hänen tulsi kuunnella kovin tarkasti sitä mitä Fortumin yritysjohto asiasta tuumii ja suhtautua hyvin kriittisesti omiin mielipiteisiinsä, jos niitä on.
Minulla on sellainen tunne että Tytti toimii juuri näin ja se on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Ai, että omistajaohjausministerin tulee olla nöyrä yritysjohdon ajatuksille?
Ilmoita asiaton viesti
”Ai, että omistajaohjausministerin tulee olla nöyrä yritysjohdon ajatuksille?”
Katsos kun, sen ministerin valitsemme me, tavallinen kansa, tietämätön ja mistään mitään ymmärtämätön porukka, joka tekee valintoja tunteiden tai ulkonäön, tai populististen poliittisten katteettomien lupausten perusteella. Ei voi luottaa siihen että tällä tavalla valittu henkilö olisi paras mahdollinen ratkomaan monimutkaisia vaikeita ongelmia.
Sen yritysjohdon valitsee sen sijaan valikoitu porukka, kaikkein älykkäimmät, kaikkein ovelimmat, kaikkein tietoviisaimmat, mitä vain rahalla saa.
Sen takia kannattaa luottaa jälkimmäisellä tavalla valittuihin päättäjiin enemmän kuin edellisellä tavalla valittuihin päättäjiin. Ministerin utsekin pitäisi tämä asia ymmärtää, ellei hän sitten ole liian kahjo ymmärtääkseen edes sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan tuhoaa koko idean omistajaohjauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuohan tuhoaa koko idean omistajaohjauksesta.”
No ei. Omistajaohjaus on sitä että omistaja ostaa työmarkkinoilta kaikkein pätevimmät ja kalleimmat johtajat tekemään päätöksiä omasta puolestaan. Harvassa yrityksessä on päädytty siihen että työntekijöille jätetään päätös siitä kuka on sopivin johtajaksi.
Toki se olisi demokratian mukaista, että valtion yrityksiissä, jossa yrityksen omistavat veroa maksavat kansalaiset, riippumatta siitä tahtovatko ne omistaa, tekevät yritysjohdon valinnat, mutta se ei ole käytännöllistä, siksi valinnat tekee johtokunta, samalla tavalla kuin yksityisissä yrityksissä.
Mutta ministerit, kuten Tytti Tuppurainen, valitaan demokraattisessa prosessissa, jossa päättäjät eivät ole mitään yritysalan huippuja, eivätkä muutenkaan aina varmasti niin fiksuja. Sen takia omistajaohjaukseen valitun ministerin ei knnattaisi olla niin kovin luottavainen omien kykyjensä suhteen.
Toki, voihan se Tytti Tuppurainen viisaskin olla ja viisaisiin päätöksiin pystyvä, mutta mistäs minä sen tietäisin, kuulunhan minä siihen tavalliseen rahvaaseen, joka ei pysty sellaisia asioita ymmärtämään, eikä niistä päättämään.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, minulla on viisaanpana vara antaa periksi. Pääministerikin on valittu samoin perustein, eli onko hänkin yritysalan huippujen edessä kädetön?
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministerikin on valittu samoin perustein, eli onko hänkin yritysalan huippujen edessä kädetön?”
Se on mahdollista. En tosin usko että tämä pääministeri on kädetön, se edellinen oli. Marin ei ole saanut asemaansa ulkonäkönsä perusteella, se on selvää, jotain taitoja siihen on vaadittu, mutta ei välttämättä liike-elämän taitoja.
Niissä talous-asioissa Marinin kannattaa ehkä luottaa niiden ”kädellisten” opastukseen. Vaikka mistäs minä sen tietäisin, minähän kuulun varmasti niihin ”kädettömiin”, siihen typerään ja tietämättömään rahvaaseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei me muuten valita yhtään ministeriä virkaan. Voit olla aivan varma, jos ittellä olisi pienikin mahdollisuus vaikuttaa esim. vvm:n valintaan, siellä ei taatusti istuisi tällä hetkellä Saarikko, vaan joku kokemusta omaava makrotalousekonomisti.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei me muuten valita yhtään ministeriä virkaan.”
Kyllä me valitaan, tosin välillisesti, me valitsemme ne jotka valitsevat ministerit virkoihinsa. Se on vähän sama asia kuin se että yrityksen omistajat valitsevat johtokunnan, joka puolestaan valitsee yrityksen toimivan johdon, joka tekee päätökset kaikkien puolesta.
Toki tässä on sellainen ero että yrityksen omistajat, varsinkin ne joilla on eniten omistusta ja eniten valtaa, ovat huomattavasti pätevämpiä tekemään hyviä valintoja kuin mitä tavallinen kansalainen, Matti Meikäläinen. Sen takia kannattaisi suhtautua kriittisesti kansalaisten tekemiin valintoihin, ne eivät aina ole parhaita mahdollisia.
En toki tarkoita tässä Sanna Marinia tai Tytti Tuppuraista. Ne valinnat voivat olla hyviä tai huonoja, minun on tällaisena Taavi Tavallisena mahdotonta tietää heidän hyvyydestään. Toivottavasti ovat hyviä valintoja.
Ilmoita asiaton viesti