Sotealueiden kokonaislaskelmapäivitykset viimeistään huhtikuussa

Kaikki hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat ovat alustavia ja niihin liittyy epävarmuutta koronaepidemian vaikutustenkin takia. Laskelmia rustataan ja vetvotaan useampaan kertaan ennen lopullista laskentaa. Lopullinen laskenta tehdään sote-uudistuksen voimaantuloa edeltävän vuoden tasossa. Mutta ne valmistuvat vasta vaalien jälkeen huhtikuussa.

Nyt sitten mennään ja äänestetään ilman todellista tietoa rahoituksen suuruudesta, tai edes siitä mistä rahoitus lopulta tulee. Se toki tiedetään, että maksaja on äänestäjä. Suomessa ilmainen terveyspalvelu kun on ilmaista, jos sinä maksat verosi hymyillen.

Nyt alue-ehdokkaat kehuvat tekevänsä sitä taikka tätä, mutta laskelmat rahoituksesta ovat levällään kuin Jokisen eväät. Helppoa on luvata, kun kukaan ei tiedä millä resursseilla alueiden sotea jatkossa hoidetaan. Voidaan siis valehdella vapaasti. Kun rahoitus joskus selviää, voidaan kertoa äänestäjille, että kyllähän minä, mutta kun rahaa ei olekaan.

”Kaikki puolueet olivat samaa mieltä siitä, että lähipalveluita ei pitäisi viedä nykyistä kauemmas ja hoitoalan työvoimapula ratkeaisi sillä, että hoitajat saisivat parempaa palkkaa” (Yle)

Lähtökohta sotelle oli aikoinaan erikoissairaanhoidon kulujen pienentäminen ja terveyskeskusten toiminnan tehostaminen, niin että erikoissairaanhoidon paine helpottuisi ennakoivien toimien johdosta. Nyt puolueilla on yhteinen näkemys siitä, että hoitajien palkkoja tulisi nostaa!!! Voi hyvää päivää!

Kun tulevat laskelmat tehdään menneiden lukujen valossa ja ilmeisesti palkkakulut nousevat haarmonisoinnin johdosta kyntää laskelmat jo heti alkuunsa, kun kuluja nostetaan, mutta laskelmat tehdään entisten tasojen pohjalta.

Tässä mennään nyt perse edellä puuhun ja komeasti. Ehdokaat kentällä julistavat aina vaan komeimpia valheita siitä mitä juuri he pystyvät asioiden eteen tekemään, vaikka laskelmista ei ole tietoa, saati siitä mistä rahaa lupausten lunastamiseen aikanaan sitten tulee.

Puolueet ovat huomanneet tämän sudenkuopan, kun puolueiden ykkösnimet ovat hiljaa ja kakkostaso hoitaa vaalikenttää. Ehdokkaat ovat tuntemattomia, sillä kukaan itseään kunnioittava poliitikko ei nyt halua ryvettää mainettaan. Annetaan innokkaiden uusien ehdokkaiden nolata itsensä.

+5
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu