Toimeentuloyrittäjät

Yrittäjät ovat yhteiskunnan lihakset, joiden energialla pidetään talous kunnossa. Yleisesti oletetaan, että yrityksen ensisijainen tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. On kuitenkin paljon yrityksiä, joiden ”voitto” eli tuotto riittää juuri ja juuri yrittäjän toimeentuloon.

Nämä yrittäjät ovat itsensä työllistäjiä ja työllistävät ehkä muutaman muunkin, mutta pääasiallinen tarkoitus on saada elanto omalla työllään. Tyypillisesti parturukampaamo- ja pikasuutariyrittäjät edustavat tätä suunatusta, että pidetään pientä profiilia ja saadaa perheelle tai parille elanto. Tämänkaltainen pienyrittäjyys ei suuria odottele, vaan sinnittelee vuodesta toiseen veitsenterällä. Kioskin pyörittäjällä ei ole yhtään asiakasta avatessaan aamulla putiikkiaan ja päivä tuo asiakkaat tullessaan.

Pikasuutarin yhden tai kahden henkilön työpanoksilla pitää maksaa juoksevat kulut, vuokrat, tarvikkeet sähkö, verot ym. ja onhan se perheenkin elettävä. Kun ihmiset eivät enää korjaa kenkiä, vaan ostavat rikkinäisten tilalle uudet, niin pikasuutarin on laajennettava palveluarsenaaliaan. On avaimentekoa, luistimien teroitusta, veitsien ja saksien teroitusta. Silti asiakkaita ei ole liikaa, vaan pikasuutarien on aina vaan avattava uusia erikoisaloja hankkiakseen toimeentulonsa. Siksi alalle ei ole tunkua. Sama on partueilla, he vuokraavat parturintuolia aloittaville, myyvät hiuslisäkkeitä, kemikaliotuotteita ym. pitääkseen perheen ja yrityksensä pystyssä.

Suurin osa yrityksistä ei mahdollista kehittyä unelmien tai edes suunnitelmien mukaisesti. Pörssiyrityksiksi näyttäisi kasvavan vain 0,04 % Suomen yrityskentän yrityksistä. Ja sitten ovat nämä listaamattomien yritysten osinkorajoittajat, joiden mielestä yrittäjien tuloja voitaisiin verottaa raskaammin ja heidän mielestään yrittäjien elämä on liian auvoista. Aivan hyvin valtio voisi rokottaa heitä enemmän.

Eli samalla, kun eräiden alojen kasvuyritysten arvostukset hipovat ennätystasoja, osa yrittäjistä elää aivan toisenlaisen pulman kanssa. Toisinaan pienille yksinyrittäjien omistamille yrityksille ei tahdo löytyä jatkajaa tai arvoa lainkaan.

Suomessa on noin 80 000 yli 54-vuotiasta yrittäjää. Suurin osa on yhden miehen tai naisen firmoja. Kun osa näistä yrittäjistä haluaisi joko myydä yrityksensä tai tehdä sukupolvenvaihdoksen. Se ei ota onnistuakseen, koska yritykset ovat huonolla toimialalla, huonossa hapessa, tai ihmisiä ei muuten vaan yrittäjyys nykyaikana innosta. Mutta into lisäverottaa yrittäjiä on aina voimissaan.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu