Suvaitsevaisuus on pötypuhetta

Suomessa joku luulee olevansa suvaitsevainen, mutta ei ole, koska hän ei suvaitse esimerkiksi rasismia.

Pohjanoteeraisuus suvaitsevaisuudesta on, kun kuuntelee tai katsoo eduskunnan kyselytuntia. Siellähän ei suvaita mitään!!!

Oppositio, jossa kaikki puolueet julistavat kilpaa olevansa suvaisevaisin kaikista ja jotkut mainostavat olevansa rohkeasti Sinun puolellasi. Niin kuinka ollakaan, kun kyselytunti alkaa niin suvaitsevaisuus unohtuu tyystin. Sama tapahtuu A-Studioissa ym. poliittisissa keskustelujohjelmissa, vaaliteltoilla jne…

Yhdistyneiden kansakuntien julkaisemat suvaitsevaisuuden periaatteet ja muut julistukset edustavat suvaitsevaisuuden uudempaa määritelmää. Mutta nekin ovat vanhentuneet jo syntyessään.

”YK:n erityisjärjestö Unescon mukaan suvaitsevaisuus on kulttuurien, ilmaisutapojen ja inhimillisten elämänmuotojen rikkaan moninaisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista. Suvaitsevaisuuteen kuuluu se, että kaikki ihmiset saavat pitää vapaasti kiinni omasta vakaumuksestaan, ja se, että luonnostaan, käyttäytymisensä tai arvojensa puolesta erilaisilla ihmisillä on oikeus elää rauhassa ja olla sellaisia kuin ovat. Se merkitsee myös sitä, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille.”

No jos olet rasisti, sinuun ei kohdisteta tätä suvaitsevaisuutta pätkän vertaa. Minun mielestä rasistilla on oikeus rasistisiin mielipiteisiin jos tulkitaan tuota YK:n ja Unescon kunnioitettavaa tekstiä. Siinähän sanotaan, että ”kaikki ihmiset saavat pitää kiinni omasta vakaumuksestaan”! Eikä kukaan saa tyrkyttää heille väkisin omia näkemyksiään.

Näytä minulle kuka on suvaitsevainen ja minä sanon sinulle kuka on teeskentelijä, valehtelija ja ulkokultainen.

Olen itseäni pitänyt suvaitsevana, mutta en ymmärrä rasistisia ihmisiä, jos annan heidän olla vapaasti rasisteja onko minun suvaitsevaisuus ristiriitaista? Jos en anna rasismin rehottaa, olenko silloin lainkaan suvaitsevainen?

Meidän jotka jotain yritämme edes ajatella on oltava kriittisiä, myös omien ajatusten suhteen. Leimaamme itsemme herkästi suvaitsevaksi ja sitten alamme oitis kitkeä pois rasismia tuomitsemalla rasistit. Voimme kieltää lailla sanomasta n-sanaa, voimme kieltää lailla kaikenlaista, mutta lailla emme ole pystyneet pysäyttämään rasimia. Rasismi ei myöskään ole poistunut valistuksen avulla. Lakeja säätämällä, emme pysty ohjaamaan kaikkea. Lain tarkoitusperät on oltava ymmärrettäviä ja lainsäätäjien käytös kyselytunneilla on oltava myös ymmärrettävää.

Koska suvaitsevaisuudessa on kyse arvoista, jonkun kutsuminen rasistiksi on hänen syyttämistään väärien arvojen mukaan elämisestä. Meillä on siis oltava pyrkimys yhteisiin arvoihin, eikä siinä sättiminen auta. Arvojen mukaan eläminen pitää sisällään toisen ihmisarvon kunnoitusta. No missä se kunnioitus näkyy eduskunnan kyselytunnilla? Suomessa ei ostata keskustella asioista sivistyneesti. Varmasti tämänkin avauksen kommentteihin tulee henkilökohtaisuuksia ym. skeidaa. Se ei ole keskustelua se on toisen mielipiteen mitätöintiä tai sen yrittämistä.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu