Tämä elvytys on sitä ihtiään

Mutsi fatsi painimatsi, tuloksena poikalapsi ei pidä enää kutiaan. Eli kun jenkit painaa rahaa, elvyttääkseen talouttaan, niin EU tekee sitä viiveellä kohta perässä. Elvytyskeinona tämä on menettänyt tehonsa. Meillä ei ole enää ilmeisesti muuta keinoa, kun elvytyspaketit vain suurenevat ja suurenevat, mutta toivottavaa elpymistä ei vain tapahdu.

Maailman taloudesta on haihtunut ennustettavuus, meillä ei ole aavistustakaan mihin tämä kaikki johtaa. Silti elvytyspaketteja puolustellaan tulevaisuuden turvaamisella. Miten hitossa elvytys toimimattomana voisi turvata tulevaisuutemme? Nyt olisi etsittävä keinoja muuttaa konseptia, mutta me vain ajamme elvytysjunalla kohti tunnelin peräseinää.

Rahan kiihtyvästä syytämisestä markkoinoille rahan kiertovauhti koko ajan vain hidastuu, pelättyä inflaatiota ei näy mailla eikä halmeilla, vaikka rahaa painetaan otsa vauhtisokeudesta sinisenä. Talous ei ota rahaa vastaan, vaan raha pakenee pörssiin tai sukanvarteen. Kukaan ei investoi entiseen malliin jos rahaa vaikka olisikin, eli miksi ihmeessä pitäisi investoida, kun lsenkin rahan voi lyödä jo suoraan sukanvarteen niin pääsee helpommalla. Maailmasta on yrittäminen taantumassa. Kaikista suurimmat yritykset hallitsevat jo maailmaa, heille kiihtyvään tahtiin tulviva elvytysraha ei tuo liiketaloudellista orgasmia, vaan se on homettavaa rahaa.

Heille riittää, kun vain pitävät vallan itsellään, ja ohjailevat Yhdysvaltojen ja Euroopan rahavirrat omiin taskuihinsa, miksi enää investoida, kun on jo asemassa, missä ei tarvita kasvua? Pumpattu raha nostaa vain eliitin asuntojen hintaa, he keillä on jo omaisuutta rikastuvat, elvytysraha tavoittaa kyllä heidät ja tappaa samalla investointihalukkuuden. Rikkaimman yrityskerman ei tarvitse investoida, ja köyhemmät elävät valtion sääntelyn antaman elvytysrahan turvin kädestä suuhun.

Elvytysrahan turvin valtio tekee yrittäjistä valtion palkollisia, eli valtio harjoittaa samaa mitä maaorjuus aikoinaan. Elvytysraha kasvattaa valtioiden ja yrittäjien väliin vahvan napanuoran, johon yrittäjät sitten lopulta hirtetään.Rikkaimmat yrittäjät polkevat kartellien ja suuruutensa turvin yrityskenttää, suurimmat globaalit yritykset ovat isompia kuin valtiot konsanaan. Kesiksuuret ja pienyrittäjät ovat sitten Ely-keskusten ja Avien alistamina maaorjia vapaassa markkinataloudessa. Se miten kartanon patruunat ennen pitivät jöötä on nyt jöö valtioiden vallassa, kiitos elvytyspakettien suuruden.

Koronan aikana suljettuja liiketoimia pidetään elvytyseuroilla hengissä, mutta kun markkinat ovat hävinneet tukien aikana on niitä mahdoton enää saada ylös. Tuet ovatkin tuhonneet koko systeemin.

Kun ennen valtiot laittoivat rahaa liikenteseen ja sitten keräsivät sen takaisin veroina sitä kutsuttiin rahankierroksi. Näin jokainen verovelvollinen oli vastuussa valtion tulevaisuudesta ja raahaa maksettiin yhteiseen ”kekoon”. Nyt tätä kekoa ei enää ole, on vain valtava elvytyspaketti josta jaetaan poliittisin päätöksin rahaa eri valtioille. Miksi ihmeessä ihmiset maksaisivat nurkumatta veronsa, kun kohde voi olla toisella puolella Eurooppaa. Se keko jota ennen omana maana pidettiin on vaihtunut keoksi josta saavat muut enemmän kuin sinä ennätät siihen kasata.

Velalla ei tunnu enää olevan mitään määrettä. Kun ennen oli budjetti ali- tai ylijäämäinen, niin nykyisin sillä ei ole merkitystä, odotetaan vaan, niin keskuspankki hoitaa. No se tappaa rahankierron, eli sen mikä ennen piti kasvun käynnissä. Nyt sitten joukolla ihmetellään, mikä tässä mättää?

Ennen vanhaan, kun valtio teki bdjettialijäämää, niin se kerttyi väkisinkin varallisuutena yksityissektorin taseisiin. Niin se tekee nytkin, eli kaikki elvytysraha menee johonkin. Vikana vain on, ettää raha menee johonkin, mutta ei palaa enää verotuksen kautta kiertoon takaisin. Valtiot ottavat mieluimmin velkaa velan päälle, kuin laittavat rattaat pyörimään vanhaan malliin.

Kukaan ei edes muista sellaista sanontaa, kuin suu säkkiä myöten. Kokoomus puhuu verojen alentamisesta, vaikka olemme olleet alamäessä vuosikaudet, kokoomuslaisten ohjeena on, että rahankiertoa hidastetaan entisestään. He puhuvat, että matalapalkka-aloilta veroja huojennetaan, mutta se on omaan silmään kusemista, koska sieltä ei mitään rahaa ole vuosiin verotettukaan. Verotusta tulisi kiristää sieltä missä sitä on, mutta missä sitä on, on myös talousoppineita ja lakimiehiä etsimään niitä porsaanreikiä joista jo norsutkin juoksevat läpi.

Fiat-raha on arvoltaan merkityksetöntä, mutta onhan sillä valtava merkitys investointeja homehduttavana selluna. Joskus sanottiin, että euro on paras konsultti, mutta nyt euroja on mittaamaton määrä, eikä se toimi konsulttina. Se mikä ei tuota voidaan elvytysrahalla pitää hengissä ja se yrittäjä jonka pärstä ei miellytä voidaan jättää tukien ulkopuolelle, vaikka olisi kuinka kasvuhaluinen. Olemassa olevaa rahamassaa ei voida pitää vakaana, joka tapauksessa massan kierto ei ole enää balanssissa, kiertää missä kiertää. Minut ainakin on kiertänyt aina kaukaa. Suurin heikkous on se, että mitään ei enää tarvitse tuottaa, kun elvytys tuo kaikille sen toimeentulon vähintään.

Eli elvytys on puhdasta skeidaa!

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu