Työn tuottavuus Suomessa miinuksella
Työn tuottavuus vuonna 2017 oli 3,5, mutta vuonna 2022 se oli miinuksella, eli -0,772. Se selittää monta asiaa, eli sen miksi Suomi velkaantuu, kun työ ei tuota lainkaan, vaan vie meiltä rahaa, – velkaannumme.
Se selittää miksi ennen sotea vuonna 2017 raha riitti hoitoihin, kun työ, eli myös hoitotyö oli tuottavaa. Nyt työ vie rahaa, eli olisi parempi olla tekemättä mitään. No sen periaatteen poliitikot ovatkin jo ottaneet käyttöönsä. Kun he eivät tee mitään eivät mielestään tee myöskään virhettä.
On suuri vääryys, että suomalaiset äänestävät vaaleista toiseen samoja mitään tekemättömiä poliitikkoja valtaan, joiden ansiosta Suomi on velkaantunut ja työn tuottavuus on mennyt miinukselle.
Tähän vaikuttaa tietysti myös se, että kukaan itseään kunnioittava rehellinen liike- tai työmies ei asetu vaaleihin ehdokkaksi. Vaaleissa ehdokkaina nähdään kokeneita poliitikkoja tai nousukkaita, mutta ei varsinaisia tekijöitä eli maalaisjärjellä varustettuja rehellisä työn kautta menestykseen uskovia suomalaisia, joilla on näyttöä osaamisestaan.
Kun Suomessa työn tuottavuus laahaan, niin ei voida odottaa suuria rikkauksia. On painettava leuka rintaan ja puskettava töitä enemmän, vain asioita oikein tekemällä luodaan menestys ja paljon kaivattu kate.
Työn tuottavuus kun on BKT/tehdyt työtunnit, niin tuskin se miinukselle menee. Mutta tuottavuuden muutos voi mennä hyvinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kysy tilastokeskuksesta, miksi sitten ilmoittavat miinus nollapilkkujotain;)))
Suomeen tarvitaan lisää korkean tuottavuuden yrityksiä ja niihin lisää osaavia työntekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tuosta näkyy, (yksityisen sektorin) työn tuottavuus on samalla tasolla kuin 2007, mutta sentään yli kaksinkertainen vuoteen 1980.
https://stat.fi/julkaisu/cl8lgrymzoh6n0duty1y817dp
Ihan määritelmällisesti työn tuottavuus voisi olla negatiivinen vain jos BKT olisi negatiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Alsio kirjoittaa luultavasti arvonlisäyksestä bruttokansantuotteeseen joka oli 2022 miinuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Johtopäätös että työ ei tuota lainkaan on täysin väärä. Suomessa tehdään ilmeisesti noin 4 mrd. työtuntia. Jos BKT on 278 mrd, yhden työtunnin tuottavuus on noin 70 euroa. Ei se ihan mitätön ole.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tehdään noin 2300 tuntia vuodessa ja työllisiä on reilu 2,6 miljoonaa, joten työtunteja tehdään yli 6 miljardia tuntia vuodessa. Joten tunnin tuotto jää alle 50 euron. Ja kun lisäksi huomioidaan ne tunnit, jotka tehdään verorahoilla niin ei paljon saldoa jää jaettavaksi osinkoina.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 4,1 miljoonaa työtuntia.
https://stat.fi/julkaisu/cl8cwwnhk9mur0avur7dtt33y
Ilmoita asiaton viesti
Tilastoidaanko siihen yrittäjien työtunnit myös mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin näin. Omien ilmoitusten mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se niskalimassa puurtaminen kannata, väitän että aika usein ongelmat tuottavuudessa lähtee yritysjohdosta, johtajien palkkaus syö eniten kannattavuutta ja vastuunkiertäminen, tavallisella työläisellä on tähän aika vähän osuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ei tässä syyllisiä tai syyttömiä olla kukaan, vaan olemme ymmärtäneet asioita väärin ja tehneet päätöksiä väärin yli viisitoista vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Työn tuottavuuden kasvu on jäänyt nykyisessä korkeasuhdanteessa heikoksi verrattuna aiempiin korkeasuhdanteisiin. Erityisesti viimeisen vuoden aikana työn tuottavuuden kasvu, eli arvonlisäys tehtyä työtuntia kohti, on hiipunut samalla. Niin meillä on Tommi Viinikan kanssa eri käsitys työn tuottavuudesta. Eihän se minun vikani ole;9)))
Ilmoita asiaton viesti
Ei meille kaiketi ole erilainen käsitys työn tuottavuuden kasvusta. Sehän on ollut olematon 15 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän minäkin. tässäkin on sivutttu samaa asiaa. https://www.talouselama.fi/uutiset/te/b9d1d1cb-809f-4b32-80f8-e80eea3a0d0f?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2-_GGEnfIB7LU9f4uV0f8V65Rs78s3HQNoKbFfR0jwkZLy7B4zJaKqTGc_aem_AcQeSAQ7pohSXsPXRCnIO3VaeiNTJ4c5E0GCB6qHKkNxco58EnE36e2WmRyng3mwRW4Ke8pFkCLr01q89FzX9Hkz#Echobox=1714797754
Ilmoita asiaton viesti
Kun kerran joudumme lainaamaan miljardikaupalla ulkoa rahaa (syömävelkaa), niin ei se tuotto omin voimin kovin kummoinen ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuokaan nyt oikeastaan kerro mistään mitään. Suomen julkinen sektori on toki esim Ruotsia velkaisempi, mutta ruotsalaisten kotitalouksien velka on 83% BKT:stä, meillä 63%. Sveitsiläisillä kotitalouksilla vasta velkaa onkin.
https://tradingeconomics.com/country-list/households-debt-to-gdp
Ja varsinkaan ulkomaista velkaa meillä ei ole erityisen paljon, 71% BKT:stä. Esimerkiksi Ruotsilla on 171% ja Hollannilla peräti 381%.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Ilmoita asiaton viesti
Bruttokansantuotteeseen lasketaan mukaan kaikki taloudessa loppukäyttöön tuotetut tavarat ja palvelut. BKT:hen lasketaan mukaan esimerkiksi kauppaostokset tai käynti hierojalla, eli kaikki sellaiset hyödykkeet tai palvelut, jotka ovat toteutettu korvausta vastaan. Näihin lasketaan mukaan myös julkisyhteisöjen tuottamat palvelut, kuten maanpuolustus, terveydenhoito ja koulutus. Toisaalta kotityö tai talkootyö, jota tehdään ilman korvausta, ei kuulu BKT:hen. Eli kun lainaamme ulkomailta 10 miljardia ja ostamme ulkolaisia banaaneja, niin se kaikki lisää meidän BKT:n summaa. Jos tapahtuu paha onnettumuus joka tietysti pitää korjata, niin se korjaaminenkin on osa bruttokansantutetta, vaikka siinä vain korjataan vahinko, eikä varsinaisesti synnyt mitään uutta. Samoin jos soten kuluihin käytetään lainarahaa ulkomailta, niin taas meidän elintasomme BKT:n mukaan nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Kuitenkin yksi huomioitava asia. BKT:stä vähennetään tuonti. Eli niistä banaaneista bruttokansantuotteeseen jää vain kotimaisen tukku- ja vähittäiskaupan kate, kotimaiset palkat jne.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkit käyttävät elvytykseen noin 13% bruttokansantuotteesta, paljonko me Suomessa käytämme?
Ilmoita asiaton viesti
Kahdessa kymmenessä vuodessa Eu:n itäisiin maihin on lapettu 500 miljardia rahaa.
Työpaikat ja tuottavuus on siellä ja Suomi saa nuolla näppejään.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tottaa, siellä se tuottavuus on johon investoidaan. Suomi sattui pahaan saumaan, sillä se pärjäsi liian hyvin, eikä saanut tukia, kun tukia jaettiin. Nyt kun Suomi tarvitsisi tukea, niin elvytysrahaa ei ole meille jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti
https://stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous.html#Ty%C3%B6n%20tuottavuuden%20vuosimuutos%20(arvonlis%C3%A4ys/ty%C3%B6tunti)
Ilmoita asiaton viesti
BKT/työtunnit ei taida huomioida rahan arvon muutoksia?
Ilmoita asiaton viesti
BKT ei noteeraa paljon muitakaan juttuja, eli Hanhikiven voimalan teko on osa Suomen BKT:ta, mutta eihän sillä ole mitään käyttöä, mitä siellä on tehty. Samoin kaikki joutava työ mistä palkkaa maksetaan lisää bruttokansantuotetta. Miten eritellään todellinen kannattavuus.
Ilmoita asiaton viesti
2023 ennakkotieto näytti olevan +0,3%, mutta kun katsoo noita palkkeja niin aika vuoristoradalta tuo näyttää vaikka kokonaisuutena työn tuottavuus on kasvanut 60% 50 vuoden aikana.
Nyt jo töitä painetaan tasolla jossa vuorotyöläiset syövät masennus- tai paniikkihäiriölääkkeitä kestääkseen elämäänsä, raksaduunarit imevät alkoholia jos ei ole selkä tai nivel leikkauksesta toipumassa. kaikki nämä kovasta työtahdista johtuvat vaivat heijastuvat talouteen tuplana, menetettyinä työtunteina ja terveydenhoidon kustannuksina.
Lisäksi kaikki nämä passivoi jolloin ihminen lakkaa huolehtimasta terveydestään vapaa-aikana.
4 päivän työviikko kokeilussa on saatu parempi tuottavuus, mutta myös parempi terveys, fyysisesti sekä henkisesti joka taas laskee kulupuolta. Jostain syystä silti halutaan kiristää tahtia ja lisätä työtunteja, seurauksena vain kehnompi tuottavuus ja suuremmat kulut.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 0,3 ei ole paljoa, jos se on aiemmin huidellut korkeammalla niin miksi sinne tasolle ei nyt päästä?
Ilmoita asiaton viesti
Väittäisin että tuo
”Nyt jo töitä painetaan tasolla jossa vuorotyöläiset syövät masennus- tai paniikkihäiriölääkkeitä kestääkseen elämäänsä, raksaduunarit imevät alkoholia jos ei ole selkä tai nivel leikkauksesta toipumassa. kaikki nämä kovasta työtahdista johtuvat vaivat heijastuvat talouteen tuplana, menetettyinä työtunteina ja terveydenhoidon kustannuksina.
Lisäksi kaikki nämä passivoi jolloin ihminen lakkaa huolehtimasta terveydestään vapaa-aikana.”
ei pidä lainkaan paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sitä on uskoa saati todentaa.
Mutta tämä kaiketi lukee hallitusohjelmassa: ”Suomi on teknologinen edelläkävijä, joka hyödyntää digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuudet täysimääräisesti, ihmiset mukana pitäen” ja “tekoälyratkaisujen tehokas hyödyntäminen sekä automaatioasteen nosto luovat uutta liiketoimintaa, tukevat yritysten kilpailukykyä ja helpottavat osaltaan työvoimapulaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Työnteko ei aina kannata – joskus on kannattavampaa olla työtön. Karkeimmassa tapauksessa työnteosta joutuu maksamaan. Keskimäärin 15 prosenttia työttömistä ei hyödy lainkaan taloudellisesti työhönmenosta. Yksinhuoltajista peräti kolmanneksen ei kannata mennä töihin.
Keskimäärin viranomaiset vievät 62–66 prosenttia työhön menneen työttömän kasvaneista tienesteistä.
Näin käy, kun verotus kiristyy ja menetät etuutesi.Tämä ilmenee tutkijaharjoittelijana Palkansaajien tutkimuslaitoksessa toimineen Olli Kärkkäisen tekemästä tutkimuksesta ”Työn vastaanottamisen kannustimet Suomessa”. (saksittu Ilta-Sanomien sivuilta netissä)
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen tyhmimpiä olioita tässä oravan-pyörässä. Kuvittelen että olen ”tärkeä” tässä pyörässä kun olen ollut kohta 40 vuotta ollut vientiteollisuuden palveluksessa.
Vitut…. Kännykän räplääminen on kansansairaus joka tuhoaa tuottavuuden ja kansantalouden.
Täällä eläkeläiset, työkyvyttömyyseläkeläiset, tyhjäntoimittajat, työttömät ym, ym… per.. rei… kertovat miten Suomen talous korjataan.
Ps. Kukaan ei tuo esille/tai puhu että es. työkyvyttömyyseläke järjestelmä maksaa Suomelle yli 10 miljardia euroa/vuosi.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, on turha puhua työn tuottavuudesta kun suunnitellaan miten saisi ajan kulumaan sormea tökkimällä.
Ilmoita asiaton viesti
”On painettava leuka rintaan ja puskettava töitä enemmän, vain asioita oikein tekemällä luodaan menestys ja paljon kaivattu kate.”
Leikitään Alsio, että lähdet kepappi-pisnekseen ja näet ympärilläsi kilpailijoita, jotka pitävät ovia auki kello 10:00-22:00. Sitten näet toisia yrittäjiä, jotka pistää ”paremmaksi” ja pitää ovia auki klo 10:00-5:00. Liikehuoneisto ei maksa itseään ja myyntiä pitäisi saada, kysymys kuuluu, kuinka monta tuntia kumpainenkin yrittäjä tekee persnettoa odottamalla vain asiakkaita?
Onko ”enemmän tunteja” tehokkaampaa?
Juju tässä on, että asiakasvirrat eivät kasva ainakaan pitämällä ovia auki ympäri vuorokauden, vaan todennäköisesti poljet vain omia taksojasi, mitä kauemmin ovet ovat auki.
Yrityksen yksi avainsana on tietenkin sijainti ja toinen saatavuus, mutta ympärivuorokautinen saatavuus ei ainakaan ravintola-alalla tuota tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi paljon vaikuttaa asiakkaiden ostovoima. Jossain on se raja, milloin aletaan valmistaa ruoka itse kotona omista kasvattamista aineksista ja omatarvekotieläimistä ja viinatkin juodaan kotona omavalmisteisista aineksista.
Vaihdantatalous / omatarvetalous. Jälkimmäinen toteutuu kun raha niistetään markkinoilta, palataan vanhoihin hyviin aikoihin 😉
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen aina tehnyt ruokaa kotona, ei se ole vaikuttanut kansantalouteen. Kyllä syyt ovat muualla kuin kotikeittiön askareissa.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonhan tehdään työtä, mikä on haitallista kansanterveyden, kansantalouden, sosiaalisen hyvinvoinnin yms. suhteen. Se on ihan sama, mitä tehdään, kunhan raha pyörii. Mitä enemmän vitamiinikauppias osaa mummoja kusettaa, sitä parempi on työn tuottavuus, mitä räikeämmin perintäfirman toimiston tyttö osaa lisätä kuluja ja korkoja ylivelkaantuneen nuoren miehen laskuihin, sitä varmemmin hän pysyy työelämän ja yhteiskunnan ulkopuolella, mitä parempia kuvamanipulaatioita saadaan tekoälyllä valmistetuksi, sitä vääristyneempi kuva saadaan maailmasta…
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän se on, eli teemme asioita jotka kyllä lasketaan bruttokansantuotteeseen, mutta eivät sinällänsä tuota mitään.
Ilmoita asiaton viesti
– Oikeistolaisten mielestä turhaa työtä on yleensä kaikki sellainen, jota ei olisi olemassa ilman oikeistolaisilta ryövättyjä rahoja. (Teatteri, nykytaide, apurahataiteilu.) Vasemmistolaisista turhimpia ovat yleensä ne työt, joista saa moraalittoman suurta palkkaa tai joiden merkitystä vasemmistolainen ei pysty arjessaan paikantamaan. (Johtajat, yksityisen sektorin asiantuntijat.) (Tuija Siltamäki)
Ilmoita asiaton viesti