Talous nousee alhaalta ylöspäin

Valtiontalous kasvaa jos köyhät tienaavat jotain muutakin kuin tukia. Talous ei kasva jos valtio lainaa rahaa ja jakaa sitä tukien avulla köyhille. Kannettu vesi kun ei kaivossa pysy. Mikä laulaen tulee niin viheltäen menee.

Kun asumista tuetaan asuntojen ja vuokríen taso nousee, koska tuen avulla voidaan rahastaa köyhää enemmän. Köyhä on hän joka aina jää mopen osaan, eli ei ole tarpeeksi röyhkeä tai ahne pitämään rahoistaan kiinni. Köyhälle riittää, kun demarit ja vassarit pitävät heistä huolta.

Suomessa on köyhiä kuten EU:n määritelmä määrittää. EU:n köyhyysrajaksi määritellään tilastoissa kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen perusteella se tulomäärä, joka on 60 prosenttia yhteenlaskettujen käytettävissä olevien tulojen mediaanista eli jolle jää 60 % tai alle keskituloisen kotitalouden käytettävissä olevista rahatuloista.

Tämä johtaa siihen, että köyhyys ei poistu koskaan, koska se on matemaattisesti mahdotonta. Maailmassa ja Suomessa on aina mediaanin ala- ja yläpuolella porukkaa. Koska köyhyys lasketaan matemaattisesti, köyhyys ei poistu tukia lisäämällä tai vähentämällä. Köyhyys poistuu ainoastaan muuttamalla asenteita köyhyydestä. Eihän Suomen mediaani ole kovin huono, eli maailmasta löytyy viljalti köyhempiä kuin Suomen köyhin. Pitää siis arvostaa Suomen köyhintä eri tavoin kuin nykyisin. Köyhyyttä ei tule tarkastella vertaamalla rikkaisiin, koska köyhä voi elää aivan kelpo elämää, vaikka ei tuloillaan välttämättä voi kehuskella.

Mutta mitä ihminen itse ajattelee, eli tyytyykö vaatimattomaan elämäänsä, vai halukaako istua rahakasan päällä.

Joka tapauksessa köyhyys poistuu nopeimmin olemalla ahneempi. Onko se hyve olla ahne? On paljon puhuttu kansalaispalkasta tai negatiivisesta verosta. Saahan sitä puhua, kun käytännön toimiin ei ole aikomustakaan ryhtyä.

Suomessa negatiivisella tuloverolla voitaisiin korvata kaikki sosiaalietuudet. Kuukaudessa tietyn rajan alle tienaavat siis saisivat kuukausittain tukea, kun taas rajan yli tienaavat eivät saisi tukea, vaan maksaisivat veroja. Näin tasottuu mediaani kaikkein selkeimmin, eli tuet poistuvat kokonaan kun negatiivinen vero tasaa mediaanin yläpuolelta rahaa medianin alapuolelle. Kaikki voisivat käydä töissä tukien loppumista pelkäämättä. Nythän osa poruksat laskee, että ei ole kannattavaa käydä töissä, kun tuki lakkaa ansioiden noustessa. Puhutaan kustannusloukusta, ei ole kannattavaa käydä töissä, kun ilmankin pärjää tukien varassa.

Tärkeintä on purkkaa kustannusloukku, ja se ei toteudu pitämällä tukien määrää nousevalla tasolla. Kaikki työ ei runsaiden tukien vuoksi ole enää ole kannattavaa. Miksi tehdä mitään palkkatyötä, kun ilmankin pärjää. Ei terve ruumis työtä kaipaa.

Negatiivinen vero voisi ola kannustava kokeilu, jos vielä vero kytkettäisiin työntekoon, niin että pitää käydä töissä nauttiakseen negatiivista veroa.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu