Suomen perustuslaki on yhden miehen tulkinta

”Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa sen käsittelyyn tulevien lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.” Suomen alue on muutenkin jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta.

Mutta Venäjön vastaista rajaa ei saa sulkea ilman Veronika Honkasalon lupaa, jos on uskominen hänen omia lausumiaan tänään televisiossa. Hänen perustelunsa oli se, että Suomi on hyvin varustautunut ottamaan turvapaikan tarpeessa olevia, joten sekin takia ei rajaa kannata laittaa kokonaan kiinni.

Suomen siis kannattaa uhrata tuhansia poliisin miestyövuosia turvapaikanhakijoiden tunnistamiseen, siirtämiseeen paikasta toiseen ja saattamiseen takaisin kotimaahansa, kun turvapaikkaa ei kriteeristön mukaan voi antaa, koska Venäjää ei ole luokiteltu turvattomaksi maaksi.

Veronika Honkasalon mielestä perussuomalaisille ei voida antaa ”palkintoa”, eli sitä juhlaa, että koko raja laitettaisiin kiinni. Sehän olisi paha tappio hänelle Veronikalle itselleen, ja siksi hänen olisikin hyvä jäävätä itsensä näistä puheista.

Suomi on velho maa, sillä täällä perustuslakivaliokunta on kova ja viimeinen sana, mutta kovempi sana on vielä perustuslakivaliokunnan eri tulkitsijoilla. Koska kaikkia lakeja luetaan tulkitsemalla, niin aina hän joka osaa asiansa parhaiten esittää on oikeassa.

Koska kuka tahansa voi tulkita perustuslakia, niin minäkin otan nyt siihen osaa. No, sisäministeriön johtava asiantuntija Sanna Montin kertoo, että kesällä 2022 voimaan tulleen lain mukaan turvapaikanhaku voidaan poikkeustilanteissa keskittää yhdelle pisteelle. Mutta ei voi, koska Venäjältä ei pääse lentämään. No voisiko Suomi laittaa Norjan rajansa kokonaan kiinni ja ottaa Norjasta tulevat turvapaikan hakijat Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaan. Ilmeisesti sen voisi tehdä, eli laki ei ole yksiselitteinen ja tulkitsijoidenkin mielet huojuvat sen mukaan onko kyseessä Venäjä vai Norja, Ruotsi tai joku muu maa. Afrikasta voisi lentää suoraan Suomeen ja silloin juuri tämä lentoaseman rajapiste olisi se paras.

Mutta kun turvapaikanhakija on jo vuoden ollut Valko-Venäjällä tai oikeammin Valko-Venäjän ja Puolan rajavyöhykkeellä, niin hänelle ei ole jäänyt muuta mahdollisuutta kuin selvittää itsensä Pietariin, jossa hänelle on luvattu avustustettu pakoreitti Suomeen.

Eli ne EU:n kansainväliset lait, toimivat niin, että se joka päästää sisäänsä tulee tiineeksi. Ja sitä varten Suomen on nyt pakko päästää sisään, kun kukaan muu ei sitä itselleen salli. Tämä siitäkin huolimatta, että turvapaikanhakija voi perua hakemuksensa ja lähteä vapaasti Suomesta. Mutta kun hän sitten anoo Saksassa turvapaikkaa uudelleen, niin sormenjälkiensä perusteella hänet palautetaan takaisin Suomeen. Koska Suomi on se ensimmäinen maa johon hän on ”virallisesti” saapunut. Vaikka eihän tuo Raja-Jooseppi suinkaan ensimmäinen raja-asema ole jonka hän on turvapaikanhakumatkallaan ylittänyt.

No tulen nyt siihen asiaan mistä ilmeisesti vasemmisto on huolestunut, eli näihin ihmisiin jotka todella ovat joskus lähteneet kotimaastaan turvapaikkaa etsiäkseen. Jos asetun sellaisen ihmisen nahkoihin, niin tottahan hänen on joskus päästävä johonkin maahan sormenjälkiään antamaan.

Koska kyse on nyt EU:n laeista jossa ensimmäiseen maahan saavuttuaan jne., niin nujakka Suomen apulaisoikeuskanslerin ja valtioneuvoston välillä on turhaa. Nyt oikeuskansleri valvoo, että ”sinua” tai ketä hyvänsä kohdellaan hyvin ja reilusti. Hän valvoo, että viranomaiset toimivat lain mukaan ja sinun tai kenen hyvänsä oikeudet toteutuvat. Oikeuskansleri on maan ylin laillisuusvalvoja. Hänet on nimittänyt presidentti Sauli Niinistö. Valtioneuvosto on tässä asetelmassa pahassa välikädessä, kun se ei voi antaa eduskunnalle ristiriitaista esitystä. Eli hallitus ei ole tässä nyt yksimielinen, mutta RKP:n osuutta asiassa ei kerrota julkisuuteen.

Eli loppujen lopuksi syy ei ole Venäjän, joka tahallisesti tekee kiusaa. Ei edes Veronika Honkasalon, joka vain pyörittelee asiaa, koska hänestä on myös kiva tehdä kiusaa. Syy ei missään tapauksessa ole sen henkilön joka on joskus lähtenyt vaikkapa Somaliasta hakeakseen turvapaikkaa jostain päin maailmaa ja päätynyt lopulta Suomen Lappiin ja Raja-Jooseppiin. Syyhän on selvästi jossain muualla, kuten aina. Aina on syyllinen joku toinen tai syy on jossain muualla.

Jos Yhdysvalloissa olisi vielä presidenttinä Donald Trump, se olisi automaattisesti hänen vikansa, mutta nyt ei sekään ole mahdollista, joten syy on tuntematon. Eli joku tuntematon jossain maailman kolkassa on syyllinen, tai hänen äitinsä, kun antoi saattaa itsensä raskaaksi ja synnytti hänet. Tai sitten syyllinen on tämän isä, joka vetäytyi liian myöhään. Syyllinen ei siis voi olla apulaisoikeuskansleri. Ei siinäkään tapauksessa, että hän oli väärässä myös kiistassa Suvivirrestä.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu