Vanha tarina satasen voimasta
Kaikkihan tämän tarinan ovatkin kai kuulleet, että rikas turisti saapuu majataloon ja laittaa satasen pöydälle. Lähtee sitten olevinaan katsastamaan huoneita ja ehkä meneekin paskalle, mutta kuitenkin poistuu respasta hetkeksi.
Majatalon isäntä lähtee sillon salamana satanen kourassaan omille teilleen. Eli hän menee ja maksaa lihakauppiaalle satasen velkansa ja palaa majataloon. Lihakauppias kiiruhtaa maajussin luo ja maksaa velkansa maajussille. Maajussi juoksee huoltoasemalle ja maksaa velkansa bensiinikauppiaalle.
Bensiinikauppias taas suhahtaa huorahtavan exänsä luo ja maksaa ruokkomaksujaan, joka taas tulee sitten majataloon ja maksaa rästiin jääneitä maksujaan majatalon isännälle. Majatalon isäntä laittaa satasen takaisin pöydälle ja rikas turisti palaa tiskille, ottaa satasensa ja lähtee ovesta, kun ei ollut tyytyväinen majatalon tasoon.
Tarinan opetus kertoo, että kukaan ei tuottanut saati ansainnut mitään, mutta suuri joukko kyläläisiä tuli velattomaksi. Mutta tämä on vain pieni osatotuus asiassa.
Miksi tarinassa jää epähuomiossa mainitsematta alvi? Vaikka tilitykset olivat jääneet velaksi, niin ainakin osaan veloista sisältyy alvia. Jos kuvitellaan että neljässä tapauksessa noista veloista on ollut maksettu alvi valtiolle, niin valtion sai jo etukäteen tuosta satasesta tililleen 96 euroa. Eli jos bensiinikauppias myy satasella maajussille tavaraa vaikkakin velaksi, niin alvi on tilitettävä, vaikka velkaa ei ole vielä välttämättä tilillä näkyvissä.
Sinun satasesta on sinun vain se arvo mikä ostamasi hyödykkeen myyntiarvo on sen jälkeen, kun tavara on sinun ja alat sitä myymään miinus tietysti alvi.
Eli jos ostat auton sadalla tuhannella, niin siinä on jo valmiiksi lähes viidennes alvia. Kun ajat autosi ulos autoliikkeen portista et ajele enää sadan tonnin autolla, sillä paraskaan ostaja ei maksaisi siitä sitä koko summaa sinulle. Eli sinun olisi tilitettävä siitä kaupasta taas alvi. Ja vaikka voitkin vähentää autoliikkeeseen maksamasi alvin niin sinun käteesi ei jää sataa tonnia rahaa, eli sitä summaa jonka juuri olit maksanut autokauppiaalle autostasi ja jonka hetki sitten myit haamuostajalle. Se alvivähennys jää sinulle valtion velaksi, kunnes olet tehnyt tarpeeksi tuottavaa kauppaa sen kuittaamiseksi. Jos et ole alvivelvollinen menetät sen alvin kättelyssä.
Yrittäjiä aina haukutaan riistäjiksi, mutta pitää olla huippuhyvä tuote ja yritys, että saa vuosikatteeksi 24 prosentin tuottoa. Kun tuollaisessa rahankierron ketjussa kateelliset syynäävät vain yrittäjän osuutta niin tulee raamatullinen sanonta meikäläisen mieleen. Halutaan nähdä vain yrittäjän rikka (vaatimaton kate) silmässä, kun valtion osuus on kokonainen hirsi (24% arvonlisäys), eli lähes viidennes koko ketjun summasta.
Yrittäjän osuuteen kuuluun yrittäjän riskin lisäksi kate, tuotekehittely, vuokrat, sähkö, puhelinkulut, pakolliset vakuutukset, ilmoituskulut, henkilöstömenot, investointivaraukset ym. No valtion osuuteen kuuluu vielä paljon enemmän, eli hyvinvointivaltion kaikki mahdolliset ja mahdottomat menot ja siksi valtiota ei pidetä riistäjänä, mutta yrittäjää pidetään, koska yrittäjän kaikki palvelut maksavat, mutta valtio jakaa palvelujaan ilmaiseksi.
Ketjun mahdollistaa kuitenkin yrittäjät, eli valtio ei saisi alvia ilman yrittäjien tuottavuutta. Pitää olla tavara tai palvelu jota myydään, vasta sitten alvia voidaan odotella valtion tilille. Mitä usemmin auto elinkaarensa aikana myydään sitä kiivaanpana rahankierto rullaa. Ja mitä enemmän kauppaa turuilla ja toreilla käydään sitä kiivaammin kilisee myös valtionkin kassa.
Nyt koronan aikana, kun kauppa monilla aloilla hidastuu, se näkyy ja tuntuu myös alvin osuudessa. Valtion on otettava yhä enemmän velkaa, jotta voi sitoumuksensa yhteiskunnalle täyttää. Valtiosta on tullut sellainen isäntä meille yhteiskunnan jäsenille, meille hyvinvointia tehdään yhä kiihtyvällä tahdilla, vaikka raha ei kiertäisikään normaalisti. Voimme näköjään ottaa lainaa loputtomiin, koska kaikki muutkin valtiot niin tekevät.
Nyt vain odotamme, että tulisi joku gerberos ja jättäisi miljardisäkkinsä valtionkonttorin tiskille ja Matti Vanhanen juoksisi sitä kiikuttamaan Euroopan keskuspankkiin ja muille valtion velkakirjojen haltioille. Jos tuollainen ihme tapahtuisikin, niin olisimme silti kusessa jos meidän rakenteet eli rahankierto ei enää toimisi.
Me voimme velkaantua ei se siitä ole kiinni, mutta meillä pitää olla rakenteet kunnossa, joka ikisenä aikana niin hyvinä kuin huonoina vuosina. Eli jos meillä on auto ja se pidetään kunnossa se toimii aikansa, olipa meillä se auto kokonaan velkana tai omistaisimme sen kokonaan itse. Velan määrällä ei ole auton toimnalle merkitystä, mutta velan maksamiselle voi olla merkitystä jos koneistomme ei toimi moitteettomasti.
Ketjussa jossa satasella saatiin kokonainen joukko ihmisiä velattomaksi, ei voi olla häriötekijöitä. Mitä olisikaan tarinamme sataselle käynyt, jos maajussi olisi vaikka kompastunut ja joutunut otille, ja satasen matka olisi päätynyt Mehiläiselle. Majatalon isäntä olisikin nyt velaton lihakauppiaalle mutta velkaa rikkaalle turistille, eikä tarinamme loppuketjukaan olisi päässyt veloistaan eroon.
Tärkeää on siis huolehtia, että raha kiertää koko tarinan ajan ja rahankierto on myös koko ajan kunnossa. Ja muistakaa lopettaa kaupoissa tinkiminen, sillä kaikki alennettu raha on pois valtion kassasta ja se tullaan verottamaan muita reittejä pitkin, koska valtio ei voi tehdä tappiota, mutta me voimme.
Vappuisin satanen on kovaa valuuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se oli sen naisen euron arvo? Oliko se 80 centtiä?
Eläkeläisen euro on puolestaan luokkaa 15 centtiä? (Tai satanen 15 euroa.)
Ilmoita asiaton viesti
Kun eläkeläinen ostaa vappusatasella saa valtio osansa, jolla sitten maksetaan Antti Rinteenkin kuluja.
Ilmoita asiaton viesti
Vappusatasta ei koskaan ole luvattu maksaa kerralla vaan hallituskauden aikana eli neljän vuoden aikana. Toki siinä tuli väliin korona sotkemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Naikkarit laulaneet jo vuosituhannen vaihteessa satasen lainasta?
(Niille tiedoksi, jotka tietävät vain Eino Grönin ja Marita Taavitsaisen. Naikkarit eli Nylon Beat oli nuorison suosiossa, kun Robin oli vielä pilke isänsä silmäkulmassa)
Oliko tarinan opetus se, että periaatteessa ja lakien mukaan toimien, joka kierroksella satasesta olisi höylääntynyt ALV:n verran pois ja loppujen lopuksi turistille olisi jäänyt käteen viisikymppinen?
Tuon jälkeen jokainen ymmärtää, miksi harmaassa taloudessa pyöriin samansuuruisia summia kuin normaalitaloudessa. Miksi ihmeessä maksaisin jollekulle satasen duunista 124 euroa?
Ilmoita asiaton viesti
Harmaa talous on pahasta, kun on kysymys valtion rahasta, eli Rinne ei voi jakaa harmaan talouden rahoja vappusatasiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli muuten mieleen (pienellä kirjaimella) Kummelin sketsi tonnin setelistä. Eikös se kuvaa paremmin nykyaikaista ryöstötaloutta?
Ilmoita asiaton viesti
Kovin on yksinkertaistettu jos väität yrittäjän maksavan jos kaupasta 24% alvin. Jokaisella on noita alvillisia kuluja, joista sen osuuden voi vähentää. Riippuu firman toiminnasta kuinka paljon sitä arvonlisää muodostuu, mutta mitä enemmän omaa työtä ja katetta, niin sitä enemmän yrittäjä tilittää alveja nettona. Tuskin koskaan yli 15%.
Ilmoita asiaton viesti
Maksettuja alv.veroja vähennetään, ei alvillisia kuluja, aikoinaan k.o. veron nimi olikin liikevaihtovero (lvv.).
Lieneekö nimi vaihdettu sen takia että todellisuus hämärtyisi vähän ?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan arkkitehdin palkkiosta vähennetään parin lyijykynän alvi, mutta eihän se Börjeä kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Nimi arvonlisävero kuvastaa tosiasiassa paremmin sitä mistä on kysymys.
Valtio siis ottaa veroa, arvonlisäveroa, tuottajalta siitä osasta tuotteen myyntihintaa jonka tuottaja on tuotteen arvoon omalla työpanoksellaan lisännyt.
Eli suomennettuna myyntihinta vähennettynä kuluilla.
Käytännössä voisi sanoa että yritys maksaa, tai siis perii asiakkaaltaan, arvonlisäveroa siitä osasta myyntihintaa joka jää yritykselle, käytännössä yrityksen maksamat arvonlisäverottomat kulut kuten palkat ym. ja lisäksi voitto.
Tämän yritys tilittää valtiolle arvonlisäverona.
Ilmoita asiaton viesti
Eli yritys tilittää voittonsa valtiolle ja kansa haukkuu yrittäjää riistäjäksi…
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän Börje yrittää mussuttaa? En ole väittänyt mitään. Kerroin vain tarinaa, joka on vanha juttu jo vuosien takaa. Loppukäytäjästä puhun, eli yrittäjät voivat vähentää omat alvinsa ostoihin sisältyvästä alvistaan, mutta miten loppukäyttäjä Börje vähentää sen ? Loppukäyttäjä Börje maksaa joka ikisestä alvillisesta ostosta alvinsa mukisematta. (tätä tapahtumaa on yritetty lieventää kotitalousvähennyksillä)
Aivan turha on Börjen tulle sekoittamaan pakkaa, jos ei ota kokonaisuutta huomioon, eli onko Suomessa enemmän yrittäjiä vaiko loppukäyttäjiä? Enemmistö siis maksaa alvinsa vähentämättä niistä mitään. Kumpi siis Börje on meistä enemmän oikeassa?
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkki yksinkertaisuudessaan on kertakaikkiaan hyvä, himoverottajille sopisi varmaan että alv maksettaisiin neljään kertaan, silloinhan se raha olisi siirtynyt melkein kokonaan verottajalle.
Aikoinaan, taisi olla vielä -70 lukua, sain investointitukea hallin rakentamista varten, kun raha tuli se riitti puoleen kuukauden liikevaihtoverosta, silloin tapahtui jonkinlainen valaistuminen näissä valtion asioissa eikä sen jälkeen ole avustuksia saatu eikä haluttu, veroja on kyllä riittänyt, onneksi myös pojat jatkaa samalla linjalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä enemmän valtio yrittäjää rokottaa sitä hitaammaksi käy rahan kiertäminen Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei rahan kierto hidastu, se vain vaihtaa kiertoreittiään.
Ilmoita asiaton viesti
Rahan kierron nopeus on nähdäkseni terveen ja dynaamisen talouden peruselementtejä.
Mitä enemmän raha tekee kasoja sitä huonommin kansan asiat ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Loppukuluttaja maksaa kaiken, mutta samalla mahdollistaa uuden kulutuksen. Ostan perunoita kympillä ja siitä osansa saa verottaja ja yrittäjä sekä minä mahani täyteen. Verottaja voi kierrättää rahaansa julkisella sektorilla esimerkin metodilla, mutta jossakin vaiheessa raha varmasti käy taas yksityisellä sektorilla, jolloin se saa rahaa käyttöönsä ja verottaja voi sitä taas verottaa. Yrittäjäkin on henkilönä loppukäyttäjä, joka maksaa niin veroja kuin muiden tuottoja. Ongelma muodostuu, kun raha ei kierrä tarpeeksi, jotta uutta tuotantoa saataisiin aikaiseksi. Talous on siten yhtä kierrätystä ja velanottoa, jossa jokainen tappelee omasta osastaan kulutusjuhlassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin tästä syystä europondit pitäisi jakaa suoraan kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, kyllä rahan kierto olisi siten paljon tasaisempaa koko talouteen. Jotenkin näissä nykyisissä toimissa pelottaa hyvä veli- verkostot.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tästä on kysymys ja siitä kirjoitan jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuet ja avustukset.
Ilmoita asiaton viesti
Tarinasi on hyvin tuttu vuosien takaa, lisäsit siihen sitten omaa höystettäsi parantelemaan näkemystä. Ihan hyvä on.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjailija Pirjo Hassisen mielestä on epäoikeudenmukaista, että yli 100 000 euroa ansaitsevat voivat piilottaa verotietonsa. Se kuvastaa sitä, että halutaan jotenkin peittää kasvava tulokuilu.
– Kyse ei ole kateudesta vaan yksinkertaisesti sitä, että pitää tietää, mitä Suomessa tapahtuu. Läpinäkyvyyttä joka puolelle. Se on kaikkein paras, ja yksi demokratian ehdottomista edellytyksistä. Mitä meidän yhteiskunnassa on mennyt pieleen, kun varallisuus jakautuu noin epätasaisesti? Täytyy ottaa huomioon, että se on kuitenkin meidän varallisuuttamme.
Koulutus ja taisteleminen yhteiskunnan epätasa-arvoa ja ihmisten syrjäytymistä vastaan ovat Pirjo Hassisen mukaan tärkeimmät keinot oikeistopopulismin kasvun tukkimiselle.
Häneltä ei liikene ymmärrystä äänenpainoille, joissa oikeistopopulismia voitaisiin katsoa läpi sormien tai antaa vain olla sen kummemmin siihen reagoimatta.
– Kannattaa muistaa, mitä tapahtui Saksassa 1930-luvulla. Ei ole mitään niin tärkeää kuin taistella sellaisen yhteiskunnan puolesta, ettei tulisi syrjäytyneitä ja maaperää oikeistopopulismin kasvulle. Jottei tule niitä pudokkaita, jotka ovat täynnä vihaa ja katkeruutta.
https://www.lapinkansa.fi/tuntuu-etta-vihapuhe-on-ryostaytynyt-kasista-kirja/3223133?fbclid=IwAR3FzDZf5LJVawe_R-AT4r3l_hTKmO-kg0-tIyrxukizBPpui98oQODxZAk
Ilmoita asiaton viesti