Suomen 20 kuntaa voi hyvin

Suomi on jaettu vuohiin ja lampaisiin Rambollilla (Ramboll on johtava kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys, jossa työskentelee 16 000 eri alojen ammattilaista globaalisti, Suomessakin 2 500 asiantuntijan voimin) on kehitetty konsepti, jonka avulla voidaan mitata ja vertailla kuntien ja kaupunkien elävyyttä ja sitä, miten hyvin 15 minuutin ajatus toteutuu Manner-Suomen kaupungeissa.

LIVCY on Rambollin kehittämä mitattavaan tietoon perustuva sovellus ja palveluportaali, jonka avulla voi tarkastella kaupunkialueiden elävyyttä kunta-, postinumero- ja 250x250m korttelitasolla. Indeksi lasketaan yksinkertaistettuna palveluiden etäisyyksien ja arvioidun käyttöuseuden mukaan siten, että mitä lähempänä palvelu sijaitsee, sitä enemmän kaupunki saa pisteitä.

Espoon ja Oulun ei niin keskustaan tiivistynyt rakenne laskee pisteytystä, mutta kummatkin kaupungit löytyvät top 20 listalta.

– Tätä selittää Oulun rakenne – kuntaliitosten myötä Ouluun kuuluu myös maaseutualueita. Kun tilastoruutu tarkennetaan Oulun keskustaan, se on yhtä elinvoimainen kuin muutkin suuret kaupungit ja sen indeksi on 96/100, mikä on huipputasoa, sillä koko maan elinvoimaisuusindeksi on 57/100.

Top listan ulkopuolelle jää myös jotain kuntia joiden indeksi on hyvä, esim. Kempele.

Top 20 listan viimeisenä on Kuopio ja sen ranking on 61/100, eli noin viisi kuntaa on vielä Kuopion jälkeen keskiarvon yläpuolella, kun se kokomaan keskiarvohan oli 57/100.

Ramboll ei tätä tutkinut, mutta tuloksesta selviää yllättäen sekin seikka, että noiden 20 kunnan väestö on noin puolet Suomen koko väkiluvusta. Suomen 309 kunnasta nämä 20 kuntaa ovat siis väkiluvultaan 2 688 524 asukasta, kun loput 289 kuntaa sisältävät 2 842 476 asukasta.

Tämän perusteella Suomessa olisi teknisesti mahdollista, että meillä olisi vain 50 kuntaa, eli meillä on nyt noin 250 ”ylimääräistä” kuntaa ja ne kaikki ovat tuon keskiviivan alapuolella olevia. Mutta jos Pohjois-Savo olisi vain yksi kunta Kuopion pisteet laskisivat ja Kuopio putoaisi pois top 20 listalta.

Maaseutumaisuus on siis tällä listalla huono asia, kun tutkitaan palveluja 15 minuutin aikajanalla.

Kun poliitikot yhä toistavat mantraa, että koko Suomi olisi pidettävä asuttuna on Rambollin tutkimus kuin märkä rätti poliitikkojen korville. Me emme pysty tällä asukasmäärällä pitämään koko Suomea 15 minuutin palvelutarjonnan päässä. Suomi ei ole koskaan ollutkaan kokonaan asuttu, jos kriteerinä on palvelujen saatavuus tasapuolisesti.

Käänteisesti voidaan kysyä Rambollilta, että miksi elinvoimaisuus on palveluveroston tiheys, eikä esimekiksi hiljaisuus tai elämisen laatu? Esimerkiksi Kuopion Vehmersalmella (Kuopion 42. kaupunginosa) on puitteet varsin hyvät maisemallisesti ihmisen asua ja elää. Entinen Vehmersalmi rasittaa Kuopion rakennetta, koska Ritoniemeltä ei 15 minuutissa saa kaikkia palveluja mitä Ramboll haki. Mutta väitän, että onnellisuudessa ei juuri vehmersalmelainen häviä Pasilan kerrostaloviidakossa asuville.

Suomi on siis kovin kaupungistunut, pääkaupunkiseudulla on useita kuntia 20 huippukunnan joukossa, ja sitten on satunnaisia pilkahduksia Tampereen ja Turun lisäksi pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Näistä Vaasa on ehkä eniten yllätys, muistini mukaan Vaasalla meni pari vuosikymmentä sitten ei niin hyvin, mutta onnekseen Vaasa on nyt kymmenen parhaimman joukossa. Myös Joensuu on noussut jättäen Kuopion taakseen.

Tämmöiset tutkimukset pönkittävät kaupungistumista. Oulussakin rakennetaan tiiviisti uutta uljasta Oulua, maaseutu ei ole kovin seksikästä. Kaavoituksella kaupungin päättäjät voivat ohjailla minkälaisen kaupungin he haluavat, kyläkaupat on sulki ja kyläkoulujakaan ei juuri ole, jotta voidaan asua tiiviisti torin ympärillä. Mutta silti päättäjät puhuvat pitävänsä koko Suomen asuttuna, vaikka 20 km torilta on jo rasite kunnanisille ja kaavottajille…

Rakennetaan kaupungit niin tiiviiksi kuin mahdollista, sehän on järkevää maankäyttöä, mutta puheet koko Suomen asuttuna pitämisestä on syytä lopettaa. Ja Suomeen riittää tulevaisuudessa vain 50 kuntaa, se on se totuus jota tämä tutkimus kertoo. Vai mitä mieltä ovatkaan arvoisat faktan tarkistajat?

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu