Tehkää jotain uutta, mutta ei enää velkaa

Valtiovarainministeri Mika Lintilä toteaa kylmästi, että hänen pakista ei löydy sellaista työkalua, kuin velkaelvytys. Elvytyksellä pyrittäisiin lisäämään kysyntää, mutta ei sitä voi velaksi tehdä, näin itsekin ymmärrän. Tämä siitä huolimatta, että EKP kehottaa elvyttämään.

Minulla on parempi idea elvyttää, eli puretaan rakenteita. Siinä kyllä joku joutuu vaihtamaan alaa, mutta rakenteet on joskus purettava kuitenkin. Silloin kun on pakko se tehdään vielä karmivammin kuin se tehtäisiin nyt. Kun rakenteita karsittaisiin voitaisiin alentaa arvonlisäveroa ja se vaikuttaisi kysyntään enemmän kuin nykyiset miinuskorot.

Helikopteriraha on keino taittaa deflaatio, ja mistä deflaatio sitten syntyy? Deflaatio syntyy kun kauppojen hyllyillä on tavaraa, mutta kuluttajilla ei ole rahaa tai halua ostaa niitä. Jos Lintilä ei elvytä ja hallitus lisää vain rakenteisiin uusia rönsyjä, kuluttajat menevät siilipuolustukseeen eivätkä osta hyödykkeitä normaaliin tahtiin. Tämä trendi on jo näkyvissä.

Trendi on ollut näkyvissä jo pitkään, mutta Suomen hallitukset eivät vain uskalla puuttua rakenteisiin, eli viime hallitus ei uskaltanut karsia edes turhia yritystukia, nykyinen hallitus miettii samaa asiaa, eikä tee päätöstä, vaikka kolme kuukautta on jo kulunut siitä, kun tämäkin asia luvattiin hoitaa sormia napsauttaen.

Parasta elvytystä on purkaa kohteita joista muodostuu verorasitetta, eli eduskunta voitaisiin puolittaa ja moniin muihin turhiin asioihin voidaan laittaa henkselit. Otetaan pääkirja esille ja ruksitaan löysät pois, suu säkkiä myöten sanoi vanha kansa.

Jos joku ei ole huomannut niin meillä on ollut jo vuosia miinuskorot, mutta investointeja ei tehdä siltikään liukuhihnalta, koska kysyntää uusille tuotteille ei ole. Miinuskorot eivät siis meitä pelasta, virhe on myös painaa uutta rahaa, koska se on helppoa kääriä kuin kerma pois rahvaan ostovoimasta.

Ainoaksi keinoksi jään totaalinen muutos hyvinvointivaltion palveluihin. Miksi kaikki pitää maksaa verorahoista ja sen jälkeen vielä elvyttää hokkuspokkusrahalla elvytys, mutta rakenteita ei saa tarkastella kriittisesti?

Miksi säätää laki kotitalousvähennyksestä, kun sama raha voidaan jakaa kuluttajille arvonlisäveroa alentamalla?

Suomi on täynnä kaikenkarvaisia tukia ja tämä siksi, että virkamies voi holhota, ihminen ei enää itse päätä mitä aikoo ostaa, vaan siihen vaikuttaa kotitalousvähennys, asumistuki, toimeentulotuki, lapsilisä, Kela ja muut tuet. Mitä Kela tekee apteekin hinnoille, kun se korvaa niistä leijonan osan? No se nostaa lääkkeiden hintaa sehän on selvä. Samoin asumistuella on vuokran määrään korottava vaikutus. Liikemiehet osaavat kylllä uittaa tuon lisukkeen omiin taskuihinsa ja sen päälle heille maksetaan vielä yritystukia, palkkatukea, jne…

Olemme siirtyneet virkamiesten holhoukseen. Valtio ottaa velkaa, mutta ei halua elvyttää. Sehän tarkoittaa sitä, että ostovoima näivettyy ja julkisen sektorin synti kasvaa, mutta elvytystä ei tule. Meillä on vain kova tahto parempaan, mutta yhtään uutta keinoa ei oteta käyttöön valtion finanssipolitiikassa. Olemme jossain vaiheessa alkaneet korjata vikoja ja virheita uusilla vioilla ja virheillä.

Vuoden 2008 kriisiin joka johtui liian halpojen lainojen holtittomasta jakamisesta vastattiin miinuskoroilla, eli vielä halvemmilla lainoilla. Valtio pelastaa työpaikkoja ottamalla velkaa ja ojentaa rahat monikansallisille isännättömille suuyhtiöille jotka takovat rahaa eläkeyhtiöille. Valtio ottaa lainaa huippukalliiden golfosakkeiden ostoon, laivanvarustajien saunailtoihin , asumistukeen ja terveydenhuoltoon. Emme enää edes halua laskea oikeita kustannuksia, kun velkarahaa saa miinuskorolla. Valtiohan voittaa kun ottaa velkaa. Mutta Lintilä sanoo että ei elvytä velaksi, vaikkka kaikki muu tehdään jo velaksi.

Mika Lintilän kuuluisi sanoa, että hänellä on sellainen työkalu pakissaan, että velanotto kokonaan voidaan lopettaa, ja se olisi hyvä uutinen.

 

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu