Tieto on vain hyvin perusteltu uskomus
Kun käsittelemme asioita jotka perustuvat tietoon, niin todellisuudessa vain uskomme siihen tietoon totuutena tai valheena.
Kun toteamme, että hyvinvointialueet eivät toimi odotetulla tavalla, niin joko uskomme tai sitten emme ja molemmat asiat perustuvat uskoon. Meidän omaan uskoomme tiedon laadusta.
Voidaan sanoa, että Sanna Marinin hallituksen lapsi nimeltä Sote oli onnistunut ratkaisu, ja sitten joko uskomme niin tai emme.
Kun väitän uskovaiselle, että se oli huono, niin aina on myös toista mieltä olevia, ja heillä on perusteet olla omaa mieltänsä. On siis vähintään kaksi tietoa, sinun ja minun tieto, sekä sitten mutut ja muut tiedot.
Mutu, eli musta tuntuu, että tieto on näin, on hyvin huonosti perusteltu, sehän on vain sinun mielipiteesi ja perustuu vain sinun harkintaan.
Kun puhutaan yleisesti HV-alueiden eli hyvinvointialueiden tehokkuudesta kohtaamme useita eri väittämiä ja niistä sitten muodostamme uskollemme pohjan, kaikkeen tietoon emme usko tai halua uskoa. Ja tieto voidaan omaksua senkin perusteella, että joku auktoriteetti uskoo siihen ja sinä uskot tähän auktoriteettiin. Eli jos haluat muutosta kaverisi näkemykseen, on sinun puhuttava ensin ympäri hänen auktoriteettinsä.
Jos et osaa perustella kantaasi, voit huomata olevasi itse kohtra toista mieltä, koska argumenttisi oman näkemuksesi puolesta loppuvat. Kaksi mutua ei voi pitkään keskustella asiasta, koska molemmilta loppuvat perusteet ja juttu jää siihen. Näin keskustelut yleensä Suomessa käydäänkin, liian vähillä perusteilla ei siis kannata lähteä väittelemään, eikä varsinkaan sellaisen kanssa, jolla on yhtä vähäiset tiedot itsesi kanssa.
Kun juttelet viisaampasi kanssa, niin usein opit asiota joita et itse ole huomioinut olevankaan. Keskustelussa ei siis ole pakko voittaa toista osapuolta, keskustelun tarkoitus on ratkoa asiaa niin, että asia tulee selväksi tai ainakin selkenee. Jos koet että olet hävinnyt keskustelun, niin miksi et arvostaisi sitä tieto mitä olet kumppaniltasi juuri saanut. On siis kaksi voittajaa eikä hävinnyttä lainkaan. Toinen saa näkemyksensä ilmaistua ja toinen oppii jotain, se on win win tilanne. Mutta, jos tieto on mieletty uskoksi, niin keskustelu päättyy lyhyeen, sillä eihän uskoaan voi menettää tai vaihtaa, kuten tiedon kanssa voi tapahtua. Siksi on tärkeää, että tietosi perustuu perusteluihin, eikä suinkaan uskoon.
No väittämiä Sotesta:
Sote on hyvä asia, mutta rahaa pitää laittaa siihen enemmän, jotta se toimisi.
Miksi ihmeessä sotea ei sitten synnytetty tietoon perustuen, vaan ainoastaan uskottiin, että kun me tämän teemme siitä tulee hyvä?
Sanotaan, että raha ei riitä, koska ”vahuksemme lisääntyvät vauhdilla”, minun vanhan tietoni mukaan vanhukset eivät juurikaan lisäänny, vaan lisääntymisikä on yleensä silloin jo ohitettu. No tuo väittämä on muutenkin ponneton, eli kyllä meidän ikääntyminen on ollut Sanna Marinin ja kumppaneiden tiedossa kaiken aikaa. Vanhukset eivät siis ole alkaneet lisääntyä vauhdikkaammin Petteri Orpon hallinnon aikana.
On myös sanottu, että se jako kuntien kesken on väärä. Ei siis riitä se raha mitä yhdessä silloin oli laskettu, vaan siinä ei ole huomioitu erikoissairaanhoidon kalleuden takia tehtyjä lisätalousarvioita joita kuntien hallitukset joutuivat pakosti kuittamaan, koska hoito on lakiin perustuvaa. NO tässä on sama harha, eli tätäkään ei alustavissa laskelmissa ole huomioitu. Ja nyt sillä tiedolla yritetään harhauttaa ”väärän tiedon uskovaisia”, eli oman puolueen väkeä.
On myös sanottu, että Sote toimisi hyvin jos vain Orpon hallitus ei leikkaisi siitä miljoonia. Todellisuudessa siellä ei leikata Orpon toimesta, vaan Marinin hallitus laati myös pelisäännöt joiden mukaan talous pitää olla kohtuudessa. Toisin sanoen Sanna Marinin hallitus ei huomionut todellisia kuluja, ja nyt kun raha ei riitä syytetään hallitusta joka on tietysti vastuussa tästä hetkestä. Leikkauksia ei kukaan halua, sopeutuksia kylläkin tarvitaan.
Sopeutuksesta on tehty kirosana, vaikka sopeutus oikein tehtynä luon vain optimaalisen tilanteen, jossa raha riittää kaikkien hoitojen osalle. Esimerkki toimivasta sopeutuksesta on se, kun sairaalan vuokria saadaan pienennettyä, kun asetetaan painetta vuokranantajaa kohtaan niin, että vuokra laskee. Siinä sopeutetaan vuokramenoja painostamalla vuokranantajaa, koska vuokraisännän toinen vaihtoehto tuo suuret tappiot, on kannatavaa sopeuttaa vuokra kohtuulliseksi kummankin osapuolen voittaessa. Sote saa tilat halvemmalla ja vuokraisäntä ei koe suuria tappioita.
On siis tyhmää syytää rahaa loputtomiin soteen, jossakin se euro tulee konsulttina vastaan. Nyt tuleekin keskustelu muuttaa sopeutuksen ja rahan syytämisen välillä järkevämmäksi, ei siis uskoon tukeutuvaan mututietoon vaan perusteltuun aitoon tietoon pohjautuen.
Nyt on aika viimeistään pysähtyä asian äärelle, nyt ei ole enää aikaa puolueiden väliseen nokitteluun. Nyt tarvitaan kylmähermoinen keskustelu asiapohjalta, jossa kuntalaiset eivät koe tulevansa ministeriöiden kautta teilatuksi. Nyt ei ole aika touhuta asioita oman puolueen etujen ajamiseksi, vaan nyt on kyse meidän terveydenhuollosta ja sen toimivuudesta.
Miksi ihmeessä sotea ei sitten synnytetty tietoon perustuen, vaan ainoastaan uskottiin, että kun me tämän teemme siitä tulee hyvä?
———————————
Sillä tiedolla se tehtiin mitä oli saatavissa. Et sinäkään voi sanoa, että sinulla itselläsi on parempaa tietoa. Siinä on kysymyksessä hyvin monimutkaisista asioista eikä ainakaan minulle ole asiantuntemusta toimia tuomarina.
Ilmoita asiaton viesti
Voin sanoa kyllä, että parempaa tietoa oli ja runsaasti. Kukaan ei tässä tarvitse tuomarina olla, ei edes yksinkertaista ynnälaskua ole osattu hyväksi käyttää
Ilmoita asiaton viesti
Rahoituslaskelmat päivitettiin keväällä 2023, kun vuoden 2022 tilinpäätösarvioiden mukainen tieto sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen nettokustannuksista oli käytettävissä.
Kuntien laskelmat tarkistettiin lopullisiksi vuoden 2023 aikana. Tuolloin laskelmaan päivitetään vuoden 2022 tilinpäätösten mukaiset tiedot siirtyvistä kustannuksista ja tuloista. Jälkikäteistarkistuksesta aiheutuva valtionosuuden lisäys tai vähennys huomioidaan kuntien valtionosuudessa vuodesta 2024 eteenpäin.
Hyvinvointialueiden lopullinen vuoden 2023 rahoitus tarkistettiin vielä jälkikäteen vuoden 2022 tilinpäätöstietojen perusteella, joiden perusteella hyvinvointialueiden rahoitukseen tehtiin kertaluonteinen korjaus alkuvuonna 2024. Kuntien lopulliset vuoden 2022 tilinpäätöstiedot vaikuttivat siten myös hyvinvointialueille tehtävään kertaluonteiseen rahoituksen korjauserään. Arvio aluekohtaisen kertaerän suuruudesta julkaistiin keväällä 2023 kuntien tilinpäätösarvioiden perusteella. Ja mitä kerrotaan meille nyt? Kerrotaan että raha ei riitä, kun ei ole otettu huomioon ikääntymistä, inflaatiota, eikä johtajaporukan suuruutta ja heidän korkeaa palkkatasoaan. Kerrotaan selitykseksi myös keikkalääkäreiden korkeita palkkioita, mutta tämäkin on varmasti ollut tiedossa jo vuosia aiemmin. Itse muistan keikka- eli reppulääkäreiden korkeista taksoista puhutun jo viime vuosituhannella.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus teki tietoisesti pahan kuprun seuraavan hoidettavaksi, ajatuksena kun seuraava hallitus joutuu maksumieheksi, avautuu sossoulle uusi mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se taitaa myös olla, eli laskelmoitua poliittista peliä omaan pussiin sairaista, vanhuksista ja lapsista välittämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Juha Makkoselle tietoa asiasta. Minä uskon ministeriöiden laskelmien oikeellisuuteen, mutta en usko mediassa pyörivää keskustelua tai väittämiä, joissa kerrotaan valheellisesti, että raha ei riitä milloin minkäkin tekosyyn perusteella. Yleinen väittämä on myös, että nykyinen hallitus leikkaa soterahoista, mutta sehän ei pidä paikkaansa. Jos soten rakenteet ovat rikki jo heti alkuunsa niin sitä ei voi korjata syytämällä lisää rahaa. Aivan samoin jos polttomoottori on rikki ei sitä korjata laittamalla lisää bensiiniä. Samoin soten rakenteelliset vinoumat eivät suoristu lataamalla aina vain lisää rahaa toimintaan joka on tuhlaavaa jo ennestään.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Juha Makkoselle tietoa asiasta.
————————
Se, että hyvinvointialueiden rahoitus ei riitä, ei tarkoita sitä, että itse järjestelmä ei olisi entistä parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkään kukaan ei ole laadusta vielä puhunut mitään ja toisekseen ei kuulu avaukseen lainkaan. Tässähän oli kyse uskosta ja tiedosta;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yksi sovellus tiedosta, jota ei absoluuttisena totuutena, yli 100 vuoden ole olemassakaan, vain tulkitsijat ovat vaihtuneet. Yli sata vuotta on meille opetettu miten tulee toimia kun haluamme asumisoloissamme sopivaa lämpöä / viileyttä ja sinä aikana on ainakin 30 proffaa ja 20000 insinööritason oppilasta toistanut mantraa ja minäkin yli 50 vuotta, kunnes ajattelin toisin ja toteutin, muut voitte penkoa EPOn arkistoja, voitte kokea uuden totuuden, joka järkeistää aihepiirin teknisesti ja ennenkaikkea taloudellisesti.🌞
Ilmoita asiaton viesti
Tieto on aina vaihtuvaa.
Esimerkkinä lääketiede, ja vatsahaavat.
Maailmassa suoritettiin ammoin luultavasti miljoonia vatsahaavaleikkauksia.
Pari australialaista tiedemiestä julkaisi tutkimuksensa, että vatsahaava on bakteerien aiheuttama. Heitä pidettiin pöhköinä, sillä eihän vatsahapoissa voi mikään bakteeri elää.
Aikaa vierähti, mutta tutkimuksia toistettiin.
Aussit kävivät pokkaamassa lääketieteen Nobel-palkinnon, ja leikkaukset loppuivat kuin seinään.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin oli hyvä esimerkki. Kiitos
Ilmoita asiaton viesti
Sote nielee kolmanneksen budjetista. Se on paljon, siksi sen ympärillä kieppuu paljon pikarahastajia ja pitemmän ajan investointeja ilman mitään sosiaalista tarkoitusta kuin lappaa rahaa oman taskuun.
KORKEAPALKKAISTEN SOte johtajien on nyt aika näyttää, miksi heille maksetaan ylipäätään.
KAIKKI RÖNSYT JA KOTIINVETÄMISET POIS.
Näyttaäkää mihin vain suomalainen Sote.poliitiko pystyy.
Ilmoita asiaton viesti
Sote nielee kolmanneksen budjetista, mutta kasi kolmannesta kuntien aiemmista verokertymälaskelmista, eli yli 66 % on soten osuus kuntien leikatuista veroäyreistä. Eli esim. Oulun veroäyri ennen leikkausta 20,50 ja nyt ainoastaan 7,90 ensivuodelle esitetyssä talousarviossa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta, jos tieto on mieletty uskoksi, niin keskustelu päättyy lyhyeen, sillä eihän uskoaan voi menettää tai vaihtaa, kuten tiedon kanssa voi tapahtua. Siksi on tärkeää, että tietosi perustuu perusteluihin, eikä suinkaan uskoon.”
Viisastelet pätevästi uskosta ja tiedosta ja uskomuksista. Kun kaikkea ei voi tietää, pitää tieto korvata uskolla. Vai pitääkö?
Lohduttava tieto on ainakin se että riippumatta siitä mitä uskomme totuudeksi, totuus on sitä mitä on, aivan riippumatta siitä mihin uskomme ja mitä väitämme ja mistä kiistelemme.
Mitä soteen tulee, niin minullakaan ei ole tarjota sen suhteen muuta kuin uskomuksia. Se mikä on minun kannaltani hyvä asia, on se ettei kukaan oletakaan minun esittävän asiasta mitään tietoa, vaan voin vapaasti esittää omia uskomuksiani, eikä tarvitse pelätä että joku pitäisi niitä totuutena. 🤪
Itse en olisi toteuttanut sote- uudistusta tällä tavalla miten se nyt on toteutettu, vaan olisin jättänyt koko uudistuksen tekemättä ja olisin antanut kuntapäättäjien ja ns. pörriäisten yhdessä ratkaista ongelmansa. En näe välttämättömäksi sitä että koko maassa olisi pitänyt järjestää tällaista yhtenäistä systeemiä.
Mutta kun näin on nyt kerran tehty ja näin on nähty hyväksi toimia, kenties se on sittenkin hyvä asia, emme tiedä sitä, mutta entiseen tuskin on enää paluuta, joten pitää katsoa tulevaisuuteen ja kehittää systeemiä tältä nykyiseltä pohjalta.
Eniten minua huolestuttaa nämä ”demokraattisesti” valitut hyvinvointialueiden päättäjät. En usko että tällä tavalla saadaan aikaan parhaita päätöksiä. Minusta koko homman pitäisi tulevaisuudessa pohjautua vapaaseen yritteliäisyyteen, niin että näitä hyvinvointialueita, tai miksi ne nyt sitten tulevaisuudessa muodostuvat, hallitaan tulevaisuudessa kuten yksityisiä yrityksiä. Toki niin pitää olla että kun näiden yritysten toimita tulevaisuudessakin rahoitetaan yhteiskunnan varoin, verovaroin, yhteiskunnan pitää luoda organisaatioita jotka tehokkaasti valvovat näiden hyvinvointialue-yritysten toimintaa, että se on sellaista mistä on sovittu palvelujen tilaajan ja maksajan, eli yhteiskunnan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Usko tai perusta tietoon, mutta uskon sinua kerrankin.
– Mutta kun näin on nyt kerran tehty ja näin on nähty hyväksi toimia, kenties se on sittenkin hyvä asia, emme tiedä sitä, mutta entiseen tuskin on enää paluuta, joten pitää katsoa tulevaisuuteen ja kehittää systeemiä tältä nykyiseltä pohjalta.
Paitsi tästä lainauksesta olen eri mieltä. Paluuta ei ehkä ole, mutta lisää rahaa syytämällä ei rakenteelliset epäkohdat tule korjaantumaan, vaan pahenevat entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi jos…
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2024 olisi tämänhetkisen arvion mukaan ilman sopeuttamistoimenpiteitä noin 150 miljoonaa euroa alijäämäinen. Näin suuri alijäämä ei ole mahdollinen. Jos valtiovarainministeriö katsoo, että hyvinvointialue ei onnistu taloutensa tasapainottamisessa, se voi aloittaa arviointimenettelyn. Arviointimenettelyn riskinä on, että alue menettää itsehallinnollisen asemansa.
No miksi rahat eivät riitä ilman sopeutustoimia? Onko syynä inflaatio, vaiko mikä???
Ilmoita asiaton viesti
”No miksi rahat eivät riitä ilman sopeutustoimia? Onko syynä inflaatio, vaiko mikä???”
Kustannusarviot on tehty väärin, joko vahingossa, tai tahallaan. On kai aika yleistä että kustannukset arvoidaan tahallaan väärin, alakanttiin, jotta projekteja saadaan etenemään. Jos todelliset kustannukset esitettäisiin, voisi käydä niin etteivät projektit etenisi.
Sitten on toinen kysymys miksi kustannukset ovat niin kovat ja ovatko ne liian kovat? Eikö yhteiskunnalla ole varaa pitää sairaistaan huolta, vai onko niin että organisaatio ei toimi optimilla tavalla, vaan siinä olisi fiilaamista mitenkä asiat hoidetaan.
Minun mielipiteeni, jota kukaan ei ota vakavasti, eikä tarvitsekaan, on se että
jokatapauksessa systeemi pitäisi fiilata mahdollisimman sujuvaksi, jotta rahat eivät kuluisi muuhun kuin siihen mihin ne on tarkoitettu, eli ihmisten terveydestä huolehtimiseen. Se tapahtuisi edellä esittämälläni tavalla, poistamalla nämä ”demokraattiset” piirteet näiden hyvinvointialueiden hallinnosta ja siirtämällä hallinto kokonaan yrityselämästä tuttuihin systeemeihin, vähän työeläkerahastojen tapaan siis.
Toiseksi, yhteiskunnalla pitää tietenkin olla varaa hoitaa jäsentensä terveyttä, riippumatta siitä miten paljon se maksaa. Terveys on ykkösasia ja muut asiat tulevat sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta voiko terveyttä hoitaa myös itse, että ei joudu sairaalahoitoon joka helvatun käänteessä? Lopettamalla tupakoinnin, syömällä terveellisesti ja pitäen lihaskunnostaan huolta siinä missä autonsa kiillosta.
Ilmoita asiaton viesti
”pitäen lihaskunnostaan huolta siinä missä autonsa kiillosta.”
Eikös se auton kiilotus edistä myös lihaskuntoa. :),
Älä välitä vaikka tässä vähän yritän veistellä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä että lihaskunnosta kannattaa huolehtia. Itse huolehdin omasta lihaskunnostani.
Kaikki eivät omasta lihaskunnostaan huolehdi eikä kukaan voi sitä heidän puolestaan tehdä. Niistä heidän lihaskunnon puutteestaan johtuvista vaivoista sen sijaan pitää kyllä huolehtia.
———————–
Siitä totuudesta vielä sen verran että vaikka uskomukset eivät totuuksia olekaan, ne ovat totuuksia niille jotka uskovat. Se pitää aina muistaa.
Ne jotka esimerkiksi julistavat tätä mamu-pelkoa, uskovat ilmeisesti aidosti että kaikki mamut on sellaisia miksi he heidät kuvailevat ja että niitä pitää varoa ja ne pitää kaikki karkoittaa Suomesta, jotta ihmiset, me tavalliset suomalaiset ja ennenkaikkea perussuomalaiset, olisimme turvassa täällä Suomessa.
He uskovat niin, eikä sille mitään mahda, Riitta Purra uskoo niin, Wille Rydman uskoo niin ja muut persuministerit uskovat niin ja heidän äänestäjänsä uskovat niin ja he, nämä persuministerit siis, koettavat nyt toteuttaa asioita siellä hallituksessa tähän uskoonsa perustuen.
———————————–
Koska Orpo on nyt ottanut kovan linjan näihin rasistisiin puheisiin nähden, niitä ei nyt enää kuulla ministerien, eikä paljon kansanedustajienkaan suusta, syystä että se on edellytyksenä sille että persut voisivat tehdä siellä hallituksessa nyt sitä omaa rasistista politiikkaansa.
Ennen seuraavia vaaleja sitten taas kuulla niitä rasistisia vitsejä ja muuta rasistista politiittista viestintää.
Ilmoita asiaton viesti