Verot nousevat kun väki vähenee

Viimeisin kuntatutkimus osoittaa, että väestö kunnissa vanhenee ja se vaikuttaa kuntaveroa nostavasti. Koskahan tähän ikuiseen verojen nostoon saadaan tolkku?

Olen sitä ikäluokkaa joka näki verojen nousevan yli 20 prosentin, taidan elää vielä niin pitkään, että näen kun 30 prosenttia menee rikki.

Samaan aikaan nostetaan valtion puolesta haittaveroja, eli kokonaisveroaste nousee nousemistaan. Ex- pääministeri Jyrki Katainen kehotti suoraan kuntia nostamaan kiinteistöveroa ja asetti vieläpä takuuksi sen, että kiinteistöjä ei voi viedä pois. Ainakin Oulun kaupunki on lisännyt vielä kiinteistöveron kylkeen hulevesimaksun, koska se pystyttiin selittämään sillä, että kaupunki joutuu sen hoitamaan, eikä ole budjetoitu muihin kustannuksiin.

Eli johan on helvetti, hulevesi on hoidettu siis vuosikymmenet ilmaiseksi ja nyt sitten joku virkamies keksi, että siitähän voidaan laskuttaa.

Kohta kaupunki keksii laatia auringonvalon käyttämättäjättämättömyysmaksun, jos katolla ei näy aurinkopaneeleita. Kun kaupunki joutuu hoitamaan metsäpalot ynnä muut auringon kuivattamat asiat, eikä niitä ole erikseen budjetoitu.

Ilmastonmuutoksella voidaan siunata myös katujen rapautumisen lisäkustannukset, eli kiinteistöjen ilmastonmuutosmaksu, jolla korjataan katujen kuopat ja kuluminen. Märän lumen kuljetusmaksu, eli kun talvet leutonevat ja lumi on märempää on kuljetus yllättävästi kalliimpaa ja niin voidaan laatia lumen varastointi- ja kuljetusmaksu, joka voidaan perustella ilmastonmuutoksella.

Valitettavasti ikääntyminen koskee meitä kaikkia, eli suuret ikäluokat hoidetaan yhä vain pienempien ikäluokkien avulla ja siinä on apuna dikitalisaatio ja sote. MUTTA! Hoitajatkin ikääntyvät, eli mistä saadaan 0,7 % hoitajakiintiöt täyteen?

Suomessa on jo nyt yli puolet väestöstä sinkkuja, eli yksin asujia. Mistä tulee jatkossa omaishoitajat? Enää ei pariskunnan terveempi hoida puolisoaan, vaan sekin sarka jää yhteiskunnan hoteille.

Kaupungistuminen on jo hidastumaan päin, mutta jatkuu silti voimakkaana. Väki suuntaa kasvukeskuksiin ja syrjäkuntien kohtalo on yhä kurjempi. Siitä huolimatta poliitikot eivät uskalla sanoa ääneen, että jotain olisi tehtävä. Korulauseella, että pidetään koko Suomi asuttuna pääsee edelleen eduskuntaan kepeästi myös sieltä syrjäkylältä, jossa varmasti tiedetään, että se ei ole totta. Sitä vaan on helpompi elää valheessa, kuin tehdä asioille jotain.

Nyt vaaditaan kiky-tunteja pois ja hoitajille parempaa palkkaa, ne kostautuvat kunnissa menoina, joihin ainoa lääke on keksiä kuntaverolle lisukkeita, eli kiinteistövero, ja hulevesimaksu saavat jatkossa ryppään muita ”haitta” maksuja, jolla nämä julkisen puolen palkkanousut katetaan.

Ehdotan halkopinomaksua, eli jos omakotitalon aidan vieressä on halkopino, niin verottaja vain verottaa siitä 20 euroa metri, sillä sehän on helposti todettavissa. Koiravero takaisin, koskien myös koirattomia, sillä heillähän olisi mahdollista sellainen olla. Kerätäänhän rikkailtakin enemmän veroa valtion verotuksessa kuin köyhiltä. Nyt koirattomat voisivat maksaa korkeampaa koiraveroa, kun heillä ei mene koiran ruokintaan rahaa lainkaan.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu