Suomalaiset

Suomalaisten syntyvyys vähenee, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Syntyvyys pienenee elintason myötä, sehän on tutkittu asia. Suuret ikäluokat eivät enää toistu, silti syntyvyyttä yritetään väkisin puskea ylöspäin.

Syntyvyyden lasku ei ole ongelma, ongelma on pitää palvelut suurten ikäluokkien saavuttaman kustannustason tasolla. Hyvinvointivaltiomme suuri haave on, että lintukodossamme ei tapahdu muutoksia. Sodan jälkeinen suuri kasvuihme halutaan jatkuvan ikuisesti, vaikka todellisuus sotii pahasti sitä vastaan.

Syntyvyyden laskiessa on varauduttava muutoksiin ja niitä olisi jo pitänyt ennakoida etukäteen. Mutta suomalaiset haluavat nähdä tulevaisuutensa sodanjälkeisen kasvun nousuvaiheen kiihkeänä jatkumona. Haluavat nähdä kauniisti satunsa päättyvän onnellisesti, vaikka tosiasiat ovat todistamassa aivan toista.

Pääministeri Antti Rinteen synnytystalkoot ovat unelmahöttöä, ei suomalaisten syntyvyys nouse tästä talkoilla. Syntyvyys ei myöskään käänny nousuun vaikka laittaisimme rajat kiinni ja työntäisimme päämme pensaisiin. Syntyvyyden ei tarvitse nousta, koska ilmastokaan ei siitä tykkää, mutta poliitikot tykkäisivät, kun äänestäjien määrä kasvaisi kasvamistaan ja veroja saisi nostaa mielin määrin. Yksikään poliittinen taho ei kykene tunnustamaan, että kuluja on leikattava syntyvyyden alenemisen tahtiin.

Kuka tähän maahan edes haluaa uutta jälkikasvua, jos ei päätön meno muuta suuntaansa? Laitetaan Suomi kuntoon ja sitten voidaan taas  alkaa heiluttamaan peittoja lisääntymismielessä.

Poliittinen keskustelu on kirveiden heittelemistä puolueiden välillä. Suuria tulevaisuusvisioita ei ole, mutta huolia on vaikka muille jakaa. Eduskunnan kyselytunti ei todellakaan ole mitään potenssilääkettä kansalle, mutta poliitikot luulevat loistavansa kansan silmissä nokitellessan joutavia. Pidetään koko Suomi asuttuna, siitä kliseestä kukaan ei ole halukas luopumaan. Koko Suomen asuttuna pitäminen  ei kuitenkaan ketään kiinnosta oikeasti.

Poliittinen jargoni on hetkellisesti aina jossain kipupisteessä, mutta ei saa mitään asiaa ojennukseen. Syntyvyys vaatii luottamusta tulevaisuuteen jos syntyvyys laskee se on epäluottamuslause tulevaisuudelle, tai sitten se vaan on elintason jatkuvan nousun tuomaa kehitystä jota ei pidäkään pysäyttää.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu