Tuuli ja vesi

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna uusiutuvan sähkön tuotantomuodoista vesivoima oli edelleen käytetyin, ja sen osuus oli 18,8 prosenttia. Tuulivoima kattoi kaikesta sähkön kulutuksesta Suomessa 18,1 prosenttia.

Kesäkuun loppuun mennessä Suomessa toimi 1 660 tuulivoimalaa. Jo nyt käytössä olevat voimalat tuottavat energiaa yli 7 000 megawattia.

Suomessa on vesivoimalaitoksia noin 250 kpl, ja Suomen koko vesivoimakapasiteetti on noin 3 190 MW. Vesivoiman osuus on viime vuosina ollut noin 15–25 prosenttia kotimaisesta sähköntuotannosta. Vuonna 2022 vesivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli noin 16,3 prosenttia.

Oulussa toimiva Merikosken vesivoimalaitos on Oulujoen ensimmäinen voimalaitos. Merikosken voimalaitoksen omistaa Oulun Energia. Teholtaan se on 40 megawattia, ja voimalan pudotuskorkeus on 11 metriä.

Mutkalammin tuulipuisto Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on 404 megawatin kokonaistehollaan Suomen suurin tuulipuisto. Mutkalammin tuulipuistossa on 69 tuulivoimalaa, joiden pyyhkäisykorkeus on 220 metriä.

Olkiluodon kolme ydinreaktoria tuottaa noin 33 prosenttia koko maan sähköstä, eli vesi- ja tuulivoima on yhteensä jo teholtaan isompi kokonaisuus kun Olkiluodon yksiköt. Kun Olkiluodon tuottoon lisätään Loviisan ydinvoimalan sähköntuotto 10 prosenttia on ydinvoiman osuus kuitenkin suurin eli noin 45 % Suomen sähkön tuotannosta.

Tuulivoimaloiden suuri murheengryyni on tyyni, eli silloin ei tuotantoa ole. Mutta ydinvoimalla on myös omat heikkoutensa, vuosihuollot ja jos ei ole uraania ei toimi sekään. Jossittelu on siis joutavanpäiväistä, mutta sitä kiistaa käydään jatkuvasti poliittisten irtopisteiden keräämiseksi.

Oululainen vihertävä tuulifanaatikko jo on ennättänyt ehdottamaan, että Oulun Merikosken voimala voidaan lakkauttaa ja koski ennallistaa, kun tuulivoimalat tuottavat jo enemmän sähköä yksikköä kohden. Tämähän ei pidä paikkaansa, mutta tuuli kun turpajouhia heiluttaa voi sanoa mitä sylki suuhun tuo.

Oikeasti vesivoima on tuulelle parasta säätövoimaa, eli silloin kun ei tuule voidaan juoksuttaa vettä. Jos Merikoski suljettaisiin niin tuulivoimalta uupuisi 40 megawattia säätövoimaa.

Suomessa tarvitaan kaikki energialähteet, eli ei ole syytä moittia tuuli- tai ydinvoimaa. Eikä liioin vesivoimaa, koska se on tuulen paras kaveri säätövoimana. Mistä sitten keskustellaan, kun kaikki on suhteellisen hyvin, tuulipuistoja nousee kuin sieniä sateella ja ydinvoima on jäämässä tuulivoiman säätövoimaksi vesivoiman avuksi. Ydinvoimaa tarvitaan heti, kun tuuli tyyntyy ja muutenkin 45 % on aika iso osa suomalaista energiankulutusta. Miksi siis keskustelu velloo tuulivoiman ja ydinvoiman vastakkainasettelulla?

Kun Suomen sähköntarpeesta tuuli kattaa veden kanssa noin 35%, ydinvoima 45% ja mustalipeällä tuotetaan noin 10% ja muilla keinoilla (puu, turve, öljy ja kivihiili) enää ainoastaan noin 10% osuus ja siitäkin jaksetaan kiistellä.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu