Totuuskomissiosta ja sovintoprosessista keppihevonen

Pääministeri Sanna Marin on päättänyt laittaa arvovaltansa saamelaiskysymyksessä likoon. Tehdäänkö Suomesta sittenkin esimerkkivaltio, ei hiilineuraaraalisuudessa, vaan saamelaisten autonomiassa. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa, mutta heillä ei ole omaa itsehallintoa Suomessa tai missään muuallakaan ja se on nyt pääministerimme mielestä selvitettävä uuden totuuskomission ja sovintoprosessin kautta.

Jotain tarttis tehrä sanoi jo Mauno Koivisto, mutta mitään ei ole juurikaan saamelaiskysymyksessä tapahtunut. Suuri läpimurto oli lähellä viime vuosituhannen lopulla, mutta saamelaiset taisivat silloin itse tupakoida mahdollisuutensa.

Minusta piirileikki on jo hyvä lopettaa ja antaa saamelaisille vähintään, ahvenanmaalaisille tuttu itsehallinto malli.

Ahvenanmaa sai laajan itsehallinnon vuonna 1920 ja nyt sata ja yksi vuotta myöhemmin on jo aika keskustella saamelaisten kanssa samasta mallista. Jäämme ilmeisesti kuitenkin katselemaan näytelmää, jossa kiemurrellaan asian vieressä, syytellään ja pohdiskellaan laveasti menneissä sotkuissa.

Onnea pääministerille ja voimia saamelaisille.

0
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu