Suomessa en saa sanoa, että

Suomi on hyvinvointivaltio, mutta täällä en saa sanoa, että julkinen talous on 58% BKT:sta, joten en sitä sano. En sano koska se ei julkisen sanan neuvoston mielestä pidä paikkaansa. Voin kyllä sanoa paljon sellaisia asioita jotka eivät varmasti pidä paikkaansa, mutta JSV on silloin hiljaa, kun kukapa minun sanomisista mitään välittää.

Osan hyvinvointivaltiomme hyvinvoinnista tuottaa kolmas sektori, jonka osuus on noin 3 – 7 prosenttia koko BKT:sta.

Suomessa hyvinvointivaltion tehtäväkenttää voidaan kuvata julkisen, yksityisen ja kolmennen sektorin summaksi. Mutta ennen kaikkea se on kuntien ponnistus ja on johtanut kuntien tehtävien lisääntymiseen. Hyvinvointivaltiomme sai alkunsa 1960-luvulta, mutta erityisesti 1970-luvulla säädettiin kunnille monia uusia velvoitteita. Kun vuonna 1930 kunnilla oli vaivaiset 40 lakisääteistä tehtävää, niin vuonna 1970 niitä oli 114 ja 2010-luvulla yli 500. Näiden kustannukset ovat kohonneet noin 72 miljardiin euroon (kolmannes koko BKT:sta). Tuossa summassa on maksajalla maksamista ja maksajahan ei ole kunnat vaan kuntalaiset.

Suomessa vienti on pop ja yksityinen sektori ”olevinaan hoitaa” Suomessa BKT:n koska kolmas sektori on vain vapaaehtoisten ja yhdistysten talkootyötä ja kolmannen sektorin panos, vaikka on suuri on vain 3 – 7%.
”Yksityiseen sektoriin kuuluvat yhtiöt, myös valtioenemmistöiset tai kunnan omistamat yhtiöt, yritykset, säätiöt, osuuskunnat tai yhdistykset, itsenäiset yrittäjät ja ammatinharjoittajat sekä työnantajana toimivat yksityiset henkilöt. Voittoa tavoittelemattomat yhteisöt, kuten kirkko ja seurakunnat, luetaan myös yksityiseen sektoriin”. (Tilastokeskus)

Yksityiseen sektoriiin kuuluu siis käytännössä kaikki toiminta, mikä ei ole julkisen sektorin tai kolmannen sektorin alaista. Ja sen lisäksi suuri osa kuntien ja valtion omistamien yhtiöiden mukana tulee kunnilta ja valtiolta yksityisen sektorin hyväksi.

Kerrataanpa vielä julkinen sektori tarkoittaa kansantalouden osaa, joka on valtion tai kuntien omistuksessa.

Julkinen sektori on väitetysti vain 20 % Suomen kansantaloudesta ja se jäsentyy vertaisena yksityisen sektorin kanssa, kansantalouden osaksi. Julkinen sektori ei jäsenny yksityisen sektorin osaksi, vaikka tialstokeskus juurikin kertoi, että osa yksityisetä sektorista on kuntien ja valtion omistamien yhtiöiden tulosta myös. Siksi ei saa sanoa, että ZZZZ, no ei sanota sitten.

Suomessa voidaan kyllä sanoa, että julkisen sektorin osuus kansantaloudesta on noin 20%, mutta julkisen puolen menot koko taloudesta on vain 24%. No tuokaan ei pidä paikkaansa, mutta sitä ei julkisen sanan neuvosto ole tuominnut. MUTTA:

”Julkisen sanan neuvosto oli antanut Turun Sanomille 13.11.2014 vastaavanlaisen langettavan päätöksen asiassa, jossa väitettiin julkisten menojen osuuden olevan bruttokansantuotteesta on 58%.” (Wikipedia)

Nyt siis voidaan vain sanoa, että julkinen puoli on kansantuotteesta noin viidennes, mutta käyttää kansantuotteen kuluista neljänneksen. Kaikki sektorit yhdessä tuottavat vähemmän kuin kuluttavat ja siksi Suomi ottaa lainaa miljardisotalla ja on ottanut jo vuosia. Suomessa on siis kulut ja tuottavuus epätasapainossa, mutta sitä ei kannata oikasta, kun lainaa vielä saadaan ja lainan korkokin on negatiivinen. Meillä on siis kansantalous ja lainojemme korot molemmat negatiivisia, siitähön pitäisi olla tuloksena jotain positiivista, esimerkiksi hyvinvointia.

Jos kuvitellaan, että mediassa esiintyvät luvut ovat oikein, eli julkisen sektorin osuus on 20 % niin kun lasken kuntien ja valtion työntekijät yhteen tilastokeskuksen antamilla tiedoilla ja kerron summan viidellä pitäisi minulla olla yksityisen sektorin työntekijämäärä tiedossa, eli 3 260 000 henkilöä. MUTTA; tilastokeskuksen mukaan henkilöitä yksityisellä puolella töissä on vain 1 871 000.

Jos 20% pitää paikkansa, mitä joka foorumilla yritetään uppiniskaisesti todistella, pitäisi julkisen puolen koko olla ainostaan 375 000, mutta tilastokeskus antaa luvuksi 652 000. (2020)

Jos yksityisen sektorin työntekijämäärä jaetaan kolmella päädytään lähelle tilastokeskuksen julkisentyöpaikojen määrää, eli tämän pienen laskutoimituksen mukaan julkinen puoli on noin 35% eikä 20%. Julkisen puolen menoista ei henkilöstökulut ole kovin suuret ja niistä suuri osa kiertää veroina takaisin, eli se ei ole ongelma.

Ongelma on sote, eli Manner-Suomen 295 kunnan sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset olivat 3 490 euroa/asukas vuonna 2019. Eli sote oli silloin noin 20 miljardia ja nyt siihen on tulossa vielä 6,4 miljardia lisää jos hallituksen haave toteutuu. Sote on jo noin 10 % meidän kansantuotteestamme, eli olemme aika sairasta kansaa. Tai sitten teemme jotain aivan väärin, mutta sitähän ei saa sanoa tai kirjoittaa.

Julkisen puolen koko verrattuna yksityisen puolen kokoon on siis 35% ja kolmannen sektorin osuus 3 – 7 eli käytetään vaikka 5%, niin yksityisen sektorin osuudeksi jää 60%. Kun julkisen sektorin oikeaa osuutta ei saa sanoa, niin kerrotaan, vaan että hyvin ei meillä hyvinvointivaltiosta huolimatta mene, kun sairaskulujen osuus BKT:sta on yli kymmenes.

Työttömyys on myös suuri ongelma, jos sote oli 25 miljardin pähkinä, niin työttömyyskorvaukset ovat onneksi vain viidennes tästä. Jos olisimme terveitä ja töissä, meillä olisi käytössämme silloin yli 30 miljardia enemmän. Työllisysasteen nostolla on siis oma merkitys, kutenkin terveenä pysymisen merkitys on viisi kertaa suurempi. Miksi siis on aktiivimalli kolmonen, mutta ei terveysministerin suurta kampanjaa ihmisten tervehdyttämiseksi. Voisihan sitä antaa ilmaiseksi edes toivoa paremmasta.

+19
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu