Toistaako valta itseään?
Kansallinen kokoomus oli oppositiossa likipitäen koko Kekkosen kauden. ”Isänmaata voi palvella oppositiossakin”, totesi Urkki aikoinaan ja jatkoi kokoomuksen syrjässä pitämistä. Nyt useat puolueet ovat julkisuudessa sanoneet, että perussuomalaisuus ei heille hallitusyhteistyöhän kelpaa.
Kokoomuksen oppositiotaival alkoi 1966 ja päättyi vasta Mauno Koiviston presidenttikaudella 1987. Se ensimmäinen kokoomuskokemus hallituksesta vaikuttamisesta oli kuitenkin Koiviston peukalon alla olemista. Harri Holkeri sai pääministerin paikan ohitse puolueen istuvan puheenjohtajan Ilkka Suomisen. Harri kun kavalsi oman puolueensa puheenjohtajan, mutta kokoomuksen hallituskiima oli niin suuri, että se kaiken kärsi kuin rakkaus. Paitsi että Holkerin hallitus on yksi huonoimmista Suomessa.
Siinä missä Kekkonen piti kokoomuksen poissa hallituksesta, siinä Koivisto ryömitti kokoomusta demareiden lattialuuttuna. Ja syy oli se, että Harri Holkeri petti oman porukkansa ja joutui näin Koiviston pikkurillin ympärille. Näin jälkikäteen voi vain ihmetellä sitä, miksi Ilkka Suominen alistui ministeriksi tuohon älyttömään hallitukseen.
Nyt valta haluaa toistaa tuota samaa näytelmää perussuomalaisten kanssa. Nyt yhtä puoluetta halutaan pitää loputtomasti oppositiossa, kun puolueet yksi toisensa jälkeen kieltäytyvät yhteistyöstä.
No joku sanoo, että perussuomalaisethan olivat jo hallituksessa, Juha Sipilän hallituksessa. Pitää paikkansa. Mutta pitää muistaa, että puolueen nimi oli sama, mutta arvostus ei ole enää sama. Eli se perussuomalainen puolue oli Timo Soinin perussuomalaiset ja tämä puolue hajosi sinisiksi ja Halla-ahon johtamaksi perussuomaisuudeksi. Sinisen puolueen syntyminen oli seurausta siitä, että perussuomalaisuus oli tullut inhoksi ja kammoksi Halla-ahon puheenjohtajaksi siirtymisen jälkeen.
Vaalit yleensä on se voima joka vaalikauden aikaiset kammot poistaa demokratioissa. Vaalit ovat kuin vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille, paitsi että ei ole. Vaikka Suomessa kansa antaa ehdokkaille valtakirjan jonka avulla he nousevat edustajiksi, niin toiset puolueet näköjään voivat pelata jonkin tai jotkin puolueet epäsuosioon. Tämä on täysin demokratian vastaista, mutta sitä ei niin haluta ymmärtää, koska peli jatkuu ja jatkuu. Kyse on samasta asiasta kuin koulukiusaaminen. Urho Kaleva Kekkonen koulukiusasi kokoomusta vuosikaudet vaalikaudesta toiseen, kunnes kokoomuksen kannatus nousi niin korkeaksi, että se oli pakko päästää munaamaan itsensä. Ja Harri Holkeri todella sen teki, eli munasi kokoomuksen.
Kekkonen oli vahva presidentti ja pystyi henkilökohtaisen kammonsa siirtämään demokratian valtarattaisiin. Kun Koivisto halusi pienentää preidentin valtaa, hän perusteli sitä pääministerin aikoina kokemansa nöyryytyksen lopuksi. Mutta nyt pääministeri voi olla kiusaaja ja presidentti ei voi mitään. Tulisiko tähän tehdä nyt muutos presidentin valta-asemaa vahvistamalla? Joka tapauksessa Sauli Niinistö ei voi toimia enää samoin kuin Kekkonen, joka on hyvä, sillä Kekkonen toimi väärin. Ongelma ei kuitenkaan uudistuksella hävinnyt mihinkään, sillä nyt valtaa pitävät puolueet. Se kassakaappisopimus 1987 oli kansan mielestä hyvin tuomittava, sellaista ei vain saanut tehdä. No nyt puolueet ylpeilevät kertomalla julkisesti vastustavansa perussuomalaisten pääsyä hallitukseen. Nyt tuollainen yhden puolueen painaminen ei enää olekaan rikos vaan kunnia. Ei tarvita kassakaappia salaamaan sitä inhoa jota ennen vaaleja vapaassa Suomessa julistetaan.
Minä en ole persu, mutta en hyväksy noiden puolueiden ilmoitusta hallitusyhteistyökyvyttömyydestä perussuomalaisten kanssa. En myöskään ole Halla-aho fani, mutta annan hänelle mahdollisuuden toimia demokratian antaman valtakirjan nojaan tukeutuen. Enhän voi asettaa yhdellekään puolueelle piikkilankaestettä hallitukseen pelkkään inhoon perustuen. Olisi aika ovelaa , että minun inhoni vastaan kansan tahto, niin että henkilökohtainen inhoni voittaisi kansan tahdon. Puolueet jotka asettelevat näitä kynnyksiä, voisivat kyllä ainakin perustella toimintaansa paremmin. Pelkkä Hakkarainen, Huhtasaari tai Halla-aho eivät riitä perusteiksi.
Hyvä kirjoitus blogistilta poliitikkojen julkisesta typeryydestä ja lyhynäköisyydestä. ’ Mä en ainakaa leiki sun kaa ’ saa suuret mittasuhteet, kun se tehdään nokkaa ylimielisesti nyrpistellen telkkarissa.
Saman ilmoituksen voisi tehdä ristiin kaikille puolueille, eikös vaan ?
Mutta sehän olisi todella typerää, koska ei se johtaisi mihinkään.
Yhtä typerää on potkia n 20 % a aikuisista kotikulmilla persiille ja vakuuttaa samalla oman asiansa oikeellisuutta.
Jk. En ole koskaan persuja äänestänyt, mutta nyt pitää kyllä miettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mä taas oikein toivon että tuo sama porukka joutuu jatkamaan ensi kaudenkin. Tai sitten kokoomus ottaa liberaalit ja heidän valmiin leikkauslistan mukaan uuteen hallitukseen. Olisi mielenkiintoista nähdä Orpon naama, kun listalla edetään kohtaan yritystuet. Tämä nyt oli aiheen vierestä. Tuo persujen karttaminen taas on sitä parempaa punavihervasuri demokratiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olishan se, mutta Suomi joutuisi samalla EU n vierihoitoon.
Kumma juttu muuten, Tanskassa ja Ruotsissa sossuvetoiset hallitukset ovat kutistaneet valtion velkaa. Ehkä siellä ei ollut sotatila, eikä korona ?
Ilmoita asiaton viesti
Jos sama porukka jatkaa se voi olla heille oikein, mutta miten käy meidän, jotka olemme eri mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
No Kreikat meille käy. Ei epäilystäkään. Näin vähäväkisen kansan IMF laittaa äkkiä maksamaan tekosistaan, Italiaan taas eivät uskalla koskea pitkällä tikullakaan.
Ilmoita asiaton viesti
No noita persujen kanssa hallitukseen menemisen kieltäytyjiä on selvä minoriteetti eduskunnan tulevista paikoista.
Viimeisen gallupin mulaan vasemmistopuolueille SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät olisi luvassa enintään 72 paikkaa, joka sekin supistuu pienemmäksi vielä vaalipäivän tultua. Muillemon luvassa loput 128 paikkaa.
Keskusta olisi nyt varsin erikoisessa tilanteessa, jos kieltäytyisi Kokoomus – Perussuomalaiset yhteistyöstä ja vastuusta, mutta liputtaa nyt vielä kuitenkin leveästi punaviher- vasemmistohallituksen ansioiden ja saavutusten puolesta v. 2019 – 2023 vaalikauden aikana.
Voisi äkkisiltään luulla, että Keskusta on aselmoinut nyt itsensä SDP: n ja Vasemmistoliiton välimaastoon.
Ilmoita asiaton viesti
Demareiden ilmoitus lisää perussuomalaisten kannatusta ja vähentää demareiden omia mahdollisuuksia osallistua seuraavan hallituksen työskentelyyn. Demarit ehkä tiedostavat, että seuraava hallitus joutuu leikkaamaan ja rajusti ja siksi haluavat oppositioon jo tässä vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Marinia on kyllä kovin vaikea kuvitella valtiovarainministeriksi tai vastuuseen sopeuttamisesta missään olosuhteissa. Sama koskee myös näitä kahta muuta, mitä vastuullisuuteen taloudesta ja hyvinvoinnin rahoittamisesta tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Vasuritytöt on nyt 4 vuoden aikana hitsautuneet yhteen.
Koalitiolla pyrkivät vaikuttamaan tulevan hallituksen kokoonpanoon.
Mutta ei ole tulossa hallitusta jossa olisi kokoomus ja vasuritytöt, vasurityttöjen voima ei tule riitämään siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän ainakin kovasti pyrkivät, eli haluavat rajata itsensä oppositioon keinoja kaihtamatta. Jättävät varmaan vaalikampanjoinninkin retuperälle jotta tappio olisi mahdollisimman varma.
Ilmoita asiaton viesti
Arvo Pohja on kovin muuttuvainen kaveri. Jokainen tulkitsee tätä Arvoa omalla tavallaan…
Ilmoita asiaton viesti
Arvo Pohja on opetellut seisomaan päällään ja maailma näyttää veri pakkautuneena päähän erilaiselta. Se mikä 1987 oli suuresti kiellettyä ja paheksuttava. On sen jälkeen jo monesti ollut suuri kunnia. Orpo kielsi perussuomalaiset Sipilän hallituksessa jatkamaan, mutta Sipilä teki U-käännöksen heti kun siniset saivat rivinsä hallitustyön taakse. Hallitus ei kaatunut, mutta jälkiä korjataan vieläkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kassakaappisopimuksen” allekirjoittamatta jättämiselä Ilkka Suomisesta olisi tullut Pm. Holkerin sijaan, mutta ihmettelen suuresti blogistin väheksynnästä arvojen merkityksestä politiikan teossa itselleni, kun juuri arvot ovat se suurin perusta jolla äänestyspäätöksen teen. Demokratiaan kuuluu myös se, ettei ole pakko tunkea itseään hallitukseen puolueiden kanssa jonka arvot poikkeavat omista arvoista totaalisesti ja koska SDP:n, VL ja vihreiden arvot poikkeavat merkittävästi PS:n arvoista on aivan oikein, että se myös äänestjille kerrotaan, mistään boikotoinnista ei siis ole kysymys vaan erilaisten arvojen sovittomattomasta ristiriidasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sosialismi ja kommunismi eivät siis mahdu samaan arvopohjaan vapaan markkinatalousajattelun kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä mahtuu, mutta vapaa markkinatalousajattelu on aivan muuta kuin ”Suomi ensin” ajattelu. Suomessa ei yksikään eduskuntapuolue ole ajamassa Suomea suunnitelmatalouteen vaan ovat markkinatalouden kannalla muistaen kuitenkin, että markkinatalous on hyvä renki, mutta isäntänä pitää olla me, kansalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Muistathan Arto, kun aikoinaan markkinoinnista opetettiin, että Suomessa on sellainen erinomainen sekatalous. Sekataloudessa yhdistyvät suunnitelmatalouden ja markkinatalouden parhaat puolet. Näin kerrottiin sormi pystyssä mm ssa Markkinointi – Instituutissa -80 luvun alussa.
Ei toiminut. Eikä toimi vieläkään.
Silloin myös yritysten liiketoiminnan suunnittelussa nojattiin myös ’piiitkän tähtäimen suunnitelmiin’ ei toiminut sekään muuttuvassa kilpailuympäristössä.
Sosialismin varaan, kun ei voi mitään toimivaa rakentaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustat väitteen, ettei suomalainen markkinatalous toimi, siihenkö, ettei markkinatalouden anneta suomessa riehua vapaasti vaan yheiskunnan taholta luodaan rajoja sille, aivan kuten muissakin pohjoismaissa jopa enemmän kuin suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
No ei se mainitsemani, Suomessa aikoinaan mainostettu sekatalous toimi missään maassa. Markkinatalous taas kyllä toimii. Vapaassa markkinatalouteen nojaavassa EU ssa toimitaan EU n yhteisiä lakeja kunnioittaen ja vapaan kilpailun mukaisesti.
Ei protektionistisesti ’keskuskomitean’ ohjaamana.
Ilmoita asiaton viesti
Se arvojen perusteella hallitukseen sopimattomuus johtaa taas niihin epävakaisiin ja lyhytaikaisiin hallituksiin, jos ei nyt autuaaksi tekevä sinipuna muutu hegemoniaksi.
Keskusta on yleensä ollut hallituksessa vain pääministeripuolueena, mutta saapa nähdä puolueen asennon vaalien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja minäkö väheksyn arvoja kun rinnastan Marinin ja Suomisen toiminnat samaan koriin? Minähän vaan sanon sen ääneen mitä on tapahtunut. Vuonna 1987 se oli tuomittavaa, mitä nyt arvojen nimissä tehdään julkisesti. Olihan se silloinkin Ilkka Suomisen ja Paavo Väyrysen arvojen mukaista tehdä kassakaappisopimus. Arto yrittää nyt hämärtää asioita omien tarkoitusperiensä mukaisiksi. Luettele Arto nuo arvot jotka tässä nyt poikkeavat. Tiedätkö edes perussuomalaisten arvot? Perussuomalaiset itse kertovat näin: ”Toimintamme perustana ovat oikeudenmukaisuus, inhimillisyys, rehellisyys ja tasa-arvo. Kunnioitamme työtä, yrittämistä, totuutta ja yksilön henkistä kasvua”. Mitä noista arvoista Arto ei suvaitse???
Ilmoita asiaton viesti
Ari !
Vuoden 1987 vaalit ja sen jälkeinen Holkerin hallitus on viimeisin,
jossa pääministerinä ei ollut vaalien suurin puolue.
1987 tulokset https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_1987#Tulokset
——-
Jos kassakaappisopimus olisikin toteutunut, kuka olisi ollut pääministeri,
ei kai vain eräs etukirjaimilla mainiten P V.
A.d.2023 ollaan ilmeisesti tilanteessa uuden eduskunnan kokontuesssa, kuka
toimii avausistunnossa ikäpuhemiehen oikeuksen , ei kai vain P.V.
—-
Oman havaintoni mukaan Ilkka Suominen toimi noin vuosina 1987-1991 isänmaallisesti ja pohjusti Saksan liittokansleri Helmut Kohlin kanssa Suomen EU-jäsenyyttä. Helmut Kohl oli kulisseisa v. 1994 jäsenyysneuvotteluissa Suomen taustatukena, että saatiin sopimus.
—-
Ilmoita asiaton viesti
Se ei poista sitä tosiasiaa, että silloin tuollainen ennakkosopimus tuomittiin ja nyt muutamat puolueet julistavat samaa suoraan ja julkisesti ja ylpeilevät sillä. Paavo Väyrynen olisi kai ollut hyvä pääministeri, mutta ei kelvannut silloin Koivistolle. Tuskin Väyrynen olisi oillut sen huonompi kuin Holkerikaan. Ilkka Suominen tuossa syrjäytettiin ikävästi ja siksi ihmettelen miehen suoraselkäisyyttä, että kaikesta huolimatta nieli ylpeytensä ja toimi isänmaan puolesta, kaikista ei siihen olisi ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ”kassakaappisopimus” oli tuomittava, siksi, että se tehtiin äänestäjiltä salaa, voisin jopa väittää, että Suominen siltä osin petti kokoomuslaiset äänestäjät, että oli valmis antamaan pääministeriyden Väyryselle. En tunne yhtään koomuslaista joka tuolloin olisi pitänyt ajatuksesta Paavo Väyrysestä Suomen pääministerinä. Suomisen olisi pitänyt ymmärtää kuinka punainen vaate Väyrynen oli Koivistolle joten Suominen itse ”möhli” pääminiseriytensä.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, onko sopimus joka tehdään salassa yhtään sen huonompi kuin julkisesti uhottu kielto toteuttaa yhteistyötä demokraaattisesti valitun vallan kanssa. Toisaalta miksi ihmeessä demokratian tulisi ottaa huomioon kahden poliitikon välinen kisma? Eikä kokoomuslaisilta sitä kysytä haluaako ne Paavo Väyrysen vai ei jos vaalitulos näyttää hänelle sen paikan antavan. Toisin on demareiden laita, jotka jo ennen vaaleja demonisoivat puolueita yhteistyönsä ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä ja Arto G ihan samaa. Puolueettomana saa hutkia tarvittaessa, kaikkea mikä liikkuu. Persut mokasivat 2017 kokouksessaan kun toiset persut eivät kitanneet kokouksen päätöstä pysyä hallituksessa. Nämä toiset, en enää muista ketkä? Ottivat taas herneen nenäänsä jostain sellaisesta missä kaikki töpeksimme ja luvan kanssa.
En kuitenkaan voi välttyä ajatukselta, siitä kuinka liki Rinne ja SDP olivat kuilun partaalla. Ennen vaaleja ei kannattaisi syventyä liikaa ns. vihollisiin. Loppumetreillä meinasi tulla kipeää ja lopputulos on historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Julkinen kassakaappi sopimus, sitä se oli.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten aina totuus syntyy ja välähtää Higginsin hiukkasen lailla. Äärimmäisen pienen ajanlaskun ajaksi ja antaa viestin. ”Kivat tästä”. Totuuskin jatkaa omalle aika matkalleen, kunnes sen joku joskus löytää uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti