Talouspolitiikan sisäfile

Maailma on koronavitsauksen kourissa vastoin omaa tahtoaan. Jo ennen koronaa Suomi oli matalan kasvun tilassa useita vuosia. Nyt tarvitaan talouspolitiikan sisäfile, eli sellainen neuvo joka tepsii suhteellisen nopeasti. BKT laskee kautta globaalin talousjärjestelmän, eli sosialismi ja kapitalismi painii samoissa vaikeuksissa. Kyse ei ole nyt ideologiasta, vaan talousosaamisesta.

Nyt helposti laitetaan kaikki koronan syyksi ja koronan takana voidaan suhmuroida todella suuria lehmänkauppoja, jossa kultaisia kädenpuristuksia varmasti on tehty ja tehdään yhä. EU:n elvytyspaketin suuruus on sitä luokkaa, että sen pitäisi olla se tavoiteltu ”sisäfile”, mutta minusta se ei sitä ole.

Ei tuottavuus kasva, jos rahaa jaetaan ilman vastinetta. Miksi tuottaa mitään, kun rahaa tulee ilmankin, valitetaan vain koronan tuomia haittoja liiketoimeen.

Ei myöskään työllisyys tule kasvamaan, vaikka rahaa jaetaan yrityksille koronan aiheuttaminen tappioiden tasaamiseksi.

Pitää siis olla joku muu keino, ei ilmainen raha, vaan talouden sisäfile. Joka on helppo laittaa maittavaksi yrityksille ja mureuttaa sitä sitten vaikka helpohkolla elvytyspolitiikkamarinadilla.

Pääruoka ei siis saa olla pelkkä marinadi vaan se sisäfile. Nyt EU haluaa kaataa jakeluun vain pelkkää marinadia, eli 750 miljardia litraa marinadia. YÄK!

Ennusteet povaavat nousua ensi vuodeksi jo, mutta silti ensi vuoden luvut jäävät kasvusta huolimatta 2016 vuoden tasolle. Muistakaa, että valtio velkaantui vuonna 2016 ja talousarviokin oli 5,8 miljardia alijäämäinen, vaikka budjetin suuruus oli 6,2 miljardia pienempi. Kannattavan Suomen haarukka nykysuomeen on siis ainakin 12 miljardia. Neutraali kysymyksenasettelu kysyykin tuon 2200 euron kysymyksen sinulta, eli mikä on sinun sisäfile ehdotuksesi. Sinun annoksesi kun maksaa tuon 2200 euroa.

Valtion siis pitää korottaa joitakuita haittaveroja tuon summan edestä jokaista suomalaista kohti, jotta maksukyky yltää siihen, mihn hallituksemme on budjettinsa summan asettanut. Kun minä en polta tupakkaa, enkä osta valtion kaupasta alkoholia, niin se osuus siirtyy muiden verojen varaan. Polttoaineveroa maksan toki, mutta tuskin edes tuota 2200 euroa omissa ajokuluissani, ja tuo 2200 on vain se erotus joka on demokraattisesti valitut päättäjämme hyväksyneet valtion budjetin ylimääräiseksi kasvuksi elvytysmielellä tai muista syistä.

Ammattiennustajat ennustavat, että Euroopassa jatkuu matalan inflaation kausi hyvinkin pitkään. Eli onko meillä varaa tehdä liian raskaita budjetteja, ilman että veronmaksajat menettävät maksuhalukkuutensa kokonaan?

Uhkaako meitä stagnaatio, vai olemmeko jo sen kourissa? Kansantaloudessa stagnaatio tarkoittaa hitaan talouskasvun jaksoa, johon liittyy usein myös alhaiset korot ja hidas inflaatio. Eli kun meillä on jo vuosikausia olleet matalat korot ja nyt inflaatio pysyy ennusteiden mukaan matalana pidemmän aikaa, niin eikös se ole stagnaatio silloin?

Stagnaatio, deflaatio, eli Japanin tie. Japanissa kansalaiset lainaavat valtiolle, mutta Suomessa valtio lainaa kansalaisten puolesta. Tulisiko Suomessakin verojen sijaan valtion ottaa lainaa kansalaisiltaan? Laina voitaisiin kerätä samalla tavoin kuin nykyinen verotus, eli sitten kun valtio pääsee ”pokapohjille” valtio maksaa velkansa pienetämällä verorasitetta. Nythän meidän kaikki väliaikaisiksi tarkoitetut verotkin ovat jääneet nousukausillakin pysyviksi.

Ja sitten se Arin sisäfile resepti:

Otetaan asiat ajoissa kunnon keskusteluun ja tehdään tarvittava maustaminen vasta sitten kun kalvot on poistettu. Asia, otetaan ensin huoneenlämpöön eli kansalaiskeskusteluun ja sillä aikaa viritetään eduskunta kuumaksi, eduskunnan ja hallituksen teflonit sitten voidellaan ensin öljyllä ja sitten lisätään vielä nokare voita makua ja väriä antamaan.

Maustetaan asia luottamuksella ja yhteisymmärryksellä, kun tarvittava tahtotila on saavutettu aletaan ruskistamaan asiaa ensimmäiseltä puolelta, kun asia on sopivan ruskea käännetään toinenkin puoli valmisteluun. Kun asia on kypsynyt kahdelta kantilta otetaan kolmaskin kantti paistettavaksi. Lopuksi asiat päätetään molemmin puolin, eli oppositio ja hallitus on siinä vaiheessa edelleen samaa pihviä paistamassa.

Kun asia on Suomessa hyvin ruskistunut laitetaan asia vielä EU:n uuniin ja paistetaan haluttuun kypsyyteen siellä.

Ei se niin vaikeaa ollutkaan, pitää vain olla yhteinen tahtotila, eli pitää tulenkestävä perse politiikolla itselläänkin olla jos haluaa toisen perseellä tuleen istua, eli veronmaksajien rahoilla päätöksiä ilman keskustelua tehdä.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu