Työvuorot ahdistuksen syynä?

Toimintalähtöisen työvuorosuunnittelun laaja käyttöönotto lisää hyötyjä. Siinä pyritään maksimoimaan työntekijän reservit, potilaiden ja järjestelmän hyväksi. Mutta, mutta! Toimintalähtöisestä työvuorosuunnitelusta on tullut sittemmin kirosana hoitahenkilökunnan keskuudessa.

Hoitohenkilökunnan viihtyminen työssään on unohdettu ja siksi hoitajapula kasvaa kasvamistaan. Työvuorot ovat tehty epäinhimilliseksi, eli perheelle ja omalle ajankäytölle ei jää mitään mahdollisuuksia, hoitajista otetaan kaikki irti jo työpaikalla. Nykyisen tietotekniikan avulla on kehitelty systeemi joka maksimoi hoitajan ajankäytön systeemin hyväksi. On vain unohdettu, että hoitajakin on ihminen.

Hoitohenkilökunta on haluttu laittaa töihin, aivan kuten Sipilän hallitus halusi laittaa valtion taseen töihin ja tuottamaan voittoa. Sitä kutsuttiin ennen riistoksi, kun ihminen poltettiin loppuun, jonkun toisen hyväksi. Jos ihmiselle, eli hoitajalle ei jää elämässä mitään muuta jäljelle kuin toisten hoitaminen ollaan jo orjuuden käsitteessä.

Mikä mättää? Nykyinen systeemi ei toimi ja ollaan menossa kohti uutta sotea. Soten pilottimallit eivät kuitenkaan ole juuri toimineet toiminalähtöisen työvuorosuunnittelun kanssa, vaikka sitä on yritetty. Siun Sotessa on ainakin siirrytty lähemmäksi työntekijälähtöistä työvuorosuunnittelua, eräänlaista tiimityöskenteluymallia. Mutta epäinhimilliset työvuoroaikataulut kummittelavat yhä. Tehdään ylipitkää työvuoroa ja niin edelleen. Ja jos joku on halunnut tehdä jatkuvaa yövuoroa on hänet pakotettu tekemään myös muita työvuoroja, se on pakottanut vastentahtoisesti sellaisia hoitajia yövuoroihin, jotka eivät suin surminkaan ole yövuoroa osakseen halunneet.

Miksi jatkuvaa yövuoroa ei sitten saa tehdä, jos joillekin se sopisi, kuin nenä päähän? Hoitajat pakotetaan pois sellaisesta joka on vuosikymmenten saatossa heille työrytmiksi muodostunut. Nyt tietotekniikan ihmegurut ovat hienoilla työvuoro-ohjelmillaan rapauttamassa koko hoitajien hierarkian. Siksi meillä on työuupumus ja ikuinen lakkouhka päällä.

Tämä on ehkä pieni asia kuitekin siinä kokonaisuudessa missä hoitajat tänä päivänä elävåt, mutta suuri murros ei halua nähdä pieniä yksityiskohtia, vaan iso pyörä jyrää kaiken alleen. Sotesta on tullut sota yhteiskunnan aluepäättäjien ja hoitajien kesken. Miksi näin? Kun kaikki voitaisiin yhdessä tehdä parhain päin!

+3
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu